Madrid resesyona, İstanbul protestolara geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Madrid resesyona, İstanbul protestolara geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2013 10:04

New York Times ve Guardian gazeteleri, Madrid ve İstanbul'un olimpiyat yarışından elenmesine verdiği farklı tepkileri anlattı. Madrid'de genel olarak bir üzüntü hakim iken, İstanbul'da Olimpiyatlar'ın şehre gelmesine karşı çıkanlar kutlama yapıyordu.

Haberin Devamı

2020 Olimpiyatları için Tokyo'nun seçilmesinden sonra iki şehrin yenilginin hesabnı tutmaya başladığını anlatan gazete, faturanın Madrid için daha kabarık olduğu görüşünde. Rekor seviyede işsizlik ve uzun süreli resesyonla boğuşan Madridliler arasında istihdam açısından bir fırsat olarak görülen Olimpiyatlar'ın kaybının üzüntüyle karşılandığını anlattı.

"O KADAR BİBER GAZINDAN SONRA OLİMPİYAT RUHU KALMADI"
New York Times, Madrid'deki üzüntünün aksine İstanbul'da Olimpiyatlar'ın Türkiye'ye gelmesini savunan ve buna akrşı olanlar arasındaki bölünmenin arttığını yazdı. Gazete, Sultanahmet'te toplanan kalabalığın, İstanbul'un beşinci kez kaybettiğinin açıklanmasından sonra tepki gösterdiğini; Taksim'de toplananların ise buna sevindiğini aktardı. Gazete, 'İstanbul 2020'yi boykot et' kampanyasına katılanların "O kadar biber gazını yedikten sonra bizde olimpiyat ruhu diye bir şey kalmadı. Bu şehir, dünyaya herhangi bir söz vermeden önce kendi halkına ve çevresine değer vermeyi öğrenmeli" şeklindeki sözlerine yer verdi.

Haberin Devamı

DOPİNG VURGUSU
Cumartesi akşamı Buenos Aires'te yapılan oylamada önce Madrid, daha sonra da İstanbul elenmişti. New York Times, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin iki şehrin elenme gerekçeleriyle ilgili bir açıklama yapmamasına karşılık, bu iki ülkenin sporda doping uygulamalarına yetersiz yanıtının bir rol oynayabileceği görüşünde.

New York Times'in "Olimpiyatlar'dan elenmeye Madrid ve İstanbul'dan iki farklı yanıt" başlıklı yazısına benzer bir yorum da İngiliz The Guardian gazetesinde yer aldı. İstanbul ve Madrid'in olimpiyat yarışından elendikten sonra pazar günü kendi gündemlerine döndüğünü aktaran gazete "İspanya resesyona, Türkiye de protestolara devam" diye yazdı.

"SADECE İNŞAAT PROJELERİNE DAYALI OLAMAZDI"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Olimpiyatlar'a daha önce ev sahipliği yapmış bir ülkeyi seçmek yerine daha iyi bir seçim yapabilirlerdi" şeklindeki sözleriyle hayal kırıklığını saklayamadığını dile getiren The Guardian, herkesin aynı hayal kırıklığını yaşamadığını da ekledi. Gazete, Olimpiyatlar'ın İstanbul için bir felaket olacağını düşünenlerin görüşlerine de yer verdi. Gazetede yer alan bu görüşlerden biri de "İstanbul adına bu sonuçtan mutluyum. Sadece inşaat projelerine dayalı olan bir olimpiyat teklifi zaten sürdürülebilir bir şey değildi. Buenos Aires'teki oylama da bunu kanııtladı" şeklinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!