Madenci, Karadon'un özelleştirilmesi girişimine karşı eylem yapacak

Güncelleme Tarihi:

Madenci, Karadonun özelleştirilmesi girişimine karşı eylem yapacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 17:12

Madenci, Karadon'un özelleştirilmesi girişimine karşı eylem yapacak

Haberin Devamı

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)- ZONGULDAK'ta Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 5 müessesesinden en büyüğü olan 3 bin işçinin çalıştığı Karadon Müessesesi'nin özelleştirilmesi talebine karşı eylem kararı aldı. Maden işçileri perşembe günü Madenci Anıtı'nda eylem yapacak.
GMİS Başkanlar Kurulu toplantısında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın TTK Karadon Müessesesi'nin özelleştirilme kapsamına alınması talebi görüşüldü. Genel Başkan Ahmet Demirci başkanlığında yapılan toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede özelleştirme düşüncesine karşı her şart altında mücadeleye devam edileceği vurgulandı. TTK’nın özelleştirilmesi düşüncesinden vazgeçilmesi ve yatırımlarla desteklenerek daha verimli çalıştırılacağı resmen açıklanıncaya kadar çeşitli eylemlerin hayata geçirileceği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Özelleştirme girişimlerine son verildiği ve TTK’nın verimli çalışması için gerekli yatırımların yapılacağı açıklanıncaya kadar eylemlerimiz devam edecek. 30 Haziran Perşembe günü saat 16.30’da bilgi almak üzere tüm bölgelerden sendikamız genel merkezine gelecek olan madenci kardeşlerimizle birlikte Madenci Anıtı önünde kitlesel basın açıklaması yapılacak. İşyerlerimizde üretimden gelen gücümüz kullanılacak. Başta madenci kardeşlerimiz olmak üzere Zonguldak halkını, bölge insanını ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız devam edecek. Hükümetin ve siyasi iktidarın duyarsızlığının devam etmesi halinde Başkanlar Kurulumuz olağanüstü toplanarak daha radikal kararları gündemine alacak. Sendikamız tüm kurul ve organlarıyla birlik, beraberlik ve bütünlük içinde bugüne kadar olduğu gibi disiplinli ve kararlı tutumunu sürdürecektir."
TTK'nın derin kodlarda ve gazlı ocaklarda üretim yapan, Türkiye’nin madencilik sektöründe en güzide kuruluşu olduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"170 yıllık üretim kültürüyle, bu bölgede bulunan 100-150 yıllık rezervi ülke ekonomisine kazandırabilecek, kamu ve özel madencilik sektörüne ışık tutabilecek tek kurumdur TTK. Zonguldak, devletten aldığından fazlasını veren 12 il arasında 7’nci sıradadır. Bu 12 il arasında göç veren tek il Zonguldak’tır. Paramız ve işsizimiz dışarıya gitmektedir. TTK’yı özelleştirmek ve kapatma sürecini başlatmak için enerji ve santral üzerinden yasal kılıf hazırlamak doğru değildir. Kaldı ki ÇATES’in olduğu bölgeye yeni bir santral kurmanın imkanı yoktur. Doğa, çevre, hava, su varlıkları yetersiz hale gelmiştir. İnsanlar sağlık sorunları yaşamaktadır. Mevcut santrallar teknolojik olarak çevreye uyumlu hale getirilmeli, yeni santral projeleri durdurulmalıdır. Mevcut santrallere, bölgedeki düşük kalorili kömürü kullanma mecburiyeti getirilmelidir. TTK, tam kapasite ile çalışsa bile mevcut santrallare yetecek kömürü üretemeyecektir. Bölgemize yeni bir santral demek tamamen ithalatı artırmak demektir."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!