GeriKadın Sağlığı Bu hastalığı duydunuz mu? Yumuşak şankr
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu hastalığı duydunuz mu? Yumuşak şankr

"Seks hayatımızı tehdit eden ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri de yumuşak şankr. Vücuda küçük salgınlarla yerleşen bu bakteriyel hastalık, ölümcül derecede tehlikeli değil ama bulaşıcı."

Sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmanın ilk koşulu, bu hayatı tehdit eden cinsel kökenli hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmaktır. İşte daha çok tropikal ve subtropikal bölgelerde görülmekle birlikte ülkemizde de zaman zaman küçük salgınlar halinde yayılan bu hastalıklardan biri de yumuşak şankr. En basit tanımıyla bir bakteri iltihabı. Hastalığa neden olan mikrop, mikroskop altında güç teşhis edilebilen bir bakteri ve hastalık erkeklerde kadınlardan 10 kat daha çok görülüyor.

Hastalığın belirtileri

Cinsel ilişkiden birkaç gün sonra üreme organları ve anüs çevresinde görülen papül, şankroidin ilk belirtisidir. Bakteri, vücuda girdikten 2-7 gün sonra yumuşak ve zemini sarı yeşil iltihap ile kaplı bir yara oluşturur. Cinsel organ üzerindeki bu yara kolayca kanar. Sonra tek veya birden fazla kirli görünüşlü, ağrılı şankroid ülserler yani etrafı kırmızı halka ile çevrili, yumuşak ve nekroze ölü hücrelerden oluşan yaralar ortaya çıkar. Bunlar genellikle iltihaplı akıntı yaparlar. Yaralar erkeklerde jenital bölgede ve özellikle penis başında, kadınlarda ise yine tüm jenital bölge, makat ve idrar yolları ağzında oluşur. Ayrıca hasta ağrılı idrar, vajinal akıntı ya da kanama sorunları da yaşar. Çoğu kişide ateş, baş ağrısı ve halsizlik yapar. Tedavi edilmeyen yaralar yavaş yavaş büyür, patlar ve diğerleriyle birleşir. Vakaların yüzde 50'sinde iltihabi lenf bezi tutulumu sonucu 1 hafta içinde kasıklarda ağrılı şişlikler (bezeler) ortaya çıkar, bunlar zamanla dışarıya akıntı yapabilir.

Hastalığın risk grupları

Yumuşak şankr tehlikesiyle daha fazla karşı karşıya olan grup aslında diğer cinsel hastalıklarla aynı: Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmayanlar ve çokeşliliği tercih edenler... Bunun yanı sıra yumuşak şankrin ilginç bir özelliği daha var: Hemen hemen daima cinsel temasla bulaşmakla birlikte nadiren, kaza ile oluşan dokunma teması sonucu hastanın yakınlarına ve sağlık personeline de bulaşabiliyor. Çünkü bakteri ciltteki çatlak, kesik gibi açık yerlerden kolayca bir başka vücuda geçebilme özelliğine sahip... Dolayısıyla cinsel korunma önlemlerinin yanı sıra özellikle hasta yakınlarının ve sağlık personelinin klasik hijyen yöntemlerini uygulama konusunda çok hassas olmaları gerekir. Tedavi için vakit geçirilmeden doktora başvurulması, hastalığın yayılmasını engelleyecek ve yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.

Kaynak: Elele

False