Güncelleme Tarihi:
Kilo vermeye çalışırken iştah nedeniyle porsiyon kontrolü yapmak zordur. Alınan ve harcanan kaloriyi ayarlayamadığınızda ise kilo verme hızınız düşer. Özellikle daha soğuk geçen kış ayları ve uzun süren akşam saatlerinde porsiyon kontrolü yapmanızı sağlayacak, yaza daha fit girmenize yardımcı ipuçlarını öğrenip aşırı yeme problemiyle savaşabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Elif Erkin, porsiyon kontrolünü sağlayacak 7 ipucu verdi!Kaynak Fotoğraflar: Pixabay
Diyetinizi zorunluluk değil de eğlenceli bir yemek oyunu gibi düşünürseniz daha kolay adapte olursunuz. Yemeniz gereken miktarı öğrenip, bilinçli kararlar alabilmek için bir kez de olsa bir beslenme uzmanından danışmanlık almanızı tavsiye ederim. Neyi, ne zaman, ne ile, ne sıklıkta yemeniz gerektiğini öğrenmek hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Yedikleriniz size göre az geliyor olabilir ancak 1 kaşık, 1 kaşık daha derken ölçmediğiniz sürece ne kadar yediğinizden tam olarak emin olmanız mümkün değildir. Diyette yasak yoktur ama önemli olan porsiyon miktarıdır. Mutfağınıza bir tartı alarak işe başlayabilirsiniz. Böylelikle bir oturuşta 300 gram et tüketmek yerine kadınlar için yeterli miktar olan 90-150 gr aralığında et/tavuk/balık tüketebilirsiniz.
Çok acıkmayı beklemeyin. Yemeğe ne kadar aç oturursanız yediğiniz miktarı o kadar abartırsınız. Özellikle ‘sihirli 16.00’ de ara öğününüzü atlamamak kilo vermenizi çok yardımcı olacaktır, bana güvenin. Ana öğünler öncesi açlığınızı kontrol altında tutmak için gün içerisinde dengeli ara öğünler yapın.
Kocaman bir tencere yemek hazırlarsanız, yiyeceğiniz miktar artabilir. Yemeğin cezbediciliğini bir kenara bırakıp, favori yemeğinizi tek porsiyonluk pişirmeyi deneyin. Böylece buzdolabınızı her açışınızda size göz kırpan, ye beni diye bağıran, ilk rafta göz hizanıza sinsice gizlenmiş fazla yemeğinize hayır demek zorunda kalmayacaksınız.
Biliyorum çok basit gelecek ama basit ve işe yarar olmasını istiyorsanız, deneyin! Ana yemeğinizi, salata veya tatlı tabağında servis edin. Yapılan birçok çalışma küçük tabakların kilo kaybına ve porsiyon kontrolüne yardımcı olduğunu gösteriyor. Ayrıca küçük tabaklara koyacağınız yemekler, tüm tabağınızı kaplayacağı için, psikolojik olarak dopdolu bir tabak yemek yemiş olmak, gözünüzün de doymasına yardımcı olacaktır.
Dikkatinizi dağıtacak dış etkenleri yok edin, masada oturun ve yemeğinize odaklanın. Böylece daha yavaş yiyecek, daha çok keyif alacak ve daha fazla doyacaksınız. Beynimizin yemek yediğini anlaması için 20 dakikaya ihtiyacı vardır. Ayakta veya başka bir işle ilgileniyorken 5 dakikada biten yemekler, beynimize doyum sinyallerinin gitmesini sağlamayacağı için, kendimizi hala aç hissedip ikinci tabağa geçme ve gereksiz kalori alma ihtimalimizi artıracaktır.
Özellikle sosyal hayatınız yemek yeme üzerine ise porsiyon kontrolü çok daha zor gelebilir. Arkadaşlarınızla toplantılarınızı yemek yeme üzerine değilde beraber bisiklet sürme, bowling oynama gibi etkinliklerle değiştirebilirsiniz. Eğlenmek ve güzel vakit geçirmek yemek üzerine kurduğunuz algınızı değiştirecektir.Uzman Diyetisyen Elif Erkin