GeriKadın Sağlığı Geciken Regl Döneminin Sebepleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Geciken Regl Döneminin Sebepleri

"Kimse regl olmayı dört gözle beklemez. Kim aşırı sinirli olmaktan, günlerce ağrı çekmekten ve beli lastikli pantolonlar giymekten zevk alır ki? Ne kadar regl dönemlerinden nefret etsek de birkaç gün gecikti mi hemen telaşlanmaya başlarız. Çünkü bu tek bir anlama gelir... bebek?"

Tam olarak öyle değil. Yapılan yeni bir araştırma geciken regl dönemlerinin bazı sebeplerinin olduğunu ortaya koydu.

1. Gün hesabına dikkat

Genç yaşlardayken regl olunca günlüğümüze uğursuz kırmızı daireler yaparak adet dönemlerimizin takvimini tutarız. Fakat, yaşımız ilerledikçe bu günleri bir kenara yazmak zor gelir. O yüzden tahmin ederek hatırlamaya çalışırız. Geçen adet döneminizin tam olarak ne zaman olduğunu bilmemek yenisini tahmin ederken sizi yanıltabilir. Adet günlerinizin bir takvime veya deftere kaydedilmesinin doktorlara herhangi bir rahatsızlığınızı daha kolay inceleyebilmeleri açısından inanılmaz yardımı olur.

2. Çok streslisiniz.

Her türlü stres adet döneminizi etkiler. Bunun sebebi, beynin alt kısmında bulunan bezlere salgı göndermesi ve bu uyarının da hormonların periyodunuzu geciktirmesine sebep olmasıdır. Eğer, stres olursanız, bu sinyallerin düzeni bozulur. Dolayısıyla da sizin adet dönemlerinizin düzeni bozulur. Sigara, alkol, uyku hapları ve kafein stresli olduğunuz zamanlarda kullanıldığında adet dönemlerinizin çok daha olumsuz etkilenmesine sebep olur.

3. Büyük bir şok yaşadınız.

Stresin yanında, bir şok veya ani bir değişiklik de adetinizin gecikmesini sağlayabilir. Hamilelikten sonra bir şok yaşamak, adet dönemini durduran en önemli ikinci sebeptir. Bu tür değişiklikler; ilişki problemlerinden, iş değişikliklerinden veya çok fazla uzun süreli uçak yolculuklarından kaynaklanabilir.

4. Bir lolipop haline geldiniz.

Dizanteri gibi rahatsızlıkların çıkmasıyla baş gösteren kısa sürede gerçekleşen fazla kilo kaybı, stres veya diet regl dönemlerinizi etkileyebilir. Eğer, vücut kilonuzun %15'ini kaybederseniz, vücudunuz estrojen hormonu üretmeyi bırakır. Bu da adet görmemenizi sağlar.

5. Düzenli beslenmiyorsunuz.

Eğer kati şekilde zayıfsanız, adet görmeniz tamamıyla durabilir. Çünkü vücudunuz normal fonsiyonlarını gerçekleştirebilmek için yeterince besin almadığından estrojen üretmeyi durduracaktır.

6. Fazla kilolar da sorun.

Fazla kilolu olmak da adet dönemlerinizin tamamiyle durmasına sebep olabiliyor. Eğer, obez denebilecek kadar şişmansanız, vücudunuz yağ katmanı altında çok fazla estrojen depolamaya başlar ve vücudunuzun geri kalan kısmına regl olmanızı sağlayacak estrojen kalmaz.

7. Spor delisisiniz.

Eğer bütün hafta boyunca hergün spor salonunda kilo kaybettiyseniz sadece arkadaşlarınızı değil adet dönemlerinizi de kaybedersiniz. Araştırmalar, düzensiz adet dönemlerinin düşük kilolu atletlerde çok yaygın olduğunu gösteriyor. Ayrıca, şiddetli fiziksel stresle (ağırlık çalışmak gibi) başa çıkabilmek için vücut tarafından salgılanan endorfinin vakti geçen adet dönemleriyle bağlantılı olduğu tahmin ediliyor.

8. Hormon rahatsızlığınız var.

Vücudumuzun normal dengesini koruyabilmek için düzenli hormon seviyesini koruyabilmesi gerekir. Vücudunuzun hormon seviyesi bozulması adet dönemlerinizin etkilenmesine sebep olur. Kadınlardaki hormon dengesizliğinin en bilinen şekli polikistik over hastalığıdır. Bu hastalık, kadınlarda estrojen ve androjen isimli erkek hormonlarının çok yüksek ve güçlü seviyelerde bulunmasıyla meydana gelir. Vücut, adet görememeye ve yumurtalık oluşturmamaya başlar. Hastalığın diğer belirtileri, vücudun fazla tüylenmesi ve obezitedir.

9. İlaç kullanıyorsunuz.

Çok fazla ilaç kullanmak adet görmenizi bir anda kesebilir ve eski düzeninize dönmeniz aylar sürebilir. Yüksek tansiyon, anti-anemi hastalığı ilaçları ve antidepresanlar adet düzenini bozan ilaçların başında geliyor.

10. Sağlık kontrolüne ihtiyacınız var.

Düzensiz adet görmek başka bir rahatsızlığın sinyali olabilir. Örneğin, düşük veya yüksek aktif tiroid regl dönemlerinizi etlikeyebilir.

False