Dublaj konusunda en başarılı ülke Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Dublaj konusunda en başarılı ülke Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2008 00:00

Eddie Murphy'den Nick Nolte'a pek çok ünlü ismi seslendiren Kadir Özübek, kendisine çok güveniyor.

Haberin Devamı

Eddie Murphy'den Nick Nolte'a, Ayı Yogi'den Freddy Krueger'a pek çok ünlü ismi, unutulmaz karakteri seslendiren Kadir Özübek, kendisine ve meslektaşlarına çok güveniyor: "Seslendirme konusunda dünyada Türkiye bir numara... Birçok ülkede hâlâ bir filmi baştan sona iki kişi seslendiriyor."

Sesiniz insanı sinema dünyasında yolculuğa çıkarmaya yetiyor. Seslendirdiğiniz en akılda kalıcı karakter hangisi?
- En önemlisi sanırım Freddy Krueger’dı... Aslında "Elm Sokağı"nın katili Freddy Krueger’ı şimdiye kadar çok üstat seslendirdi, Türk halkı Freddy Krueger karakterini önce onların sesiyle tanıdı. Bu nedenle benim için zor bir işti. Sıfırdan bir karakter yaratmıyordum, insanların kulaklarında sesi olan bir karakteri seslendiriyordum. 20’nin üzerinde filmine konuştum Freddy’nin...

Haberin Devamı

Dublaj konusunda en başarılı ülke Türkiye
Genelde hangi aktörleri konuşuyorsunuz?

- Bir sürekliliği olmamakla birlikte Danny Glover, Gene Hackman, Jimmy Fox’ı çok konuştum. Genelde zenci ve Meksikalı aktörler oldu. Bir kere Marlon Brando’yu konuştum. Nick Nolte da var ayrıca...

Animasyonları unutmamak gerek. Çizgi karakterlere de sesinizle hayat veriyorsunuz.

- Evet "Heidi" serisinde konuştum. Ninja Kaplumbağalar’da Splinter’ı, Duffy Duck’ı ve Ayı Yogi karakterini seslendiren de benim. Ayı Yogi’yi seslendirmek benim için büyük keyiftir. Bu bayrağı Erol Günaydın’dan devralmak ise ayrı bir onur...

Seslendirme yapmaya başlamadan önce nerelerdeydiniz?

- Ben 12 yaşından beri radyo programı yapıyorum. Türkiye’nin ilk özel radyocularındanım. Süper FM’de "Ay Işığı" adlı programı yaptım ve şiir okudum.

Ses olmasa oyunculuğun bir işe yaramadığı konuşulur hep, doğru mu?

- Hatta şöyle söylentiler bile var; iyi oynayamayan bir aktörü ses ile büyütebiliyorsunuz. Atıyorum, mesela Özcan Deniz başrolde oynuyor, Volkan Akyılmaz seslendiriyor, oyunculuğu tamamlanıyor.

Bu alanda Türkiye başarılı mı sizce?

- Seslendirme konusunda dünyada Türkiye bir numara... Birçok ülkede hálá bir filmi baştan sona iki kişi seslendiriyor. "God Father"ın öyle seslendirildiğini ve filmi o haliyle izlediğini bir düşünsene!

Dünyanın en pahalı sesi Amerikalı Bill Ratner’a ait... Bir dakikalık ses kaydı için 100 bin dolar istediği söylenen Ratner, kendi internet sitesinde sizi öven satırlara yer vermiş.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb2fbbf018fbb8f8b0f09f
- Doğru, o en büyük fragman seslerinden biridir. Ve benim kendisiyle tanışma şansım olmuştu.

Nasıl?

- Amerika’dan bir arkadaşım gelmişti ve ona yaptığım işleri gösteriyordum. Bir yandan da ona Bill Ratner’dan bahsediyordum. Arkadaşım bir anda "Ben onu tanıyorum" dedi ve telefona sarıldı. Bill ile telefonda konuşmaya başladım. "Kimleri konuşuyorsun?" diye sordu. İnanılmaz heyecanlandım. Benicio Del Toro, Eddie Murphy diye başladım saymaya... "Eddie yanımda" dedi, selam söyledik birbirimize... Büyük bir jest yaparak kendi sesiyle fragman okudu bana, inanılmaz heyecan verici bir deneyimdi.

Haberin Devamı

Stüdyoya girip ’evet’ diyebilmek için 8 ay beklerdim

Dublaj konusunda en başarılı ülke Türkiye
Seslendirmeye başlarken size en çok kim destek verdi?

- Nüvit Candaner hocanın çok büyük desteği oldu, benimle yakından ilgilendi. İlk başlarda 8 ay boyunca bir "evet" demek için beklediğimi biliyorum. Ama şimdi 7-8 stüdyoya giriyor, çok değişik projelerde yer alıyorum.

Başarınızın sırrı nedir?

- Bir kere ben bu işi çok önemsedim, yaşım çok genç olmasına rağmen 5 yıldır dublaj yapıyorum.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!