GeriBeslenme Önerileri Çay Saatine Özel
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çay Saatine Özel

"Sade, peynirli ve kıymalı poğaçalar vazgeçemediğimiz hamurişlerinden. Hele bir de çayın yanında olursa... Hazırlanışı son derece kolay olan bu poğaçalarla çay saatleriniz daha keyifli geçecek."

Zeytinli poğaça
(6 kişilik)

Malzemesi:
Yarım su bardağı 100 gr eritilmiş margarin, 1 yumurta, yarım çay bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı yoğurt, 1 çay kaşığı karbona, 2.5 su bardağı un.

İç malzeme:
150 gr çekirdeği alınmış siyah zeytin

Üzeri için:
1 yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı çörek otu

Hazırlanışı:
Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. Yumurta, eritilmiş margarin, sıvıyağ, yoğurt ve karbonat ilave edip ele yapışmayan bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda açın. Ortasına çekirdeği alınmış 2-3 siyah zeytin yerleştirip iki kenarını ortada birleştirerek kapatın. Poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirip servis tabağına alın.

Ispanaklı poğaça
(6 kişilik)

Malzemesi:
125 gr margarin, 2 yumurta, 4.5 su bardağı un, 1 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı karbonat

İç malzeme:
Yarım kg ıspanak, 250 gr lor peyniri, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, Tuz

Hazırlanışı:
Margarini eritin. 1 yumurtanının akı ile sarısını ayırın. Unu, hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. 1 yumurta, 1 yumurta akı, eritilmiş margarin, sıvıyağ, yoğurt ve karbonatı ilave edip karıştırın. Tuz ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Üzerini nemli bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Ispanakları temizleyip yıkayın ve süzgece alın. Suyu süzülünce iri iri doğrayın. Tencereye sıvıyağı alıp ıspanakları ekleyin ve karıştırarak pişirin. Ilınınca suyunu, süzüp ıspanakları bir kaba alın. Lor peyniri ve tuz ekleyip karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde açın. Ortasına bir miktar ıspanaklı malzemeden yerleştirip yarım ay şeklinde kapatın. Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.

Peynirli mayalı poğaça
(6 kişilik)

Malzemesi:
1 su bardağı eritilmiş margarin, yarım su bardağı sıvıyağ, 20 gr. yaş maya, 1 su bardağı yoğurt 1 yumurta akı, yarım su bardağı ılık su, 4.5 su bardağı un

İç malzeme:
250 gr beyaz peynir, yarım demet dereotu, 2-3 dal maydanoz

Üzeri için:
1 yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı susam

Hazırlanışı:
Mayayı yarım su bardağı ılık suda eritin. Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. Mayalı su, yoğurt, yumurta akı, sıvıyağ ve eritilmiş margarini ilave edip karıştırın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bezle örtüp kabarıncaya kadar ılık ortamda 25-30 dakika kadar bekletin. Peyniri ufalayın. Dereotu ve maydanozu yıkayıp kıyın. Peynirle karıştırın. Hazırladığınız hamuru unlanmış zemine alıp oklava ile bir parmak kalınlığında açın. Su bardağı ağzı ile yuvarlak parçalar kesin. Ortasına peynirli malzemeden yerleştirip yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarını çatal ucuyla bastırın. Poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.| Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

Kıymalı kuru poğaça
(6 kişilik)

Malzemesi:125 gr margarin, yarım kahve fincanı su, 1.5 çay kaşığı tuz, 1 yumurta, 2 su bardağı un

İç malzemesi:
150 gr kıyma, 1 soğan, 25 gr margarin, tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Margarini oda sıcaklığında bekletip yumuşatın. Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. Unun ortasına margarin, tuz ve su ekleyip yoğurun. sağlayın.

İç malzemeyi hazırlamak için; soğanı temizleyip ince ince doğrayın. 25 gr margarini tavada eritip soğanı pembeleştirin. Kıymayı ekleyip kavurun. Tuz, karabiber ilave edip karıştırın. Ilınmaya bırakın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlak açın. İç malzemeden 1 kaşık kadar alıp açtığınız hamurun ortasına yerleştirin. Aynı büyüklükte bir hamur daha açıp üzerine kapatın ve kenarlarını parmağınızla hafifçe bastırarak yapışmasını sağlayın. Malzeme bitinceye kadar işlemi tekrarlayıp yuvarlak poğaçalar hazırlayın. Poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

False