GeriBitki Bakımı Goji Berry Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Goji Berry Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Goji Berry Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Goji Berry Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Goji Berry Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Goji Berry Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Goji berry, ülkemizde kurt üzümü olarak bilen bir meyvenin bitkisidir. Goji berry bitkisinin ana vatanı Tibet olup, içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sebebiyle dünyada dikkatleri üzerine çeken sağlık deposu meyve verir. Sizin için Goji berry fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Goji berry fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları konularını derledik."

Goji berry meyvesi, hücre yenilemesinde önemli bir etki gösterirken, kanser hücrelerinin de gelişmesini önleyerek pek çok hastalığa fayda sağlamaktadır.

Goji Berry Fidanı Nedir?

Dünya'da Goji berry veya wolf berry adıyla bilinen fakat ülkemizde pek fazla bilinmeyen Goji Berry (Kurt Üzümü) oldukça önemli bir meyvedir. Bu meyvenin yetiştirilmesinde ağacının büyük bir önemi vardır. Goji berry bitkisinin yeni gelişme göstermeye başlamış taze haline goji berry fidanı denir.

Goji Berry Fidanı Nasıl Dikilir?

Goji berry fidanı güneşi ve suyu seven oldukça seven bir bitkidir. Bundan dolayı dikim yeri seçilirken bu konuya özellikle dikkat edilmelidir. Goji berry fidanın dikimi için açılacak çukurun, fidanın büyüklüğüne göre açılması önemlidir. Fidanın dikileceği çukur açılırken toprağın üst bölümü alt bölümünden ayrılmalı ve farklı yerlere konulmalıdır.

Zira fidan, dikimi için açılmış olan çukura konulduktan sonra üst kısımdan çıkan toprak fidanın dibine, alt bölümden çıkarılmış olan toprak ise üste getirilmelidir. Eğer yanmış hayvan gübresi mevcut ise fidanın dibine atılacak olan toprağa bir kürek gübre karıştırmak faydalı olur.

Özellikle de yapraklı fidan dikimleri esnasında bu detay çok daha büyük önem barındırmaktadır. Fidanın dikileceği yere aktarımı yapılırken sarsıntıdan kaçınılması ve çevresinin doldurulması esnasında nazik olunması önemli olup, yakın çevresinde taş olmamasına dikkat edilmelidir.

Fidan dikiminin tamamlanmasından hemen sonra mutlaka can suyu verilmesi gerekir ve hemen yanı başına bir destek çubuğu dikerek ona bağlanması önemlidir. Yanına dikilecek olan çubuk fidana iki yıl boyunca destek sağlayacaktır. Destek çubuğunun fidana zarar vermemesi için ise üzerine bir sünger bağlanması faydalı olacaktır.

Goji Berry Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Poşetli yahut saksılı fidanlar yılın her mevsimi dikilebilir. Ancak Goji Berry fidan dikimi yapılırken açık köklü durumda olan fidanlar, ağaçlar yapraklarını döktükten sonra Kasım ve Aralık aylarında dikilebilir Aynı zamanda erken ilkbahar dönemi olan Mart ayında da dikilebilmektedir.

Goji Berry Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Goji fidanına bakım yapmak son derece basittir. Fidanın çalı barbarının bakımı için gerekli durumlarda, haftada iki kez kuru sürede sulama yapılır. Dilerseniz bitkiyi besleyebilirsiniz, fakat sadece büyüme mevsimi boyunca bunu yapmalısınız. Estetik görünüm kazandırmak istenirse bunun için fidanın dallarını kesebilirsiniz. Kış mevsiminin soğuğundan korunması için, goji fidanı dallarla dikkatlice kaplanabilir.

Goji Berry Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Goji berry fidanı biyolojik yapısı gereği oldukça hızlı büyüyen ve çok çabuk meyve veren bir ağaçtır. Bu sebeple fidanın dikiminin gerçekleştirilmesinin ikinci yılında meyve vermeye başlar.

Goji Berry Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Budama işlemi, bitkinin boyunu sınırlamak ve hasadı kolaylaştırmak için önemlidir. Ayrıca bitkiye ışığın nüfuz etmesini sağlamak adına fayda sağlar. Goji berry fidanları genellikle bir tek ana gövde ile sınırlıdır. İnce olan dalları kesmek, zarar görmüş durumdaki bölümleri temizlemek, bitkinin şeklini iyileştirmek için fayda sağlar. Sulama meyvenin verimi için oldukça önemlidir. Bu işlem için ise damlama sulama yöntemine başvurulabilir.

Goji Berry Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Gji berry fidanı, fidanın türüne, yaşına ve boyuna göre farklılık göstermekte olup ortalama olarak 9 TL ile 250 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Goji Berry Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Goji berry fidanının literatürde çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Fakat Türkiye'nin iklim koşullarında yetişen ve üretimi gerçekleştirilen cinsler çok fazla değildir. En yaygın olarak görüleni ise BARBARYUM cinsi olup goji berry fidanın en doğal olanıdır.

Goji Berry Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Goji berry fidanı çoğaltma işlemi iki türlü yapılır. Birin yöntem tohumdan ikincisi ise çelikleme yöntemidir. Goji berry fidanı, doku kültürü ile yetiştirme yöntemiyle de çoğaltılabilir bir niteli taşır.. Fakat bu yöntem oldukça maliyetli ve özel ortam gerektirir.

Goji Berry Fidanı Ne Zaman Budanır?

Goji Berrt fidanı budama işlemi için en uygun zaman şubat ve haziran ayları olmaktadır. Bu kapsamda iki dönemde budanması yapılır.

Goji Berry Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Goji berry fidanı dikim mesafesi, her bir fidan kovanı arasındaki mesafe en az 1,5 (bir buçuk )metre olmalıdır.

 

False