GeriKişisel Bakım Dünyanın estetik haritası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dünyanın estetik haritası

Dünyanın estetik haritası

"Hangi ırk en güzel? Türkiye'de en çok estetik yaptıran bölge hangisi? En sık yapılan operasyonlar neler? Estetik açıdan en güzel ünlü kim? Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu estetiğin haritasını çizdi..."

Dillere destan Slav güzelliğinden, ırklara göre güzellik sıralamasına, Türkiye'de estetik operasyon yaptırmada hangi bölgenin başı çektiğinden, en çok hangi operasyonlara başvurulduğuna kadar estetikle ilgili bilgiler veren Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Erol Kışlaoğlu, estetiğin haritasını bakın nasıl çiziyor...

Yüz ve vücut güzelliği yaşanılan bölgeyle alakalı

Vücut ve yüz güzelliğinin yaşanılan coğrafya ile çok yakından alâkalı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, ırklar bir yana, aynı ülkede yaşayan insanların bile bölgeden bölgeye fiziksel farklılıklar gösterdiğine dikkat çekiyor.

ANADOLU HALKI İÇİN SAF IRK DENİLEMEZ

Orantılar göz önünde bulundurulduğunda en güzel ırkın Slav ırkı olduğunu belirten Prof. Kışlaoğlu; bunu sırasıyla Nordikler, Cermenler, Anglo Saksonlar, Akdeniz ülkeleri, sarı ırk ve siyah ırkın takip ettiğini söylüyor.

"Ancak dünyada ırkları bu kadar net görmek her zaman mümkün değildir. Çünkü ırklar melezleşmiş, bu melezlikten de daha güzel örnekler meydana çıkmıştır. Ama bu melez sınıfını ayrı bir ırk şekilde tarif etmek doğru olmaz" diyen Prof. Kışlaoğlu, Türk ırkını karışmış bir ırk olarak görüyor ve ekliyor: "Anadolu binlerce yıldır birçok kavmin gelip geçtiği köprü gibidir. Bu nedenle Anadolu halkı saf bir ırk olarak kabul edilemez. Ama yine de sınıflandırmak gerekirse Akdeniz insanına yakın bir ırktır."

Türk ırkının estetik bakımından Beyazrusya, İsveç, Norveç ve Kuzey Avrupa ülkelerinden sonra geldiğini ifade eden Prof. Erol Kışlaoğlu, Türkler'in ayrıca bölgelere göre oldukça büyük fiziksel farklılıklar gösterdiğini yineliyor.

"İnsanların vücut yapılarında, yaşadıkları iklimlerin de çok etkisi oluyor. Bir Karadenizli daha uzun ve beyaz, Orta Anadolu'daki bir Türk, kısa, daha tıknaz ve daha esmer olabiliyor.

Akdeniz sahiline baktığımız zaman tüm Akdeniz'de görülen tip tamamen aynı. Ege ve Trakya'da ise özellikle göçmen olan bölgelerde açık ten rengi, renkli göz ve daha uzun boy dikkat çekiyor."

BESLENME ALIŞKANLIĞI ETKİLİ OLUYOR

Yeni jenerasyonun genellikle daha uzun boylu ve daha güzel olduğuna değinen Prof. Kışlaoğlu, bunda beslenme alışkanlıkları ve yaşam koşularının da etkili olduğunu vurguladı. Ancak yeni nesilde şişmanlığın daha yaygın olduğunu da belirtti.

Yeni nesil neden uzun ve kilolu?

"Birinci ve İkinci Dünya harbinde ve sonrasında insanların gıda bulmakta zorlandıkları, zor yaşam koşulları insanların genellikle daha çelimsiz kalmalarına neden olmuş, bu nedenle insanlar genellikle daha ince idiler. Şimdi ise aşırı beslenme ve fast-food, ayrıca hormonlu gıdalar yeni neslin daha uzun olmasını sağlamakla birlikte şişmanlığı da yaygınlaştırmıştır."

ANGELINA JOLIE İLK SIRADA

Prof. Erol Kışlaoğlu, yüz ve vücut estetiği açısından şu anda dünyada ilk sırada gördüğü isimlerin Angelina Jolie, Penelope Cruz, Marissa Miller olduğunu belirtiyor.

Türkiye'de en çok başvurulan estetik operasyonlar

Türkiye'de en çok başvurulan estetik operasyonlara da değinen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Erol Kışlaoğlu, burun operasyonlarının ilk sırayı aldığını ifade ediyor.

Bunu sırasıyla meme operasyonu ve karın germe, kepçe kulak, yüz germe ameliyatlarının izlediğini anlatan Prof. Kışlaoğlu, burun operasyonlarının ilk sırada olmasının nedenini bakın nasıl açıklıyor:

"Burun operasyonlarının en çok yapılan operasyon olmasının sebebi yüzümüzün tam ortasında olması ve en ufak bir bozukluğun bile dikkati çekmesidir. Burunda yapılan düzeltme yüzün tümünü çok olumlu yönde değiştirir."

KARADENİZLİLER BURUN FARKIYLA 1. SIRADA

Türkiye'de burun estetiği için en çok Karadenizliler'in başvurduğunu hatırlatan Prof. Kışlaoğlu, "Bunun nedeni Karadenizliler'in burnunun daha kemerli olmasıdır. Fakat ciltleri beyaz, burunları nispeten ince olduğundan estetiğe çok güzel sonuç verirler" diyerek, cildi bozuk ve patates burun denilen şekilde burun uçları çok geniş olanlarda ise o kadar güzel sonuç alınamayabileceğini belirtiyor.

Türkler'in estetik bakımından en çok Kuzey Avrupa ırklarına benzemeye çalıştıklarını ifade eden Kışlaoğlu, bunu "Bunun da nedeni Kuzey Avrupa ırklarının genellikle vücut ve yüz yapılarının güzel olmasıdır" diye yorumluyor.

Dünya genelinde estetik operasyonlara başvuruya ilişkin de bilgi vermeden geçmeyen Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, dünyada en fazla estetik ameliyatın ABD ve Brezilya'da yapıldığı söylüyor.

False