GeriBitki Bakımı Dut Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Dut Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dut Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Dut Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Dut Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Dut Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisi olan dut, özel olarak yetiştirilebilmekte ve fidanının dikilmesi, bakımı ve budanması yapılabilen dutgiller arasında yer almaktadır. Dut fidanı nasıl dikilir? Dut fidanı bakımı yapımı ve budama işlemi hakkında merak edilenleri derledik."

Dut fidanı beyaz dut, karadut, mor ve kırmızı dutların fidanları olarak geçmektedir. Ekilecek yani dikilecek olan dut fidanları açık şekildeyse köklerinin hava almamasına dikkat edilerek dikilme işlemi yapılır.

Dut Fidanı Nedir?

Genel olarak mayıs ve haziran aylarında olgunlaşan ve tüketilmeye başlanan kırmızı, kara, mor ve beyaz dutların fidesi yani fidanı olan dut fidanı, evlerin balkonlarında kolay şekilde dikilebilmekte ve yetiştirilebilmektedir.

Dut Fidanı Nasıl Dikilir?

Sağlıklı ve organik şekilde dut tüketmek veya bunu ticarete dökmek isteyen kişiler, dut fidanı dikiminin nasıl yapılacağını bilmek istiyor. Öncelikle dut fidanı dikme işleminde ilk olarak fidan kökünün hava yani rüzgâr almamasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra dut fidan köklerinin dikilmeden önce su yolu ile nemlenmesini sağlamalı ve sonrasında dikme işlemine başlanması tavsiye edilir.

Dut Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Aşılanma işlemi yapılmış ve açık köklü dut fidanları genel olarak sonbaharın sonlarına doğru dikilmesine başlanır. Dut fidanı dikme işlemine başlanacak olan ay ise genel olarak kasım ayının ortalarına doğrudur. Bu dikim işleminin geçerli olduğu süre ise Kasım ile Nisan ayının sonlarına kadar devam etmektedir. Ancak bu süre yetiştirilecek olan iklim bölgesine göre farklılık gösterebilir. Ancak ekilecek olan dut fidanı eğer aşılı tüplü, kapalı ortamlarda ise yılın 12 ayında da dikme işlemi yapılabilmektedir.

Dut Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Özen ve büyük bir heyecanla dut fidanı ekmiş olan yetiştiriciler, emeklerinin çöpe gitmemesi için doğru şekilde dut fidanı bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyor. Dut fidanı ekimi sonrasında etkili bakım için dut fidanı kökünün budama işlemine özen gösterilmesi gerekmektedir. Dut fidesi ekmenin ardından belirli dönemlerde fide kökünün budanması işlemi yapılmalıdır. Budama işlemi, fide kökünün toprağa daha sağlam tutunması ve büyümesi için oldukça yeterli ve gerekli bakım işlemidir.

Dut Fidanı Yılda Kaç Kez Meyve Verir?

Doğru ve uygun koşullarda gerçekleştirilmiş olan dut fidanı ekme işlemi sonrasında 1 yıl içinde 1 ile 2 kez meyve alabilirsiniz.

Dut Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Etkili ve doğru şekilde dut fidanı yetiştirmek için öncelikle dut fidanı kökünün çok fazla ıslak ve sulu olmamasına dikkat edilmelidir. Düzenli bakımları aksatmayın ve fidan kökünün hafif nemli olmasına dikkat edin. Öte yandan gübreleme işlemlerinde büyüme mevsimi sırasında gübrenin saksı veya bahçedeki bölgenin eşit derecede yayılmasına özen gösterin. Bunların yanı sıra budama işlemlerinde dikkatli olun ve budama işlemi için fidanın kış uykusunda olduğu yani kış aylarının ortalarındaki aylarda yapmaya özen gösterin.

Dut Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Her yıl belirli fiyatlar üzerinden satışa sunulan dut fidanı fiyatları, güncel olarak ortalama 60 TL gibi rakam üzerinden satışa sunulmaktadır.

Dut Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Farklı bölge ve ülkelerde yetişmekte olan dutların buna göre farklı çeşitleri ve fidanları bulunuyor. Günümüzde yer alan dut fidanı çeşitleri arasında beyaz dut fidanı, siyah yediveren dut fidanı, karadut fidanı, tortum dut fidanı, paraşüt ters dut fidanı ve yabani dut fidanı yer almaktadır.

Dut Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Dut fidanı çoğaltma işlemi genel olarak köklendirme adı verilen yöntem işle gerçekleştirilir. Özel köklendirme hormon tozu ile suyu karıştırma ile işle başlanır. Daha sonra fidanın toprağa girecek olan alt kısmını hazırladığınız olan karışıma batırın. Bu işlemi 10 gün aralıklarla en fazla 3 kez tekrarlayın. Bu işlem sonrasında ortalama 20 ile 30 gün arasında köklenme işlemi gerçekleşecektir.

Dut Fidanı Ne Zaman Budanır?

Yetiştirme işleminde dut fidanının budama işleminin yapıldığı dönem genel olarak sonbahar aylarındadır. Bunun asıl nedeni havaların ne çok soğuk ne çok sıcak olmamasıdır.

Dut Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Dut fidanı dikim mesafeleri genel olarak 6 metre boşluk olacak şekilde olmalıdır.

 

False