GeriBitki Bakımı Arpa Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Arpa Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Arpa Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Arpa Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Arpa Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Arpa Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Arpa tohumu tek yıllık bitki grubunda yer almaktadır. Bir tahıl olan arpa en çok çeşidi olan tahıl gruplarından biridir. Yaklaşık 5 ile 8 arasında çeşidi bulunmaktadır. Yetişkin bir arpa yaklaşık olarak 35 ile 100 cm arasında olmaktadır. Arpa tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Arpa tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar. "

Arpa, buğday dışında en çok ekilen tahıllardan biri olma özelliğine sahiptir. Genelde serin yer bitkisi olarak bilinmektedir. Malt sanayi ve yem sektörü arpanın en fazla kullanıldığı alandır. Arpanın besin değerinin fazla olması yem sektöründe çokça tercih edilmesine neden olmaktadır. Protein açısından da oldukça zengin olan tahıl grubuna girmektedir. 

Arpa Tohumu Nedir? 

Arpa tohumu, buğdaygil ailesine mensup bir bitki olması ile bilinmektedir. Arpanın tarih öncesi zamanlardan beri ekimi yapılmaktadır. Ekonomik açıdan da arpa tohumu ekimi sıklıkla tercih edilmektedir. Arpa tohumu erken filiz verme özellikleri ile bilinmektedir. Bunun yanında bu tohum her türlü koşula da uyum sağlayabilme özelliğine sahiptir. 

 Arpa Tohumu Nasıl Olur? 

 Farklı arpa tohumu çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler ise şu şekildedir; 

l Bolayır

l Ramata 6 sıralı tohum

l Sladoran

l Tarm 92

l Zagorets

l Larende

l Aydan Hanım

l Sultan

Bu arpaların fenotipi de farklılık göstermektedir. Her birinin kullanımı da farklıdır. Kimisi yem için kullanılırken kimisi bira yapımında malt olarak kullanılmaktadır. Yem olarak kullanılan arpaların protein değerinin yüksek olması istenirken bira yapımında kullanılanların protein değerinin düşük olması istenmektedir. 

 Arpa Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Arpa tohumunu alabileceğiniz çeşitli siteler vardır. Ancak alacağınız arpanın çeşidine ve kalitesine göre güvenilir bir yerden arpa satın almanız oldukça önemlidir. Arpa tohumlarının kalitesi ne kadar iyi ise hasadınız da o kadar iyi olacaktır. 

 Arpa Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Arpa ekimi yapılacak olan toprağın organik madde bakımından zengin olması oldukça önemlidir. Bu sebeple de bu tarz toprak seçmek gerekmektedir. Toprağın öncelikle havalandırılması ve uygun nem seviyesinde olması oldukça önemlidir. 

 Arpa Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Arpa yazın alınmak isteniyorsa o zaman Kasım ortası ve Aralık gibi arpa tohumlarının ekimlerinin yapılması gerekmektedir. 

 Arpa Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Arpada başak verme işlemi genellikle 5. ya da 8. boğumdan sonra oluşmaktadır. Başak kısmı yaklaşık olarak 8 ile 15 cm uzunluğunda olmaktadır. Toprağın verimliliğine göre çimlenme zamanları da değişiklik göstermektedir. 

 Arpa Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Genellikle arpa tohumunun ekiminden sonra sulama yapmaya gerek yoktur. Ancak yetişme döneminde yeterli yağış olmaması durumunda toprağın nemli kalması için ara ara sulama yapmak gerekmektedir. 

 Arpa Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Arpa tohumu çoğunlukla ambarlarda muhafaza edilmektedir. Bazen de toprağa kazılan kuyular içinde saklandığı da görülmektedir.

False