Mahallenin ortasındaki tarihi taşı, jandarma fark etti

Güncelleme Tarihi:

Mahallenin ortasındaki tarihi taşı, jandarma fark etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 11:30

- Van'ın Gürpınar ilçesi Yatağan Mahallesi'nde bulunan ve Urartu dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi eser niteliğindeki taş, güvenlik güçlerinin duyarlılığı sayesinde kayıt altına alındı

Haberin Devamı

VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN - Gürpınar ilçesinin Yatağan Mahallesi'nde bulunan tarihi eser niteliğindeki taş, güvenlik güçlerinin duyarlılığı sayesinde Van Müze Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Gürpınar İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Yatağan Mahallesi'nde yaptığı kontroller sırasında, mahalle girişinde tarihi eser niteliğinde olduğu değerlendirilen 1,5x1,5 metre ebatlarında içi oyulu bir taş bulundu.

Mahallenin, Urartu Krallığı'na ait Çavuştepe Kalesi'nin yakınında olması nedeniyle bulunan taşın tarihi eser olabileceğini değerlendiren güvenlik güçleri, durumu Van Müze Müdürlüğüne bildirdi.

Bunun üzerine Yatağan Mahallesi'ne giden Van Müze Müdürlüğünde görevli arkeolog Kenan Işık ile uzman Mithat Duman, yaptıkları incelemenin ardından taşı kayıt altına aldı.

Haberin Devamı

Arkeolog Işık, tarihi taşın Çavuştepe Kalesi'ne ait olduğunu saptadıklarını, bu nedenle de kaleye taşınmasının sağlanacağını belirtti.

Bu tip taşların Çavuştepe Kalesi'nin yapıldığı dönemde 51 kilometre uzaklıktaki Edremit ilçesinden getirildiğini anlatan Işık, tarihi eser niteliğindeki bu taşların zaman içerisinde kaleden düşme veya taşıma yoluyla çevreye dağıldığını ifade etti.

Işık, özellikle kalenin alt tarafındaki Çavuştepe Mahallesi'nde buna benzer çok sayıda tarihi taş bulunduğuna dikkati çekerek, "Öncelikle tespit ettiğimiz bu taşları kayıt altına alıyoruz. Daha sonra kalede bu yıl devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında hepsini toplayıp kaleye taşıyacağız. Buradaki taşı da yine kayıt altına aldık ve programa dahil edeceğiz. Güvenlik güçlerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Mahalle muhtarı Ramazan Kutur da uzun yıllardır mahalle girişinde bulunan tarihi taşın tahrip olmaması için çaba gösteren İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerine teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!