GeriKadın Sağlığı Balık sağlıktır...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balık sağlıktır...

"Balığın faydaları saymakla bitmez. Hamileler, çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için pek çok sayıda yararı vardır balığın. Ama ülkemizde yeterince balık tüketmiyoruz ne yazık ki."

Dünya ortalamasının yarısına, Avrupa ortalamasının ise üçte birine ancak ulaşıyor kişi başına tükettiğimiz balık miktarı. Üstelik de yediğimiz balığı genellikle gerekli sağlık koşullarını sağlayamayan satış noktalarından alıyor ve sağlıksız koşullarda saklıyoruz. Oysa ki balık da tıpkı diğer et ürünleri gibi yüksek hijyen seviyesine sahip bir ortamda satışa sunulmalı ve saklanmalı.

Her mevsim her balığı bulmak mümkün olmaz gerçi ama, yine de balık yemekten geri kalmamak gerek. Balık meraklıları hangi balığın hangi dönemde bulunabileceğini, en lezzetli döneminin hangi aylar olduğunu yakından bilirler. Örneğin, ağustos ayı sardalye ve kılıçbalığının en lezzetli zamanıdır ama kefal için hiç de vakti değildir. Kolyozun tavası ise ağustosun gözdelerindendir. Keyifli ve sohbet dolu masaların vazgeçilmez lezzeti olan balık, kimi zaman ekmeğin arasına girer, kimi zaman ızgara olur, kimi zamansa tava. Ama ne şekilde hazırlanırsa hazırlansın, sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez temel taşları arasında yer alır. Ancak ülkemizde ne yazık ki yeterli oranda balık tüketilmiyor.

Ülkemizde yılda kişi başına düşen balık tüketimi yalnızca 8 kilogram. Bir diğer ifadeyle, 16 kilogram olan dünya ortalamasının yarısı. Avrupa ortalaması ise bizim tam üç katımız, yani 24 kilogram. Bu rakam Japonya'da 88 kilograma kadar çıkıyor; kısacası bizim 11 katımıza ulaşıyor. Ülkemiz insanının protein ihtiyacının giderilmesinde balık sadece yüzde 3'lük bir paya sahip. Kalp hastalıklarından depresyona kadar pek çok hastalığın önüne geçilmesinde büyük rol oynadığı bilinen balık, ülkemizde neredeyse en az rağbet gören besin grubu. Oysaki uzmanlar, sağlıklı bir beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmesini tavsiye ediyor.

Balık aynı zamanda da çok nazik bir gıda. Uygun ortamda saklanmazsa hızlıca bozulabiliyor. Ama ne yazık ki ülkemizde balığın satılma ve saklanma koşullarına genelde pek dikkat edilmiyor. "Markalı balık" konseptini ülkemize getirmeye hazırlanan Aquarium Balık Market Kurucusu Adnan Bulak, ülkemiz insanının genellikle balık için uygun saklama ve satış koşullarına sahip olmayan satıcılardan alışveriş yaptığına dikkat çekiyor: "Balık her ne kadar buza yatırılmış ya da sürekli ıslatılmış olsa bile, hızlı bir bozulma sürecine girebiliyor. Bunun önüne geçmek için, satış noktasına gelene dek ve tezgahtayken her aşamada kontrol altında olması son derece önemli. Uygun ortamda saklanmayan ve hijyenik koşulların sağlanması mümkün olmayan satış noktalarından alınan balığın sağlıklı olması garanti edilemez. Aquarium Balık Marketi olarak Türkiye'yi sağlıklı, taze ve 'markalı balık'la tanıştıracağız. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Balık meraklıları sürprizlerimize hazırlıklı olsunlar."

False