GeriKadın Sağlığı Bilinçli Farkındalık Nedir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bilinçli Farkındalık Nedir?

Bilinçli Farkındalık Nedir?

"Yurtdışında oldukça popüler olan, Türkiye’de de yavaş yavaş adını duyurmaya başlayan bilinçli farkındalık (mindfulness), temelde stresi azaltmak, konsantrasyonu arttırmak ve iç huzura odaklanmakla alakalı bir disiplin. İşte bilinçli farkındalık ile ilgili bilmeniz gerekenler..."

Bilinçli farkındalık nasıl uygulanır ve yararları nelerdir?

Günlük hayatta hepimiz birçok stresli durumla karşılaşıyor, iş hayatı, evdeki işler, hayatımızın gidişatı ve gelecek hakkında çok fazla düşünüp şimdiki zamanı yaşamayı erteliyoruz. Bu durum, o anda yaşadığımız ve asıl odaklanmamız gereken şeylere odaklanmamızı da engelliyor ve bu da stres içerisinde oradan oraya sürüklenmemize ve mutsuz hissetmemize yol açıyor.
Geçmişte yaşadığımız olaylar da, şu an yaşadığımız şeyleri algılayış biçimimizi etkiler. Eğer geçmişte benzer olay ve durumlar hakkında olumsuz şeyler yaşadıysak, aynı olay ya da durumları yine olumsuz olarak yargılarız. Bu da, yine kendimizi keyifsiz hissetmemize yol açar.

Bilinçli farkındalık, kişinin tüm bu yukarıda sayılanlardansa o anı yaşayıp, o anda olanları fark etme, olayların içerisindeyken bile inzivaya çekilip bazı olan biten şeyleri değiştirme şansımızın olmadığını kabullenerek, içimizde var olan güce odaklanmakla ilgilidir. Böylece, karşımıza çıkan zorluklarla baş etme kapasitemizi geliştirir ve daha huzurlu ve mutlu bir yaşam sürebiliriz.
Geçmişe takılmadan anı yaşayın.

Bilinçli Farkındalık Nedir

Bilinçli farkındalıkta bir diğer önemli nokta, değiştirilemeyecek olumsuzlukları kabullenmek ve bunları değiştirebilmek adına kişinin kendisini zor durumlara sokmasını önlemektir. Acı çekmek algıyı kısıtlar ve o an yaşanılan andaki mutlulukların fark edilmesini önler. Eğer bazı şeyleri kabullenerek ilerlersek, bir şeye takılıp kalma ve o yüzden diğer akıp gidenleri kaçırma durumundan da kurtuluruz. Mindfulness disiplini temelde kişiye bunları yapması için bir yeti kazandırmayı amaçlar.

Bilinçli farkındalık ile günlük hayattaki stresinizi azaltabilir, zaman zaman yaşadığınız depresyon halinden kurtulabilir, daha mutlu ve huzurlu hissedebilir, dış dünya ile olan ilişkinizi daha sağlıklı yürütebilir ve odaklanma gücünüzü arttırarak ortaya daha verimli işler koyabilirsiniz. Tüm bu faydalarıyla bu disiplin, hem sosyal hayatınızda hem de iş hayatınızda kullanabileceğiniz bir disiplindir. Tıp alanında da kullanılmaya başlanan bilinçli farkındalık, daha huzurlu bir toplum yaratma amacıyla sıklıkla duyacağımız bir kavram olacak gibi görünüyor.

Kaynak: Nasıl Kolay

False