GeriKişisel Bakım Burun Estetiği Ameliyatları Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Burun Estetiği Ameliyatları Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Burun Estetiği Ameliyatları Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

"Burun estetiği ameliyatı olan ve ameliyat sonrası kanına mikrop karışan Sevinç Çelik'in iki bacağı kesildi. Hayatı kabusa dönen ve 6 yıldır açtığı davadan sonuç bekleyen Çelik'in yaşadıkları tüm Türkiye'yi sarstı. Burun ameliyatları sonrası iyileşme sürecini ve dikkat edilmesi gerekenleri Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven ve K.B.B Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz'e sorduk. "

2 Mayıs 2014’te özel bir hastanede burun ameliyatı olan ve 2 saat süren ameliyattan sonra Çelik’te şiddetli ağrı ve yüksek ateş görüldü. Ancak ameliyatı yapan doktorlar durumun normal olduğunu söyledi. Devam eden şikayetleri üzerine başka bir hastaneye giden Çelik; bir ay sonra iki bacağını da kaybederek hastaneden çıktı. Yaşadığı bu süreçte küçük kızı da lösemiye yakalanan Çelik, açtığı 1 milyonluk tazminat davasından sonuç bekliyor.

Burun Estetiği Ameliyatları Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli


Burun estetiği ameliyatı sonrasında iyileşme süreci nasıl olur?

Uygulanan burun estetiği ameliyatından sonra hastaların herhangi bir sorun yaşamaması halinde, aynı gün içinde ya da bir gün sonra evlerine gitmesinin gerçekleşeceğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven; burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme sürecini anlattı: ''Ameliyattan sonra oluşacak şişlik ve morluklar 3-4 gün içerisinde tamamen kaybolur. Bunun daha hızlı iyileşmesi için burun ve göz çevresine 2 gün süreyle belli aralıklarla buz uygulaması yapılmalı ve hastanın yattığı zaman başını yüksekte tutması tavsiye edilmektedir. Ameliyattan sonra ödem ve şişliğin uzun süre geçmemesi durumu daha çok kalın ve yağlı bir cilt yapısına sahip olan hastalarda görülür. Ayrıca ameliyattan sonra birkaç gün boyunca burundan kan gelmesi de normal sayılır. Ameliyat öncesinde yapılacak tetkiklerde bunlara dikkat edilmesi ve daha hassas bir çalışma yapılması gerekir.

Ameliyattan sonra hastaların işlerine dönmesi 1 haftalık bir süreci kapsar. Burun estetiği ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinde fazla yatak istirahati yapılmasına gerek yoktur. Bu sebeple hastaların kendisini zorlamadan dolaşması ve hareket etmesi kısıtlanmaz. Yapılan ameliyat sonrasında burnun gerçek şeklini görebilmek için en az 6 ay beklenmelidir. Bu sürede burnun darbelerden korunması ve ı güneş ışığına maruz bırakılmaması sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra burnun planlandığı gibi tam şeklini alması için gözlük kullananalar, bu süreçte lens kullanmalıdır. Ameliyat sonrasında hastalar istedikleri gibi bir burun şekline sahip olduklarını gördüklerinde, ameliyatı oldukları için mutlu olacaklardır. Bu iyileşme sürecinde hastalar düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesi gerekir.'' dedi.

Burun ameliyatı ve sonrasıyla ilgili bilinmesi gerekenleri sorduğumuz K.B.B Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz ise dikkat edilmesi gerekenleri anlattı;

Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler;

  • Burun üzerindeki alçı 7 gün kalacaktır. Islanmaması gerekmektedir. Terleme ile bu alçının gevşeyebilme ihtimali düşünülerek çok sıcak yerlerde bulunmamak önemlidir.
  • Dişler ilk 10 gün çok dikkatli fırçalanmalıdır. Özellikle de ön dişleri fırçalarken ekstra özen gösterilmelidir. Fırçanın yumuşak olması önemlidir.
  • Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktiviteden uzak durmak gerekmektedir. Burundaki sargılar kalkıncaya kadar banyo yapılmaması ve buharlı ortamda bulunulmaması ve bir hafta boyunca aşırı yüz hareketlerinden kaçınılması gerekir.
  • Ameliyatı takip eden 20 gün boyunca boyunlu kazak veya dar boyunlu giysiler giyilmemeli, yüz ve buruna 3 hafta süreyle sert bir şekilde dokunulmamalıdır.
  • Burun ameliyatının yapıldığı günü takip eden 6 hafta boyunca aşırı güneş ışığından uzak durulmalıdır. Aşırı sıcak burunda şişmeye neden olacaktır.
  • Burun ameliyatlarından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilir. Yeni nesil yöntemlerle bu şişlikler kısa bir sürede geçer.
  • Doktorların verdiği ilaçlar dışında ilaç kullanılmamalıdır.
  • Ameliyat sonrası 5 gün kontak lens takılmamalı, 12 hafta boyunca gözlük takılmamalı, sonraki dönemlerde ise hafif çerçeveli gözlükler tercih edilmelidir.
  • Ameliyat sonrası 1.aydan itibaren hafif sporlara başlanabilir. Ağır sporlar için en az 3 ay beklenmelidir. Yüze darbe ihtimalinin olduğu sporlarda en az 6 ay beklenmeli gerekirse koruyucu maske kullanılmalıdır.
  • Burun alçıdan çıktıktan sonra burun cildi sıvı sabun veya özel losyonlarla temizlenmemelidir. Bantlar alındıktan sonra makyaj yapılabilir.
  • Ameliyat sonrası burnun tam şeklini alması 6 ay ila 1 sene sürebilmekte ve cilt yapısına göre değişmektedir. Bu süre zarfında sabırlı olunmalıdır.
  • Hastalar unutmamalıdır ki estetik sonrasında yeniden ameliyat olma riski vardır. Bu oran dünyada %10-15’dir. Genellikle ikinci ameliyatlar daha küçük müdahaleler olmaktadır.
False