mahmure×
  • MODA
  • GÜZELLİK VE BAKIM
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • AŞK İLİŞKİLER
  • EĞLENCE
  • YAZARLAR
  • ASTROLOJİ
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
MODA GÜZELLİK VE BAKIM SAĞLIKLI YAŞAM AŞK İLİŞKİLER EĞLENCE YAZARLAR ASTROLOJİ
GİRİŞ
HABERLERMahmure HaberleriGüzellik Bakım HaberleriGüzellik Reçeteleri Haberleri

Yaz mevsiminde cilt sağlığı için bu hatalardan kaçının... Özellikle 10.00-15.00 arası dikkat!

Güncelleme Tarihi: Haziran 13, 2024 13:52

#Cilt Bakımı#Güneşin Cilde Zararları#Cilt Kanseri
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Fotoğraflar: iStock
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2024 13:49

Yaz aylarıyla birlikte yüzünü göstermeye başlayan güneş bir yandan içimizi ısıtıp enerjimizi artırdığı gibi diğer yandan zararlı ışınları nedeniyle cilt kanserine zemin hazırlıyor.

1/11Yaz mevsiminde cilt sağlığı için bu hatalardan kaçının... Özellikle 10.00-15.00 arası dikkat

Son yıllarda hızla yaygınlaşan cilt kanserinin artık genç yaşlarda da görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Güngör “Cilt kanseri tüm dünyada güneşlenme alışkanlıklarının değişmesi, güneş ışınlarından yeterince ve doğru şekilde korunmama ve bronzlaşma uğruna yapılan yanlışlar nedeniyle en hızlı artan kanserler arasındadır. Cilt kanserinden hem UVB hem de UVA ışınları sorumlu tutulmaktadır. Bazı cilt kanserleri ileri yaşlarda görülse de en tehlikeli ve ölümcül olabilen melanom ne yazık ki genç yaşlarda da sık karşılaşılır hale gelmiştir” dedi.

Güneşin cilt kanserinin yanı sıra bazı yanlış yaşam alışkanlıkları nedeniyle cildin erken yaşlanmasına da yol açtığını belirten Prof. Dr. Emel Güngör, sağlıklı bir cilt için yaz aylarında uyulması gereken kuralları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

2/11Özellikle 10:00-15:00 arası dikkat

Özellikle 10:00-15:00 arası dikkat!

Özellikle 10.00-15.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığına maruz kalmamak, şapka, gözlük ve giysilerle korunmak kritik önem taşıyor. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarına karşı güneşten koruyucu krem kullanmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

BAKMADAN GEÇME!

3/11Güneşten koruyucu krem seçerken...

Güneşten koruyucu krem seçerken...

Bebek ve çocuklara içinde kimyasal koruyucu olmayan güneş kremleri sürün. Bunlar daha zor sürülen ve sürüldüğünde çoğunlukla beyaz bir tabaka bırakan, UV ışınlarını fiziksel olarak bloke eden maddeler içeren kremlerdir. Çinko oksit veya titanyum oksit içerirler. Vücudumuz ve yüzümüz için farklı güneş koruyucuların seçilmesi gerekiyor. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma gösteren kremler seçilmelidir. Sürekli yeni gelişmeler olduğundan Dermatoloji uzmanından bu konuda destek almak cildiniz için en uygun kremi seçmenizi sağlar.

4/11Güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün

Güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün

Toplumumuzda en sık yapılan yanlışlardan birisi; güneş kremini güneşe çıkıldığında sürmek! Oysa güneşten koruyucu kremlerin güneşe çıkılmadan yaklaşık 20 dakika önce sürülmesi ve iki saatte bir de tekrarlanması gerekiyor çünkü suya girmek, terlemek ve kurulanmakla güneş kremlerinin etkileri azalıyor. Sürülen krem miktarında da cömert davranılması ve cildin hiçbir yerinin güneş ışınlarına maruz bırakılmaması gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!

5/11Yaşam alışkanlıklarınızı gözden geçirin

Yaşam alışkanlıklarınızı gözden geçirin

Güneşten gelen UV ışınlarının yanı sıra, sigara, hava kirliliği, kötü beslenme, uykusuzluk ve stres de cilt sağlığını son derece olumsuz etkiliyor. Yeterli ve kaliteli uyumaya dikkat etmeli, stresi yönetmeyi öğrenmeliyiz. Yapılan araştırmalar; meditasyon, yoga, nefes egzersizleri ve fiziksel egzersizlerin strese karşı faydalı olduğunu ortaya koymuştur.

