GeriKadın Sağlığı Dondurmanın Bilinmeyen Faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dondurmanın Bilinmeyen Faydaları

Dondurmanın Bilinmeyen Faydaları

"Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, dondurmanın faydalarını anlatıyor ve Ramazan’da ideal bir tatlı olabileceğinin altını çiziyor."

3 top dondurmanın kalsiyumu 1 bardak sütle eşdeğer

Kalsiyum hem kemik ve hem de diş sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Vücut günlük olarak yeterli miktarda kalsiyum almadığında kemiklerden çekilen kalsiyum ile kemik erimesi, diş çürümeleri gibi durumlar kaçınılmaz sonu oluşturuyor. Bununla birlikte yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alımının yağ hücrelerinde daha fazla yağ depolandığını gösteriyor. Yarım bardak süt ile 120 mg kalsiyum alınırken aynı miktar dondurmayla 150 mg kalsiyum alımı söz konusu. Bu nedenle 3 top dondurmayı 1 su bardağı süt, 1 ince dilim ekmek ve 1 porsiyon meyveye eşdeğer olarak düşünürsek günlük alımda bu tip değişimlerle sağlıklı olarak gönül rahatlığıyla tüketmek mümkün.
Dondurmanın Bilinmeyen Faydaları
Kasların düzgün çalışmasını sağlıyor

Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içeriyor. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek veriyor ve böylece doku kaybına engel oluyor.

Ramazanda rahatlıkla tüketebilirsiniz


İftar sofralarının çeşitliliği yanında bir de üstüne yenen tatlılar, bu dönemde yavaşlayan ve kan şekerinde dengesizlikler yaşayan metabolizma için tehlike oluşturabiliyor. Güllacından, sütlacına; baklavasından revanisine tatlılar düşmüş kan şekeriyle birlikte çok çekici görünse de bu dönemde özensiz bir şekilde tüketildiğinde; kilo artışı, kan şekerinde dengesizlik, ani acıkma atakları, susama hissi, sinirlilik, gerginlik gibi durumlar yaratması kaçınılmaz. Bu nedenle baklava, revani, tulumba gibi şeker, yağ zengini tatlılar yerine serinletici etkiye sahip glisemik indeksi düşük dondurma, muhallebi, sütlaç gibi tatlı türlerini tercih etmekte fayda var. Aynı zamanda düşük bir kalori değerine sahip olduğundan kil artışına da neden olmuyor.

Dondurmanın Bilinmeyen Faydaları

1 porsiyon tatlı kaç kalori?

Kemalpaşa 476 kcal
Baklava 425 kcal
Dondurma 120-200 kcal
Güllaç 235 kcal
Lokma 362 kcal

Gebelik dönemindeki bulantılara çare


Gebeliğin ilk haftalarında kendini gösterebilen mide bulantıları bazı dönemlerde çok yoğun enerji kısıtlamalarını ve düzensiz beslenmeyi tetikleyebiliyor. Bu dönemde en sade ve tadı mümkün olduğunca nötr gıdalar tercih edilmek isteniyor. Dondurma bu tür atakları olan gebelerde iyi bir protein kaynağı olduğu gibi kusma ile yoğun sıvı ve mineral kaybı olduğu bu dönemde mineral açığının yerine konulmasına da yardımcı oluyor.
Dondurmanın Bilinmeyen Faydaları
Dondurmanın verdiği mutluluk bilimsel olarak da kanıtlandı

2002 yılında yapılan bir çalışmada, katılımcıların beyinleri zararsız bir yöntemle izleniyor ve dondurma yediklerinde beyinlerinde hangi noktaların aktive olduğu ortaya çıkartılıyor. Sonuç olarak dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine dokunduğu, insanların dondurmayı keyif almak ve sosyalleşmek için kullandığı ispatlanıyor. Ancak dondurmanın sağlığa faydalarını maksimum seviyede, zararlarını ise minimum düzeyde tutabilmek için özellikle çikolatalı külahlar, soslar ve kağıt helva tercih edilmemesi, sade ya da meyveli türlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü aksi takdirde çok masum bir besinsel kaynak olan dondurma kalori bombası haline gelebiliyor.

Dondurmanın bademcik enfeksiyonuna neden olduğu bilimsel değil

Annelerin yıllardır çocuklarına öğrettiği ve onlar için de korkulu bir rüya haline gelen dondurmanın bademciklerde enfeksiyona neden olacağı efsanesi hiçibir bilimsel kanıta dayanmıyor. Çok soğuk olan bir besinin damarlarda ani daralma yaratarak direnç mekanizmasında bozulmaya yol açarak enfeksiyona neden olması görünen bir durum olsa da hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor. Dondurma tüketiminin ardından tüketilen oda sıcaklığındaki 1 bardak su veya nane çayı mideyi rahatlatan bir süreç oluşturuyor.

Dondurma alırken dikkat edin

Hijyenik koşullarda hazırlanmış ve eriyip tekrar dondurulmasına izin verilmemiş dondurmayı gönül rahatlığıyla çocuğunuza verebilirsiniz. Fakat dondurma paketlerinin üzerinde görülen buz kristallerine dikkat edin. Ambalajın üzerindeki buz parçacıkları dondurmanın eriyip tekrar donduğunu ve bakteriyel üremeye açık olduğunu gösteriyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu

Dondurmanın Bilinmeyen Faydaları

False