GeriBitki Bakımı Elma Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Elma Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Elma Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Elma Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Elma Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Elma Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Herkesin severek yediği meyvelerin başında elma gelmektedir. Farklı renkleri ve tadı ile ilgi çeken bu meyveyi küçükten büyüğe birçok kişi zevkle tüketmektedir. Sizler için Elma fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Elma fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar."

Fidan yetiştirmek isteyenler genellikle yaygın olan meyveleri seçmektedir. Yaygın meyvelerin başında ise elma gelmektedir. Elmanın çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Genellikle sert sulu olan elmalar daha çok tercih edilmektedir.

Elma Fidanı Nedir?

Elma fidanı, elma yetiştirmek için kullanılan bir fidan türüdür. Elma fidanı sayesinde çok lezzetli elmalar yetiştirme şansınız vardır. Elma seven çok sayıda insan olduğu için elma fidanlarına olan talep her geçen gün artarak devam etmektedir.

Elma Fidanı Nasıl Dikilir?

Elma fidanı dikilmeden önce arazi uygun bir hale getirilmelidir. Bunun için arazinin temizlenmesi oldukça önemlidir. Yapılan detaylı temizliğin ardından toprağın elma meyvesine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun nedeni ise ekilen fidanların başarılı bir şekilde tutmasını sağlamaktır.

Uygun toprak tespit edildikten sonra kazım işlemi yapılır. 25-30 cm civarında derinlik açılarak fidanlar bu çukurlara dikilir. Ardından fidanların köklerini biraz geçecek kadar toprak ile kapatma işlemi yapılır. Bu aşamadan sonra fidanlar uygun şekilde dikilmiş olacaktır.

Elma Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Elma fidanlarını dikmek için en uygun zaman, sonbahar ayının başlarından ilkbaharda tomurcuklar çıkana kadar geçen zamandır. Bazı bölgelerde ise ilkbahar aylarında elma fidanı dikimi yapabilirsiniz. Ay olarak vermek gerekirse Kasım ve Nisan ayları elma fidanları içşn oldukça uygundur. Tabi bazı elma fidanları içim durum farklı olabilir. Bu elma fidanları yılın herhangi bir ayında dikilebilir.

Elma Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Elma fidanlarının bakımları aksatılmadan yapılmalıdır. Aksi halde dikilen fidanlardan verim almazsınız. Özellikle kireçli, kumlu ve humuslu topraklar elma fidanı için oldukça uygundur. Bunların dengesini iyi ayarlamakta fayda vardır.

Elma ağacının daha iyi yetiştirilmesi için çeşitli gübrelerden yararlanabilirsiniz. Bu gübreler ile toprak daha verimli bir hale gelecektir. Önemli bir nokta ise zararlı böceklerden kurtulmaktır. Fidanlara zarar verebilecek olan bu böceklerden çeşitli ilaçlar ile kurtulabilirsiniz. Bu ilaçların meyveler için zararsız olmasına dikkat edin.

Elma Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Dikilen elma fidanları 1-2 yıl içerisinde meyve vermeye başlar. Yaklaşık 5 sene sonra ise meyve miktarı artarak düzenli bir seviyeye ulaşır.

Elma Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

- Elma fidanları için en uygun toprağı seçtiğinize emin olun,

- Fidanları aralıklı dizmeye özen gösterin,

- Daha verimli ürünler yetiştirmek için gübrelerden faydalanın,

- Sulamayı aksatmadan ve düzenli olarak yapın.

Elma Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Elma fidanları yaklaşık olarak 30 TL’den başlayarak 100 TL ve üzeri fiyatlara çıkabilir. Fiyat farklarının görülmesi ise elmanın cinsine ve yaşına bağlı olan bir durumdur. Cinsi değerli olan ve meyve verme miktarı çok olan fidanlar daha yüksek fiyattan satılmaktadır.

Elma Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Elma fidanının birçok çeşidi vardır. Bu çeşitleri ile dilediğiniz elma fidanını alabilirsiniz.

-Pink Lady
-Fuji Zhen Aztec
-Jeromine
-Buckeye Gala
-Granny Smith
-Golden R.
-Scarlet Spur
-Golden Delicious

Elma Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Elma fidanını çoğaltmak için tohumlara ihtiyaç vardır. Bunun yeni tohumlar alabilirsiniz ya da diktiğiniz fidanlardan çıkan meyvelerden tohum elde edebilirsiniz.

Elma Fidanı Ne Zaman Budanır?

Elmayı düzenli olarak budamanızda yarar vardır. Budama zamanı ise genellikle meyve verildikten sonra oluşan dinlenme zamanıdır.

Elma Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Elma fidanı dilim aralığı çok yakın olmamalıdır. Elma büyüdüğü zaman dallanıp genişleyeceği için uygun mesafeleri iyi ayarlamanız gerekmektedir.

 

 

False