GeriKadın Sağlığı Akdeniz Mutfağı, Kolon Kanserini Önlüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Akdeniz Mutfağı, Kolon Kanserini Önlüyor

Akdeniz Mutfağı, Kolon Kanserini Önlüyor

"Akdeniz mutfağının sağlık için çok faydalı olduğunu sık sık duyoyoruz. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı, da Akdeniz usulü beslenmenin kolon kanseri riskini azalttığından bahsetti, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi."

Modern teknolojiyle birlikte kanser tespiti hızlandı. Kolon kanseri de son dönemlerde yaygınlaşan kanser türünden biri. Uzmanlar, kolon kanserlerini ikiye ayırıyor. Kalın bağırsak kanserleri ve kalın bağırsak çıkışında makata yakın bölgede oluşan kanserler olarak ikiye ayırmak gerekiyor.

Teknik olarak bu iki kanser türü birbirinden farklılık gösteriyor. Bunların tespitinde kolonoskopi önemli bir metot. Ancak hastanın bilinçlendirilmesi de önem taşıyor. Çünkü, bu tip hastalarda karın ağrısı oluyor. Sağ ve sol kolon kanserleri birbirlerinden farklılıklar gösteriyor. Sağ taraf kanserleri daha çok kansızlıkla ortaya çıkıyor. Sol kalın bağırsak sağdan daha dar ve daha çabuk tıkanıyor. O nedenle bu kanserlerde bize kabızlık şikayetiyle geliyor. Kabızlıkla birlikte ishal de olabiliyor.

40 yaş sonrası mutlaka test yaptırın

Özellikle birinci dereceden akrabalarında kolon ya da renktum tümörü olan kişiler riski diğer kişilere oranla 6- 8 kat daha fazla. O nedenle en azından 40 yaşından sonra bu kitlenin bir defa kolonoskopi ile kontrol edilmesi gerekiyor. Kadın ve erkek hasta arasında fark yok ama 50'li yaşlardan sonra hastalığı görme sıklığımız artıyor.

En azından gaitada gizli kana baktırmak gerekiyor. Çünkü bazen ailevi kolon kanserleri görülebiliyor. Yani annesinde babasında kolon kanseri öyküsü olan kişilerin 40 yaş öncesi de muayene olması gerekiyor. Çok pratik bir şekilde gaitada gizli kan bakılabiliyor. Eğer kan varsa ileri tetkikler yapılıyor.

Lifli diyetler, zeytinyağı ve balık...

Şişmanlık, hastalığın artmasındaki ana etmenlerden bir tanesi. Bazı katı gıdalar buna sebep olabiliyor. Biz Akdeniz ülkesiyiz, o nedenle lifli diyetleri, zeytinyağını ve Akdeniz mutfağını unutmamız lazım. Kırmızı et ise kabızlık şikayeti yapıyor. Vücutta biriken büyük abdestin oluşturduğu mikroplar zararlı mikroplara dönüşüyor. Bunların ürettiği yan maddeler kansere neden olabiliyor. Onun için direkt bir etkisi olabilir. O nedenle Akdeniz mutfağına yönelelim. 3 tarafımız denizlerle çevrili balığı daha çok tüketelim.

Robotik cerrahi ile birlikte bu tip ameliyatlar daha konforlu bir şekilde yapılabiliyor. Cerrah ameliyat esnasında daha sağlıklı bir görüş kalitesine sahipken hastanın iyileşme süresi kısa oluyor. Ülkemizde sağlıkta robot teknolojilerinin üst düzeyde kullanılıyor.

False