GeriBeslenme Önerileri Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Çiftler Nasıl Beslenmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Çiftler Nasıl Beslenmeli?

Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Çiftler Nasıl Beslenmeli?

"Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için beslenme önerileri sundu."

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler üreme şanslarını güçlendirmek için çok daha sağlıklı beslenmeli ve genel olarak yaşam tarzlarına dikkat etmelidirler.

Öncellikle sigarayı bırakın

Sigarayı bırakmak, hamile kalma ve olumlu bir sonuçla sağlıklı bir hamilelik geçirme şansını artırmak için herkesin yapabileceği en iyi şeydir. Sigara erkeklerde sperm sayısını, kalitesini ve hareketliliğini düşürür. Kadınlarda, yumurtalık yumurta sayısını azlığı ve adet fonksiyon bozukluğu, kısırlık ve erken menopoza yol açabilir.

Sağlıklı bir kiloya sahip olun

Fazla veya düşük kilolu olmak hem kadınlar hem de erkekler için gebe kalmaya zarar verebilir. Kadınlar için zayıf, fazla kilolu veya obez olmak yumurtlama bozukluğunu ve düşük yapma riskini artırır. Erkekler için aşırı kilolu olmak, testislerin etrafında çok fazla vücut dokusuna ve ısıya neden olabilir ve bu da sperm oluşumunu ve hareketliliğini olumsuz etkiler.

Alkol kullanımını durdurun

Hamilelik sırasında alkol tüketilirse, alkolün bebeğe geçme riski vardır ve bu da çok sayıda doğum kusuruna neden olabilir. Hamile kalmaya çalışırken de alkolden kaçınılmalıdır, çünkü alkol alımını bırakan veya azaltan kadınlara kıyasla hamilelik olasılığını iki katına çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda düşük ve fetal ölüm şansını da artırır. Erkekler için araştırmalar, gebe kalmaya çalışırken alkol almanın sperm hareketliliğini olumsuz yönde etkileyebileceğini ve semen hacmini düşürebileceğini göstermiştir.

Doğum öncesi vitaminleri alın

Kadınlar için doğum öncesi DHA (bir omega-3 yağ asidi) vitamini ve günlük 400 mikrogram folik asit almak, döllenme ve hamilelik olasılığını artırmak için çok önemlidir. Erkekler için günlük multivitamin ve antioksidan Koenzim Q10 almak, spermde DNA'yı olumsuz yönde etkileyebilecek ve sperm hasarına neden olabilecek oksidatif stresi önlemeye yardımcı olur.

Doğurganlığı artıran gıdalar nelerdir?

Kepekli tahıllar ve yüksek lifli yiyecekler yiyin. Çok fazla şekerli gıdalar ve karbonhidrat tüketiyorsanız, vücudunuz bunları yağ olarak depolayacak ve kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutulmasını zorlaştıracaktır. Buna insülin direnci denir ve kadında yumurtlama konusunda problemlere yol açabilir. Yüksek şekerli karbonhidratlar yerine, tam tahıllar gibi lif oranı yüksek karbonhidratları tercih etmek insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir.

Taze ve temiz meyve ve sebzeler yiyin. Pestisitler endokrin sistemini olumsuz yönde bozabilir, vücudun normal hormon üretimini bozabilir ve doğurganlığı önleyebilir. Meyve ve sebzelerinizi iyice yıkamak veya organik olarak yetiştirilmiş olanları yemek, kadınların hamilelik ve canlı doğum olasılığını azalttığı gösterilen pestisitlerin yutulma olasılığını sınırlar.

Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında omega-3 yağ asitlerinin alımını artırın. Deniz ürünleri, fındık, chia ve keten tohumları ve Brüksel lahanası içeren bu gıdalar, yumurta kalitesini artırmaya ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcıdır, her ikisi de yumurtlamayı ve sağlıklı gebeliği teşvik etmeye yardımcı olur. Günlük bir porsiyon tam yağlı süt ürünleri ve tekli doymamış yağlar içeren bir gebelik öncesi diyet, yumurtlama bozukluklarına bağlı kısırlık riskini azaltabilir.

Protein için daha fazla sebze ve bitki ve daha az kırmızı et ve kümes hayvanları yiyin. Kırmızı et ve kümes hayvanlarından elde edilen protein, fazla yenildiğinde kan basıncını, kan pıhtılaşmasını ve su tutulmasını artıran daha fazla omega-6 yağ asidi içerir. Bunun yerine soya, fasulye, mercimek ve kinoa gibi bitki bazlı proteinlerin yumurtlama bozukluklarına bağlı kısırlık riskini azalttığı görülmüştür.

Kaçınmanız gereken yiyecekler

İşlenmiş gıdalardan kaçının veya sınırlayın. İşlenmiş etler, fast-food ve mikrodalga patlamış mısır gibi gıdalar, trans yağlar, hayvansal yağlar ve gereksiz kimyasallar ve kaloriler içerir ve bunların tümü yumurtlama kısırlığı riskini artırabilir.

Her türlü kafeinden kaçının veya sınırlandırın (kadınlar için tavsiye). Kafein, sağlıklı bir hamilelik için önerilmeyen, kan basıncını ve kalp atış hızını artıran bir uyarıcıdır. Yüksek miktarda kafein tüketen (günde 500 mg'dan fazla) kadınların hamile kalması daha zordur.

False