Şifa Veren Kış Meyveleri
.
Kış meyvelerinin tüketiminin sağlık açısından çok yararlı olduğunu belirten Diyetisyen Elif Bilgin, şifa veren kış meyvelerini açıkladı…Kaynak Fotoğraflar: Pixabay
1-ARMUT
Sulu ve tatlı bir meyve olan armut yemeklerden önce tüketilmesi gerekir. Zengin karoten içeriği nedeniyle sarı, yeşil renge sahiptir. A, B1, B2, B3, B6 ve C vitamininden zengindir. Kabuklu olarak tüketilmesi, bağırsak sağlığı açısından çok faydalıdır. Kabızlığı tedavi etmek için sık sık tüketilebilir. Kandaki üre asidi ve üre tuzlarını dışarı atarak böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Armut soğutucu etkisi ile ateşi rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bir büyük bardak armut suyu içilmesi ateşi düşürmede etkili bir yoldur. Armuttaki antioksidan öğeler bağışıklık sistemini güçlendirir. Herhangi bir soğuk algınlığının geldiğini hissediyorsanız armut suyu için. Armut suyunun antiinflamatuar etkisi vardır, çeşitli iltihabi hastalık durumlarında ağrıyı hafifletmek için kullanılır. Armutta yüksek oranda bor vardır. Bor vücutta kalsiyumu korur, osteoporozu önler veya geciktirir.
2-AYVA
Ayva özellikle kışın üşütüp ishal olunduğunda ilk sarılınacak meyvedir. Akciğer veremine ve ağız yaralarına iyi gelir. Zindelik verir. Çekirdekleri yoğun pektin içerdiği için ishal önleyici olarak kaynatılıp suyu içilebilir. Bronşit, müzmin öksürük ve verem tedavisinde kullanılır. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
3-ELMA
A ve C vitamini içeriği yoğun olan elmanın çözünen ve çözünmeyen lifler içermesi nedeniyle hem ishal hem de kabızlık tedavisinde kullanılır. Yine kolon kanserlerinden korunmak adına sıklıkla tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir; sindirimi kolaylaştırır. Kolesterole iyi gelir. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.
4-GREYFURT
C vitamini açısından zengin olan greyfurt bağışıklık sistemi için yararlıdır. Ancak ilaç kullanıyorsanız dikkatli olmanızda fayda var. Nikotinin vücuttan atılmasını ve sigara içme isteğini azaltır. Greyfurttaki çözülebilir lif, kolesterolün düşürülmesinde faydalıdır. Yapılan yeni bir araştırma greyfurt suyunda yüksek oranda bulunan naringin ve naringenin adlı flavonoitlerin ağız kanserleri oluşumunu belirgin ölçüde azalttığını göstermiştir. Greyfurtun insülin hormonunu baskılamak suretiyle kişinin yemek yeme isteğini azalttığı belirtilmektedir. Apırlık kaybı ve kontrolünde de bağışıklık sistemindeki kadar etki gösterdiği araştırmalarla gösterilmiştir. Sindirim sisteminin sağlıklı işleyişinde faydalıdır ve içeriğindeki yüksek lif nedeniyle kabızlığı önleyici etki gösterir.
5-KİVİ
C vitamini deposu olan kivi enfeksiyonlarla mücadele etmek ve cilt kusurlarını engellemek için faydalıdır. Kivi bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan etki gösterir. Sahip olduğu antioksidan etki ile kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle kadınlarda menopoz dönemi sonrasında görülen göğüs kanseri riskini oldukça azaltmaktadır.
6-MANDALİNA
Mandalina zengin C vitamini içeriğiyle özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürür. Beyaz lifleri çok faydalıdır. Potasyumdan zengindir. Kalp hastalığı olanların, kan yağları yüksek olanların mutlaka tüketmesi gerekir. Soyulduktan sonra ise beklemeden tüketilmelidir.
7-NAR
Nar bağışıklık sistemini güçlendirdiği için sıklıkla tüketilmesi gerekir. Folik asit, A ve C vitaminleri içerir. Ayrıca selenyum, magnezyum, fosfor gibi mineralleri çok fazla içermesi nedeniyle, halsizlik durumlarında da kullanılabilir. Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor. Yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görülmekte. Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketen bireylerde kışın hastalığa yakalanma riski azalır.