Güncelleme Tarihi:
Reflü hastalığı çok dikkatli uygulanması gereken bir beslenme programı ile en hafif şekliyle, günlük hayatımıza engel olmadan kontrol altına alınabilecek bir rahatsızlıktır. Reflü diyeti reflü şikayeti bulunanlar için oluşturulmuş bir listedir ve mide yanması gibi şikayetleri ve acı veren diğer reflü şikayetlerini azaltmak için hazırlanmıştır.
Reflü diyetine geçmeden önce reflü hastalığı hakkında kısaca bilgi verelim. Reflü mide ile yemek borusunun birleştiği yerde bulunan kapakçığın düzgün olarak çalışmaması sonucu mide içeriğinin ve asitlerin yemek borusuna çıkması ve yemek borusu çeperinde yanma meydana getirmesidir.
Bazı reflü hastaları, başlangıç seviyesinde olan hastalar bu süreci hafif ağrılarla atlatabildiği gibi hastalığın ileri seviyesinde olanların yemek borusu çeperlerinde mide asitleri yüzünden aşınma ve yaralar oluşmaya başlar. Reflü hastalığı eğer kontrol altına alınmazsa yemek borusu zaman içinde fazla miktarda aşınarak kanser gibi ölümcül hastalıklara yol açabilir. Diyete Başlamadan Önce Bunlara Dikkat!
Bazı reflü hastaları, başlangıç seviyesinde olan hastalar bu süreci hafif ağrılarla atlatabildiği gibi hastalığın ileri seviyesinde olanların yemek borusu çeperlerinde mide asitleri yüzünden aşınma ve yaralar oluşmaya başlar. Reflü hastalığı eğer kontrol altına alınmazsa yemek borusu zaman içinde fazla miktarda aşınarak kanser gibi ölümcül hastalıklara yol açabilir.
Reflü’nün nedenleri konusunda tam olarak kesin bir cevap bulunmazken bu rahatsızlık en çok sigara kullananlarda, aşırı miktarda alkol tüketenlerde, obez veya fazla kilolularda ve bazense hamilelik dönemindeki kadınlarda görülmektedir.
Reflü aşamaları olan bir hastalıktır. Yani en ileri aşamasına bir anda geçmez bunun için zaman gerekir. Bu da reflü hastalarına yediklerini ve içtiklerini düzenleyerek, yani reflü diyeti oluşturarak hastalığı kontrol etme şansı tanır.
Doktorunuz reflü diyeti için size ilk olarak sigarayı bırakmanızı ve alkol tüketimini en aza indirmenizi söyleyecektir. Eğer fazla kilolarınız varsa reflü diyeti aynı zamanda kilo verme diyeti olarak düzenlenebilir.
Reflü hastalarına ayrıca dar giyecekler giymemeleri ve yatarken başlarının 9-10 santim yukarda tutmaları tavsiye edilir. Piyasada bunun için kullanabileceğiniz özel reflü yastıkları bulunmaktadır. Ne yiyorsanız yiyin yediklerinizi küçük parçalar halinde tüketmeniz önerilir.
Reflü şikayeti olanlar için uygulanan reflü diyeti genellikle şikayetlerin azalmasını sağlamaktadır. Reflü diyeti içerisinde yer alan temel noktalar bolca su içmek, kızartma gıdalardan kaçınmak, kafein içeren içecekler tüketmemek, işlenmiş gıdaları en aza indirmektir.
Turunçgiller, kızılcık suyu, domates ve domates bazlı gıdalar, biber, soğan, baharatlı yiyecekler, süt ürünleri, kafein, yüksek yağlı gıdalar, şarküteri ürünleri, et, alkol ve çikolata, peynir.
Süt ürünleri, kafein, yüksek yağlı gıdalar, şarküteri ürünleri, et, alkol ve çikolata, peynir.
Çilek, üzüm, sarımsak, yağsız et, yoğurt, alkolsüz bira ve şarap, gazlı içecekler, az yağlı çerezler.
Elma, muz, brokoli, havuç, bezelye, yeşil fasulye, tavuk göğsü, balık, yağlı veya az yağlı peynirler, tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç.