GeriSağlıklı Yaşam Hardal otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Hardal otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hardal otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Hardal otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir

Hardal otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Hardal otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir

"Hardal otu ülkemizde en sık tüketilen bitkilerden birisidir. Sağlık açısından çok sayıda faydaları olan hardal otu, Akdeniz ikliminin yaygın olduğu yerlerde sıklıkla yetişir. Değerli bitkiler arasında bulunan hardal otu, alternatif tıpta kullanılır. Hardal otu nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar, kullanımı nasıldır, zararları varsa nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik."

Hardal otu, tüylü yapraklara sahip bitkiler gurubunda yer alır. Açtığı çiçekler genellikle beyaz veya sarı renklidir. Hardal bitkisinin tohumlarında eterik isimli yağ bulunur. Etkisinin fazla olması nedeniyle az tüketilmesi önerilir.

 Hardal Otu Nedir?

 Hardal otu turpgiller ailesine mensup, Akdeniz bitkisidir. Boyları genellikle 50 santimetreye kadar ulaşır. Sarı ve beyaz çiçekler açar. Siyah ve beyaz türlere sahiptir. Sağlık bakımından çok sayıda faydasının olduğu belirtilir.

 Hardal Otu Ne İşe Yarar?

 Hardal otu, kabızlık gibi rahatsızlığın giderilmesinde işe yarar. Göğüs bölgesini yumuşatıcı etkileri nedeniyle öksürük kesici özelliklere sahiptir. Bronşit ve zatürre gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenebilir.

 Hardal Otu Nerede Yetişir ve Bulunur?

 Hardal otu, Akdeniz ikliminin bulunduğu her yerde yetişebilen bitki türüdür. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde bulunur. Ana vatanı ise Akdeniz iklimi ülkeleridir.

 Hardal Otu Hangi Mevsimde Olur?

 Çok sayıda tarla bitkisinde olduğu gibi hardal otu, Mart veya Nisan aylarında ekiliyor. Yetişme süreci bittiğinde kullanıma hazır gelebiliyor.

 Hardal Otu Yetiştiriciliği Mümkün müdür?

 Hardal otu Akdeniz iklim tipinde kendiliğinden yetişebildiği gibi yetiştiriciliği yapılabilen bitki türüdür. Ancak sert ve karasal iklimlerde yetişmesi mümkün olmamaktadır.

 Hardal Otu Nasıl Kullanılır?

 Hardal otu en etkili bitkiler arasında yer alır. Dolayısıyla çok az miktarda kullanılması gerekir. Suyla karıştırılarak kullanıldığında etkisini daha fazla artırdığı söylenebilir.

 Hardal Otu Kullanımı

 Hardal otu uzman doktor tarafından önerildiği şekilde kullanılmalıdır. Mümkün olabildiğinde kullanılırken suyla birlikte tüketilmesi önerilir.

 Hardal Otu Faydaları Nelerdir?

 Hardal otunun dikkate değer farklı faydaları vardır. Bu nedenle alternatif tıbbın en çok kullanılan bitkileri arasında yer alır.

Kabızlığı önlemekte olan hardal otu, hazmı kolaylaştırıcı etkilere de sahiptir.

Göğüs yumuşatıcı olduğundan öksürüğü kısa sürede kesme özelliği bulunur.

Akciğer zarı iltihabının giderilmesinde yardımcıdır.

Romatizma ve kas ağrılarının iyileşmesinde destek görev görür.

Kan yapıcı özelliği bulunur. Kanın artmasına destek olur.

Hardal Otu Neye Yarar?

İçeriğinde potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Bu özellikleri nedeniyle, vücuttaki toksinlerin dışarıya atılmasında yardımcı olur.

Vücudun yapısını korumasını destekler. Dinçlik sağlar.

Yorgunluğu azaltıcı etkiye sahiptir. Doğru kullanımda uyku artırıcı olabilir.

Hardal Otu Neye İyi Gelir?

 Hardal otu pek çok rahatsızlık için kullanılır. Özellikle uykusuzluk gibi sorunları olan kişilere önerildiği söylenebilir. Enerji verici olduğundan, yoğun çalışanların kullanmaları tavsiye edilir. Hardal otu çok etkili olduğundan, kullanımında mutlaka dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır.

 Hardal Otunun Zararları Var mıdır?

 Bitkiler ilk defa kullanıldığında dikkat edilmelidir. Alerjik reaksiyon görülmesi olasıdır. Hardal otu aşırı kullanıldığında önemli yan etkiler gösterebilir. Yaygın olarak görülebilen çeşitli yan etkiler de bulunur.

Kan şekerinin aşırı şekilde düşmesine neden olabilir.

Ciltte tahriş ve su toplama benzeri rahatsızlıklara yol açabilir.

Hardal otu aynı zamanda ateş yükseltebilecek yapıya sahiptir.

Hamilelik döneminde ve emzirme zamanlarında hardal otunun kullanılması tavsiye edilmez.

Hardal otunu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Uzmanların tavsiyeleri haricinde herhangi bir bitkiyi kullanmamaya özen göstermelisiniz.

 Hardal Otu Nerede Satılır?

 Hardal otu, aktar gibi bitki satan yerlerde bulunur. Hemen her bitki dükkanında bulunabilir. İnternet ortamında güvenli sitelerden temin edilebilir. Almadan önce detaylıca araştırma yapılmalıdır. 

False