6/11Beslenmenizde bu kurallara dikkat edin

Beslenmenizde bu kurallara dikkat edin

Cildimizin geç yaşlanması için en sağlıklı beslenme tipi; Akdeniz diyeti. Yani mevsiminde, bol renkli sebze ve meyveler, tohumlar, bakliyat, kuruyemiş ve sızma zeytinyağından zengin beslenmek gerekiyor. Paketli gıdalar, şekerli yiyecek ve içecekler ile hamur işlerinden uzak durmak şart. Sigara ve alkolden kaçınmak ve bol su içmek de olmazsa olmaz kurallar arasında yer alıyor.

BAKMADAN GEÇME!

7/11Cildinizi zararlı etkenlerden koruyun

Cildinizi zararlı etkenlerden koruyun

Güneş ışınları cilt kanserinin yanı sıra cildin nem ve elastikiyet kaybına yol açarak ince çizgiler oluşturuyor. İlerleyen yaşla birlikte ciltte biriken ultraviyole ışınları bu durumu her geçen sene daha da kötüleştiriyor. Cildin yaşlanmasının güneşten korunarak ve sağlıklı yaşam tarzı benimseyerek geciktirilebileceğini belirten Prof. Dr. Emel Güngör “Bu amaçla 20-30’lu yaşlardan başlayarak azalan kolajen, elastikiyet kaybı ve nemin mutlaka desteklenmesini ve cilt kalitesini artırıcı yöntemlerin kullanılmasını öneririm” dedi.

8/11Cilt bakımında bu yanlışlara düşmeyin

Cilt bakımında bu yanlışlara düşmeyin

Günümüzde yaşlanma karşıtı ve/veya antioksidan olarak önerilen kremlerin çoğu, cildin daha çok üst tabakalarında etkili oluyor ancak asıl kayıp, kremlerin çok da ulaşamadığı cildin alt tabakalarında ortaya çıkıyor.

BAKMADAN GEÇME!

9/11Yaz mevsiminde cilt sağlığı için bu hatalardan kaçının... Özellikle 10.00-15.00 arası dikkat

Son yıllarda sürekli yenilenen ürünlerle ve yöntemlerle bu kaybı azaltmak ve eksilenleri yerine koymak mümkün. Ne yazık ki piyasada çok fazla ürün var ve bunların bir kısmının yeterli belgesi yok. Ayrıca bazen yetkisiz ve bilgisiz kişiler de bu girişimleri yapıyorlar. Estetik konusundaki artan talep karşısında birçok 'umut taciri' reklamlarla değişik ürünler her yerde karşımıza çıkıyor. Bu konuda bilinçli olmanızı ve cildinizi dermatoloji uzmanlarına emanet etmenizi öneriyoruz. Bu tür girişimlerin sadece hekimler tarafından yapılması gerektiği unutulmamalı ve kullanılan ürünler iyi seçilmelidir.

10/11Yüzünüzde lekelerin oluşmaması için

Yüzünüzde lekelerin oluşmaması için

- Yazın dikkat edilmesi gereken ve sık görülen önemli problemlerden birinin de yüzdeki lekeler. Yüzde lekelenmelerin tedavisi oldukça zor ve sabır gerektiriyor. Yüzde lekelenmelere karşı önlem almak tedavisinden daha kolay.

- Hem önleyici olarak hem tedavi aşamasında güneşten koruyucu kremlerin kullanılması çok çok önemli.

BAKMADAN GEÇME!

11/11Yaz mevsiminde cilt sağlığı için bu hatalardan kaçının... Özellikle 10.00-15.00 arası dikkat

- Güneşten koruyucular sık sık yinelenmelidir ve bu duruma uygun güneş koruyucu kremlerin seçilmesi önemlidir.

- Tercihen yaz sonuna bırakılacak tedavide lekeleri giderici/azaltıcı kremler önerilir, bunların sabırla ve düzenli olarak kullanılması gerekir çünkü tedaviye yanıt alınması aylar alabilir.

- Kremlere ilaveten bazı işlemler yapılabilir. Bu tür girişimlerin bazen tam tersi etki oluşturabilme riski yüzünden uygun mevsimde tecrübeli hekimler tarafından yapılması gerekir. Bu nedenle dermatoloji hekimine başvurmak çok önemlidir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:
#Cilt Bakımı#Güneşin Cilde Zararları#Cilt Kanseri

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.