GeriKadın Sağlığı Akneleri yok eden öneriler!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Akneleri yok eden öneriler!

Akneleri yok eden öneriler!

"Anadolu Sağlık Merkezinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Esra Özgüroğlu, akne ve siyah noktalardan kurtulma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi."

Genel olarak 'sivilce' adıyla bildiğimiz akne, en sık rastlanan cilt problemlerinden biridir. 100 kişiden 60'ının hayatının bir döneminde akne görülür. Bunların % 5'i ise tedaviye dirençli ya da zor tedavi edilebilen akne olabilir. Akne, derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Normalde, bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar. Bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal da yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır. Bu tıkacın yüzeyindeki yağ, hava ile temas edince oksitlenerek siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz ve sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar (komedon) oluşur.

Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler, yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları bir takım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba (enflamasyon) yol açar ve yüzümüzde gördüğümüz kırmızı kabarık lezyonlara neden olurlar.

Akne, ister hafif ister ciddi olsun mutlaka hekiminizin size vereceği bilgiler doğrultusunda kontrollü ve güvenli biçimde tedavi edilmelidir. Unutmayın ki "tedavi edilemeyecek akne yoktur!". Ancak farklı türde ve şiddette aknenin tedavisi için farklı seçenekler vardır ve tedavinin başarılı olabilmesi için uygun olanının seçilmesi esastır. Bu nedenle hekiminizin önerilerine sıkı sıkıya uymak, tedaviyi bilinçli bir şekilde sürdürmek gerekir.

Retinoid tedavisi Akne tedavisinde topikal (harici) ürünlerle veya oral (ağızdan) antibiyotiklerle beklenen düzeyde iyileşme sağlanamıyorsa, özellikle kist ve nodüller varsa veya hızla skar oluşumu söz konusuysa hekimler bu tedaviye geçebilir. Bu tedavi yalnızca dermatologlar tarafından uygulanır. Tedavi sırasında hekimin öneri ve uyarıları mutlaka izlenmelidir. Hekim ve eczacılar bu konuda size daha geniş bilgi verebilir.

False