GeriSeyahat Mafya'nın dünya merkezi olma yolunda
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mafya'nın dünya merkezi olma yolunda

Mafya'nın dünya merkezi olma yolunda

Şarap yerine bira için

Prag'da bir restoran patlaması yaşanıyor.

Aslında Çek mutfağı öyle fazla orijinal değil.

Ağırlıklı olarak et ve şarküteriden oluşuyor yemekleri.

Mutlaka deneyin bu yemekleri. Biraz ağırlar ama olağanüstü Çek birasıyla harika gidiyorlar.

Prag'da tavsiyem fazla şarap içmemeniz. Lokal şaraplar gerçekten iyi değiller. Moravia bölgesinde iyi şarap yapıldığını söylediler ama bu bölgenin iyi örnekleri bile şarapseveri tatmin etmekten uzak.

Bir de şarabı iyi koruyamıyorlar.

Daha Türkiye'deyken seçtiğimiz üç restorandan bir tanesi olan ve turistik rehberlerde Prag'ın en iyi mahzeni olarak adlandırılan ‘U Maltezskych rytirü’ (Malta Şövalyeleri) restoranında getirilen ilk Moravia şarabı bozuk çıktı.

Aslında burada çok övülen av yemekleri de ortalamaydı. Mahzen mekan olarak görülmeye değer ama o kadar, yapabilirseniz barda bir bira içmekle yetinin. Çek yemekleri için ideali lokal ahalinin gittiği yerleri bulup oralarda yemek.

Biz dersimizi iyi çalıştığımızdan iki güzel yerde harika yemek yedik.

İlk gün Old Town bölgesinde ‘Pivnice Skorepa’ adlı restoranda bugüne kadar yediğim en güzel et yemeklerinden bir tanesini tatma imkanım oldu.

Malum nedenlerle bunu herkese tavsiye edemeyeceğim çünkü gelen muazzam et Domuz Dizi'ydi. Koskoca tabakta muazzam büyüklükte domuz bacağı üzerine bıçak ve çatal saplanmış olarak servis ediliyor. Yanında hardal ve acı turp var ve tad olağanüstü.

Burada ilk kez ‘Velvet’ olarak tanımlanan birayı da içtik. Siyah bira da muhteşem gidiyordu etle.

İkinci güzel yemeği de tamamen bir aile lokantası olan ‘U Cizku’da yedik.

Et oburlar için burada kombinasyon tabağını tavsiye edeceğim. Tabakta ikişer adet ördek eti, sosis, domuz eti, ikişer adet mantı olarak adlandırılan (dumpling) ama bildiğimiz mantıya benzemeyen, patateslisi daha lezzetli olan dumpling ve iki tip de sauerkraut var. Bunu sonuna kadar bitirebilenler bence bir tür kahraman.

Bunun dışında ben Arslan Asker Şvayk teması üzerine kurulmuş ‘U Kalicha’ adlı restoranı son derece turistik ve ortalama lezzetler sunan bir yer olarak gördüm.

Burada masalar arasında dolaşan ve genç olanı Şvayk karakterine çok benzeyen müzisyen ikili aslında restoranın en ilginç yanını oluşturuyor.

DÜNYA LEZZETLERİ

1989'den sonra Çek Cumhuriyeti'ne yabancı sermaye hücumu olmuş

Dikkat ederseniz bizim alışık olduğumuz Çekoslavakya adını hiç kullanmıyorum çünkü Çekler Slovaklar'dan hiç hoşlanmıyorlar, onları medeniyetler hiyerarşisinde düşük bir noktanın temsilcisi olarak görüyorlar ve Çekoslavakya adı onlara kendilerinden ayrılan Slovakya'yı hatırlattığı için bu adı duymak bile istemiyorlar.

Yabancı sermaye akını her sektörde olduğu gibi yemek sektöründe de muazzam olmuş. Tabii ki Amerika'nın tanıdık ‘fast food’ zincirleri burada köşe başlarında artık. Ama bunun dışında her ülkeden yemek kültürünün önde gelen isimleri Prag'da yatırım yapmışlar.

Dolayısıyla Fas yemeğinden Japon yemeğine kadar her türlü örnek şehirde bulunabilir.

