GeriBitki Bakımı Çiçek Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Çiçek Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çiçek Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Çiçek Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Çiçek Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Çiçek Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Günlük hayatınızda veya evinize renklilik katan çiçeklerden sizlerde yetiştirmek istiyor olabilirsiniz. İlk defa çiçek ekecekseniz veya ekmeyi düşünüyorsanız sürecin nasıl işlediğini bilmek isteyeceksiniz. Çiçek tohumu nereden alınır ve ne şekilde ekilmelidir? Çiçek tohumu ile ilgili bütün bilgileri sizler için derledik."

Çiçek tohumları kendi içlerinde birçok farklı gruba ayrılmaktadır. Çiçek tohumlarının kendine göre özellikleri bulunmaktadır. 

Çiçek Tohumu Nedir? 

Çiçek tohumları çiçeklerin çıkması için gerekli olan çekirdektir. Çiçek tohumunun doğru ekilmesi ve doğru bakılması ile tohumlar patlayarak çimlenmektedir. Çimlenme evresinden sonra zamanla büyüyerek çiçeği oluşturmaktadır. Çiçek tohumlarının her biri oldukça farklı ve özeldir. 

Çiçek Tohumu Nasıl Olur? 

Çiçek tohumları çiçeklerin yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak çiçek tohumları küçük boncuklar gibi gözükseler de farklı yapıda olanları da mevcuttur. Çiçek tohumları bir yıllık çiçekler, iki yıllık çiçekler ve uzun ömürlü çiçek tohumları olarak ayrılmaktadır. 

Çiçek Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

Çiçek tohumu almak için ilk yapabileceğiniz büyük marketlere bakmak olmalıdır. Birçok ev eşyası satan büyük market zincirlerinde çiçek tohumları da satılmaktadır. Büyük marketler dışında çiçek satan yerlerden çiçek tohumu alabilirsiniz. Çiçek tohumlarını internet üzerinden kapınıza gelecek şekilde sipariş vererek de alabilirsiniz. Çiçek tohumu almanın bir başka yöntemi ise direk olarak çiçekten tohum alıp kurutmaktır. Çiçekten tohum almak için çiçeğin tohumlarının nerede olduğunu bilmeli ve tohumları iyice kurutmalısınız. 

 Çiçek Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Tohumlar ekilmeden bir saat önce su içerisine bırakılmalıdır. Daha sonrasında saksının alttan su çıkacak şekilde açık olduğundan emin olmalısınız. Saksının yarısından biraz fazlasına toprak koymalısınız. Ekeceğiniz tohuma göre ya serpme yöntemi ile tohumları toprağın üzerine serpmelisiniz. Tohumlar ocaklama yöntemi ile de dikilebilmektedir. Toprak üzerinde üç dört santim aralıklar verilerek parmak yardımı ile küçük oyuklar açılmalıdır. Oyukların içine çiçek tohumları yerleştirilmelidir. Daha sonrası da saksının üzerine 1-2 santim kalınlığını geçmeyecek şekilde toprak dökülmelidir. Toprak hafif bir şekilde nemlendirilmelidir. Daha sonrasında saksının üzerine streç film çekilerek sera ortamı yaratılmalıdır. 

 Çiçek Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Her çiçek tohumunun kendine göre ekim zamanı bulunmaktadır. Genel olarak çiçekler bahar aylarında veya yaz başında ekilmektedir. Dış ortamda ekilecek çiçekler için uygun tarih beklenmelidir aksi takdirde çiçek büyüyemeyecektir. Ev ortamında çiçek ekilmek isteniyorsa bunun için belirli bir zaman aralığı bulunmamaktadır. Ev ortamında yılın her ayı rahatlıkla çiçek tohumu ekilebilir ve büyütülebilir. 

 Çiçek Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Çimlenme süresi çiçekten çiçeğe değişkenlik göstermektedir. Tohumun ne kadar derinde kaldığına göre de bu zaman kısalıp uzayabilmektedir. Çiçek tohumunun çimlenmesinde ki sürenin değişkenlik göstermesinde ki başka etkenlerde ortam ve ortamın ısısıdır. Sıcak ve gölge ortamlarda çiçek tohumları daha hızlı filizlenmektedir. 

 Çiçek Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Çiçek tohumu ilk ekildiğinde toprak nemlenecek şekilde sulandırılmalıdır. Sulama işleminin nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle toprak kurumadan toprak nemlendirilmelidir. Belli zaman aralıklarında toprak kontrol edilmeli ve toprağın susuz kalıp çatlaması engellenmelidir. Çatlayan toprak tohumun hava almasını sağlar ve çiçeğiniz yetişmeyebilir. 

 Çiçek Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Çiçek tohumu saklamak için öncelikle tohumun tamamen kurutulmuş olmasına dikkat edilmelidir. Tohum iyi bir şekilde kuru bir ortamda tutulmalıdır. Tohumun ıslanmaması gerekmektedir. Nem alacak ortamlarda veya aşırı sıcak ortamlarda tutulmamalıdır. Tohumları saklamak için hava geçirmeyen kaplar kullanılması tavsiye edilir. Rutubetin olmadığı serin yerlerde veya buzdolaplarında hava geçirmeyen kaplar ile çiçek tohumları güzel bir şekilde saklanabilmektedir

False