GeriKadın Sağlığı Güneş Ömrünüzden Çalıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneş Ömrünüzden Çalıyor

"Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi HalkSalığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Umur Gürsoy, güneşin, sigara gibi insan ömrünü kısalttığını söyledi."

Antalya gibi sıcaklık oranının çok yüksek olduğu yerlerde 10.00-17.00 arasında güneş altında fazla kalınmamasını öneren Dr. UmurGürsoy, "Bu saatler arasında özellikle çocuklar, yaşlılar ve hastalarkesinlikle sokağa çıkmamalı. Antalya'da gölgede hava sıcaklığı 40 derece olduğunda, güneş altında bu 60 dereceye çıkmaktadır. Nem oranı yüksek olduğunda ise hava sıcaklığı yüzde 15 daha artmaktadır" dedi.

Antalya'da hem hava sıcaklığının hem de nem oranının çok yüksek olduğuna işaret eden Gürsoy, hava rüzgarlı olursa sıcaklığın az da olsa dağıldığını, rüzgarın sıcaklığı azalttığını, gün ortasında gölgeli yerlerde, özellikle parklarda dolaşılmasını önerdi.

Güneş Sigara Gibidir
İnsana doğrudan temas eden güneş ışınlarının vücuda etkisinin sigara gibi olduğuna da değinen Dr. Umur Gürsoy, A.A muhabirine şunları söyledi:

"Antalya'da güneş ışınları 11.00-17.00 saatleri arasında dik gelmektedir. Yakıcı özelliği fazladır. Güneş sigara gibi zararlıdır. İçtiğin sigara gibi, güneşte kalış süresi insan ömrünü kısaltıyor. Aşırı sıcaklarda insan kalbi, organları yorulur. Güneş cilt kanseri yapar. Cildin çabuk yaşlanmasına neden olur. Özellikle ozon tabakasının delinmesinden sonra bu riskler daha da artmıştır."

Sıcaklık Çarpması Öldürür
Gürsoy, güneşli havanın insan üzerindeki ilk etkisinin sıcak stresi olarak görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Sıcak stresine giren bir kişide sıcaklıktan bunalma olur. Ne yapacağını bilmez. Daha sonra yorgunluk hisseder. Ayrıca baygın gibi olur. Kendini kötü hisseder. Daha sonra da sıcak yüzünden vücutta kramplar oluşur. Bütün adaleleri kasılır. Bunun sonucunda da sıcak çarpması meydana gelir. Sıcak havada ve güneş altında kalındığı taktirde sıcak çarpması olur. Vücut ısısı 40.6 dereceye kadar çıkar. Sıcak çarpması geçiren kişilerin yüzde 40'ı ise ölür. Güneşin dik geldiği saatlerde kesinlikle denize girilmemeli. Gün ortasında denizegirenlerin sayısı çok fazla. Herkes denize giriyor, bir şey olmuyor. Bana mı olacak düşüncesi hakim. Bu düşünce yanlış."

Çay, Kahve, Colalı İçecekler Sıcaklık Hissini Attırır
Çay, kahve ve kolalı içeceklerin sıcaklık hissini arttırdığını da kaydeden Gürsoy, çay, kahve ve kolanın harareti söndürdüğünü ama su ihtiyacını karşılamadığını, vücutta su azaldığı zaman kalbe yeterinde kan gitmediğini, kalbe yük bindiğini, kanda pıhtılaşma olduğunu, kanınkalınlaştığı içinde görevini yapamaz hale geldiğini, bu nedenle de mutlaka bol bol su içilmesi gerektiğini, yaz aylarında Antalya gibi yerlerde 5 litreye kadar su içilebileceğini belirtti.

Ne giymeli, ne yemeli?
Dr. Umur Gürsoy, sıcak havalarda bol ve açık renkli giysilerin giyilmesine dikkat edilmesini, şapka takılmasını, dar ve koyu renkli elbiselerin vücudun sıcaklığının düşmesine engel olacağını, yaz aylarında pamuklu ve keten elbiselerin tercih edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Gürsoy, yaz aylarında yiyeceklere de dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, Aşırı sıcaklarda şiddetli su kaybı olur. Denize girenler su kaybını hissetmezler. Bu yüzden bol bol su içilmeli. Karpuz, kavun, mevsim meyveleri yenmeli, tuzlu ayran, limonata gibi içecekler tüketilmeli. Yemekler ise az yağlı olmalı ve çok fazla tüketilmemelidir" dedi.

False