GeriCinsellik Eller havaya! Basıldınız!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Eller havaya! Basıldınız!

"Küçük yumurcağınız şefkat arayışında, sizden habersiz odanıza dalıverdi ve her şey ortada! Annesiyle babasını özel anlarında yakaladı..."

Böylesine sıkıntılı bir durumda ne yapabilirsiniz, elinizden ne gelebilir?

Öncelikle kendinize şu soruyu sormalısınız: Çocuğunuzun sizi o halde yakalamış olması gerçekten de önemli mi? Acaba gerçekten karşılaştığı bu 'tuhaf' durum ilerideki hayatında onda derin yaralar açabilir mi? Eğer bu iki soruya yüzünüz kızararak 'Evet' diyorsanız, sizi rahatlatabilecek bir açıklamamız var: Unutmayın ki ülkemizde ve pek çok başka doğu kültüründe imkansızlıklardan dolayı gece tüm aile aynı odayı paylaşıyor.

Sizce ne gördü?

Size elbetteki 'Umursamayın, boş verin gitsin' demiyoruz. Anlatmak istediğimiz, o sırada ne yaptığınızı anlamayan çocuğunuzun asıl ne gördüğü üzerine yoğunlaşmanız gerektiği ve olayları vahim bir durummuş gibi abartmamanız gerektiğidir. Küçücük bir çocuk sizin 'sevişmek' dediğiniz olguyu, üstüne sesleriniz ve tepkileriniz eklendiğinde şu şekilde yorumlayabilir: 'Babam annemin canını acıtıyor, annemin canı yanıyor!'

Her şey yolunda!

Baskın sona erdiğinde belki de ilk önce yapmanız gereken minik yavrunuza onu ne kadar sevdiğinizi ve aslında babasının annesiyle şakalaştığını, oyun oynadıklarını söylemeniz olacaktır. Ses tonunuz önemli. Her türlü heyecan ve abartıdan arındırılmış, sevgi dolu ve sakin bir ses tercihiniz olmalı!

Haydi yatağa

Sakinleştirme görevinizin başarıyla üstesinden geldiğinizde, atılacak ikinci adım onu yatağına götürmek olmalıdır. Bu sayede çocuğunuz her şeyin normal olduğuna, ortada hiçbir problem olmadığına ikna olacak. Ertesi sabah size geceki sahneyi hatırlatırsa, annesi ile babasının 'şakalaşmak' için bazen baş başa kalması gerektiğini anlatabilirsiniz.

Ya ağlar, anlamazsa

Tüm açıklamalarınıza rağmen çocuğunuz yalan söylediğinizi düşünüyor ve hüngür hüngür ağlamaya devam ediyorsa, onun konuşmasına ve duygularını ifade etmesine izin vermelisiniz. Cinsellikle ilgili cevaplarınızı gereksiz tasvirlere başvurmadan yalın şekilde vermelisiniz. Eğer soru sormuyorsa, siz yönlendirin, sorularına dolaysız cevaplar verin.

İlkokul çağında

6 ya da 7 yaşından sonra çocuklar ne gördüklerini gayet iyi bilirler. Televizyonda o güne dek pek çok çıplak insan, öpüşme ya da sevişme sahnesi yakalamışlardır. Böyle bir durumda açıklama yapmadan önce, ondan sadece yakalandığınız ve dikkatsiz davrandığınız için özür dileyebilir, kapıyı kilitlemesi gereken kişilerin siz olduğunu söyleyerek onu telkin edebilirsiniz.

False