GeriBitki Bakımı Ceviz Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Ceviz Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ceviz Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Ceviz Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Ceviz Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Ceviz Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Ceviz fidanı nedir? Ceviz fidanı nasıl dikilir? Ceviz fidanı özellikleri nelerdir? Ceviz fidanı ne zaman ekilir ve dikilir? Ceviz fidanı hangi ayda meyve verir? Ceviz fidanı ekimi yapılırken nelere dikkat edilir? Ceviz fidanı ortalama fiyatları ne kadardır? Ceviz fidanı ne zaman budanır? Ceviz fidanı bakımı nasıl yapılır? Ceviz fidanı ekimi ve hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik."

Ceviz üreten ceviz ağaçlarının yenilenmesi ve çoğaltılması amacıyla ceviz fidanı yetiştirilir ve gereken şartlar oluşturulduğunda ekimi yapılmaktadır.

Ceviz Fidanı Nedir?

Ceviz ağacının yetiştirilmesi için ceviz tohumundan yetiştirilen fidana ceviz fidanı denmektedir. Ceviz fidanı yetiştirilerek ceviz ağacı halini almaktadır.

Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir?

Ceviz fidanları sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde dikilmektedir. Ceviz fidanları tüplü fidan şeklinde bulunuyor ise her mevsimde dikimi yapılabilmektedir. Ceviz fidanı dikimi için fidanın kökleri 60 cm derinlikte açılan çukurlara yerleştirilerek dikilmektedir. Ceviz fidanı açık köklü fidan ise 1,5 metre derinliğinde çukur açmak kökleri yerleştirerek dikim yapmak gerekmektedir.

Ceviz Fidanı Ne Zaman Ve Hangi Ayda Dikilir?

Ceviz fidanı dikimi fidanların açık köklü veya tüplü fidan olmasıyla değişiklik göstermektedir. Açık köklü fidanlar için mart ve kasım aylarında dikim yapmak fidanın verimliliği için önemlidir. Tüplü fidan ekiminde fidanın köklerini tutan toprak sayesinde fidan dış etmenlerden çok daha az etkilenmektedir. Tüplü fidanların her mevsim ekilebilme özelliği ceviz fidanında da bulunmaktadır.

Ceviz Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Ceviz fidanı bakımında öncelikle dikimden önce toprak yumuşak ve nemli olmasına dikkat edilmektedir. Ceviz fidanı dikildikten sonra üzerine organik güneşte yanmış gübre eklenerek toprakla karıştırılıp fidanın diplerine dökülmektedir. Ceviz fidanı bakımı kolay bir fidan olmaktadır. Kurak iklimlerde ve sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde yaz sıcaklarından etkilenmemesi için ceviz fidanı sık sık sulanmalıdır. Ceviz fidanı bakımı diplerindeki otların temizlenmesiyle bakımı yapılmaktadır.

Ceviz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Ceviz fidanı ekim şartları doğru şekilde yapıldığında bir veya iki yıl içerisinde meyve vermektedir. Cevizlerin aşılı olanları daha kısa zamanda meyve vermektedir.

Ceviz Fidanı Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Ceviz fidanı yetiştirmenin püf noktaları fidanların kaliteli veya aşılanmış fidanlar ekilmesiyle başlamaktadır. Ceviz fidanları doğru şekillerde sulama ve budama isteyen fidanlardır. Topraktaki nemli ve güneş alan ortamlarda daha çok verimli olmaktadırlar.

Ceviz Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadardır?

Ceviz fidanı cinsine ve tüplü yahut açık köklü olmasına bağlı olarak fiyatları değişebilmektedir. Açık köklü bir ceviz fidanı 35 ile 65 TL arasında fiyata alınabilirken tüplü ceviz fidanları 50 ile 100 TL arasında değişik çeşitler ile fiyatlanmaktadır. Ortalama fiyatları bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Ceviz fidanı alımlarında toptan alışveriş yapıldığında fiyatlar yarıya inmektedir. Tarla üzerinden dekarlık ceviz fidanı almak daha ekonomik olmaktadır. Toptan üzerinden ortalama fiyatlar 15 ile 30 TL arasında değişmektedir.

Ceviz Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Ceviz fidanı çeşitleri bulunan bir fidan olmaktadır. Yabancı menşeli birçok fidan çeşidi bulunduğu gibi yerli çeşitler arasında da birden fazla ceviz fidanı çeşidi bulunmaktadır.

Ceviz Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Ceviz fidanı çoğaltılması ceviz ağacından alınan cevizlerin ekimi ile yapılabilmektedir. Ceviz ağaçlarının çoğaltılmasında profesyonel olarak çoğaltan ve verimi arttırmayı sağlamayı amaçlayan firmaların ürettiği fidanlar ekilerek de çoğaltılabilmektedir.

Ceviz Ağacı Ne Zaman Budanır?

Ceviz ağacı budanması mayıs aylarında ağacın taç yapısının daha iyi güneşlenmesi için sıklık olan dalları hafif şekilde budanmaktadır. Ceviz ağacının budanması ağustos aylarının sonlarında da yapılmaktadır.

Ceviz Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Ceviz fidanı dikim mesafesi araziden araziye değişiklik göstermektedir. İki fidan arası bazı yerlerde 4 metre olurken eğime bağlı bu mesafe 3,5 metre olabilmektedir. Fidanın çeşidine bağlı olarak 7 metre aralıklar ile dikim yapılmaktadır. Sıraların araları ise ortalama 7 ile 8 metre olmaktadır.

 

False