GeriBeslenme Önerileri Ev yapımı sade Türk lokumu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ev yapımı sade Türk lokumu

"Bayramlarla özdeşleşen lokum, yanında bir fincan köpüklü Türk kahvesi ile geleneksel ikramların başında gelir. Dünyaca bilinen bir Türk tatlısı olan lokumu, bu bayram evde hazırlayıp konuklarınıza ikram edebilirsiniz."

Malzemeler (8-10 kişilik)

1 kg tozşeker, Yarım litre su, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 su bardağı (100 g r) nişasta, Yarım çay bardağı su, 2 gr krem tartar, Bir miktar badem yağı

Harmanlamak için:
1 çay bardağı nişasta, 1 su bardağı pudraşeker

Hazırlanışı:

1) Tozşeker ve suyu tencereye alın. Şeker eriyinceye kadar orta ateşte kaynatıp limon suyunu ekleyin. Hafifçe koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Üzerinde biriken köpüğü alın.

2) Bir bardak nişasta ve yarım çay bardağı suyu bir kasede çırpın. Kaynayan suya azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Krem tartarı ekleyip macun gibi oluncaya kadar kaynatın.
3) Yüksek kenarlı bir tepsiyi badem yağıyla yağlayın. Pelte halindeki lokum harcını tepsiye döküp soğumaya bırakın. Düz bir zemine pudraşeker ve nişastayı karıştırıp yayın. Üzerine tepsiyi ters çevirerek lokumu alın. Mutfak makasına badem yağı şurup lokumu iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Şeritleri pudraşekerine iyice bulayıp küp küp kesin. Hazırladığınız lokumları tekrar pudraşekerine bulayıp bir kavanozda muhafaza edin.

Püf Noktası:

Kaynayan şekerli suyun kıvamını anlamak için koyulaşınca kaşığın ucuyla bir miktar alıp bir tabağa dokun. Üfleyerek soğutup parmağınızla tabaktan kaldırın. Tabağa yapışmıyorsa kıvamı tamamdır. Lokum haline geldiği ise nişasta kokusu kalmamasından, renginin koyulaşmasından ve üzerine bir tutam pudraşeker atıldığında şekerin kuru kalmasından anlaşılır. Lokum harcına dövülmüş sakız, kıyılmış badem, fıstık, fındık ve gül, limon ve nane aromaları ekleyerek değişik çeşitlerini hazırlayabilirsiniz.

False