Prag'ın yeni zenginlerinin yaşam stilini en iyi yansıtan Paris caddesinde nehire yakın solda yer alan ‘Pravda’ hakkında en çok söz edilen mekanlardan bir tanesi. İçi son derece modern ve göz alıcı.

Güzel kadınlar, şık erkekler ‘takılıyorlar’ buraya ve mönüsü inanılmayacak kadar çeşitli ülke yemeği içeriyor.

Charles Köprüsüne giden yolun üzerindeki ‘Reykavik’te ise haftada iki kez kuzey denizinden Prag'a yapılan deniz ürünleri sevkiyatı arasında yer alan istiridyeden yemenizi tavsiye ediyorum.

‘Kogo Pizzeria’da ise muhteşem bir pizayı şişesi bin 500 kurona satılan (22 dolar civarında) Barola kırmızı şarapla içmenizi mutlaka isterim.

Benim denediklerim bunlardan oluşuyor (oburlukla suçlanmadan önce öğle yemeği de yediğimi hatırlatmak isterim). Daha çok isim verebilirim ama onları her turistik rehberde kolaylıkla bulabilirsiniz..

KONUŞULMAYAN KONU

Bir yabancı şehre gidince özellikle erkeklerin ilk merak ettiği şey şehrin seksüel atmosferidir.

Prag özellikle paralı seks konusunda da bir patlama yaşıyor.

Şehir üzerine bence en iyi el kitabı olan ‘Time Out Prag Guide’a bakarsanız her türlü fetişten en normal seksüel ilişkiye kadar servis veren onlarca kulüp var Prag'da.

Ayrıca bence Avrupa'nın en ilginç oteli olan ‘Other World Kingdom’ da Prag'ın hemen dışında işletiliyor. Fantezinizi söylüyorsunuz sizi buna göre misafir ediyorlar otelde.

Old Town'daki Perlova caddesinde ise akşam saatlerinde ‘gecenin bayanlarını’ görmek mümkün.

HİTLER'İN YAHUDİ MÜZESİ

Old Town'un hemen kuzeyinde Yahudi Bölgesi yer alıyor.

Burada olağanüstü bir mezarlık var. 1478 yılında kurulmuş olan bu mezarlık 300 yıl boyunca Avrupa'da Yahudilerin gömülmesine izin verilen tek mezarlık olmuş. Aslında fazla da büyük bir mekan değil.

Bu nedenle 12 cesedin üstüste gömüldüğü durumlar bile yaşanmış.

12 bin adet mezar taşı var ama tutulan hesaba göre yaklaşık 100 bin cesed gömülü burada.

Varlığına izin verilen ilk yahudi mezarlığı Prag'da ama Çekler yahudilere az da eziyet çektirmemişler.

Daha 16'ıncı yüzyılda yahudilerin ‘bir utanç sembolü’ olarak elbiselerine sarı yuvarlak işaret takmaları zorunluluğu varmış.

1890'da getto, sağlık kurallarına uymuyor gerekçesiyle baştan aşağıya yıkılmış ve sadece mezarlık ile birkaç sinagog bırakılmış.

Belki bana inanmayacaksınız ama bu bölgedeki ‘Yahudi Müzesi’ Hitler'in emriyle kurulmuş.

Hitler ‘Avrupa’da yok olan bir ırkın kalıntıları korunsun' deyince naziler müze için her taraftan sergi malzemesi taşımışlar.

Anlayacağınız tarihin en traji-komik ironisi de bu bölgede yaşanmış.

Çekler Slovaklar'dan hiç hoşlanmıyorlar, onları medeniyetler hiyerarşisinde düşük bir noktanın temsilcisi olarak görüyorlar ve Çekoslovakya adı onlara kendilerinden ayrılan Slovakya'yı hatırlattığı için bu adı duymak bile istemiyorlar.

Belki bana inanmayacaksınız ama bu bölgedeki ‘Yahudi Müzesi’ Hitler'in emriyle kurulmuş. Hitler ‘Avrupa’da yok olan bir ırkın kalıntıları korunsun' deyince naziler müze için her taraftan sergi malzemesi taşımışlar.

False