GeriBitki Bakımı Bakla Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Bakla Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bakla Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Bakla Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Bakla Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Bakla Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Bakla tohumu nedir? Bakla tohumu nasıl olur? Bakla tohumu ne zaman ekilir? Bakla tohumu nasıl çimlenir? Bakla tohumu ne kadar aralıklar ile sulanır? Bakla tohumu nerelere ekilir? Bakla tohumu nasıl saklanır? Bakla tohumu hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik."

Anavatanı Güneydoğu Asya olan bakla, baklagiller familyasına ait lezzetli ve besleyici bir sebzedir. Bakla yetiştirilmesi kolay soğuk iklimlerde dayanıklı ve verimli bir sebze olarak birçok yerde üretilmektedir. 

Bakla Tohumu Nedir? 

 Bakla yeşil halde iken yenilebilen büyüdükçe iri iç bakla halinde oluşan baklagiller familyasının en bilinen sebzesidir. Baklanın içeriğinde bulunan tohumları yenilerek içerisindeki potasyum ve lif bakımından zengin besinler özellikle diyetler için tercih edilmektedir. 

 Bakla Tohumu Nasıl Olur? 

 Bakla tohumu ekilmesinden sonra toprakta sürgün veren bitkinin yeşil olarak yetişen baklalarının içerisinde olgunlaşması ile bakla tohumu oluşmaktadır. 

 Bakla Tohumu Nereden Alınır Ve Nasıl Bulunur? 

 Bakla tohumu zirai ürünler satılan marketlerden ve tohum üreticilerinden temin edilerek üretimi yapılabilmektedir. Bakla yetiştiricileri ektikleri baklaların bir kısmını kurutarak tohum halinde tekrar ekmek için kullanmaktadırlar. 

 Bakla Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Bakla tohumu ekiminde üç çeşit yöntem kullanılmaktadır. Bakla tohumlarının ekimi için hazırlanmış toprak üzerine sıralı, ocak ve serpme şekilleri arasından biri tercih edilerek ekilmektedir.

 Sıralı ekimde tohumlar belli aralıklar ile sırayla ekilmektedir. Ocak ekiminde belli aralıkların yanında toplu ocak şeklinde Ekim yapılır. 

 Serpme ekimde ise toprağa serpilen tohumlar üzerine toprak örtülerek ekilir. Bakla tohumu ekimi toprağın yumuşak veya sert olmasıyla değişebilmektedir. Ortalama toprak derinliği 5cm ile 10 cm arasında belirlenmelidir. Aralıkları ise 30 cm ile 80 cm aralığında tercih edilmelidir. Aralıkların geniş olarak tercih edilmesinin nedeni aralarından çapalama makinelerinin geçirilmesi ve bitkinin köklerinin de güneş almasını sağlamaktır. 

 Bakla Tohumu Ne Zaman Ekilir Ve Nasıl Dikilir? 

 Bakla tohumu soğuk iklimlere dayanıklı bir bitki olduğu için sonbahar ayında ekimi yapılabilmektedir. İlkbahar aylarında da ekimi gerçekleştirilebilmektedir. Fide halinde dikimi yapılacak ise ilkbahar sonlarında da dikilebilmektedir. 

 Bakla Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Bakla tohumları ekilmeden önce çimlendirilmesi daha çabuk filizlenmesini sağlayan bir kolaylık olmaktadır. Bakla tohumlarının ekilmeden önce ılık suda bekletilmesi 1 hafta oda ısısında çimlenmesi için yararlıdır.

 Bakla tohumu çimlenmesi toprakta nemli olduğu süre içerisinde 1 ay içerisinde oluşmaktadır. Çimlenen bakla tohumları kısa bir zaman içerisinde sürgün vermektedir. 

 Bakla Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Bakla tohumları ekimden sonra toprağın nemliliği sağlanması için sulanmalıdır. Sulama gerekliliği toprağın kuruluğuna göre değişmektedir. En az haftada bir kez sulamak önerilmektedir. 

 Bakla Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Bakla tohumlarını saklamak için kuru ve nemli olmayan yerleri tercih etmek gerekmektedir. Bakla tohumlarını iyice kuruttuktan sonra güneş almayan kuru nem içermeyen yerlerde saklamak gerekmektedir.

False