Lüks segmentte BMW dalgaya geldi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), geçtiğimiz hafta yılın ilk 7 ayına ilişkin raporunu yayınladı.

Raporda özellikle Temmuz ayında otomobil satışlarının dibe vurduğunu, 7 aylık satışların ise ekonomideki gelişmelerden nasibini aldığını görüyoruz. Ocak-Temmuz döneminde pazarın hakimi olan küçük ve orta sınıfta önemli ölçüde düşüş yaşanırken, lüks ve üst lüks sınıfta ise yüzde 34’lük bir büyüme yaşandı. Yani parası olana dalga malga vız geldi.

Lüks ve üst lüks sınıftaki artışın en önemli sebebi, 4x4 araçlara olan ilginin her geçen gün artmasından kaynaklandı. Ocak-Temmuz döneminde lüks olarak adlandırılan E sınıfında toplam 5 bin 824 araç satılırken, bunun 3 bin 582’sini SUV’lar oluşturdu. Üst lüks olarak adlandırılan F sınıfındaki satışlar ise ilk 7 ayda 1778 olarak gerçekleşti. Bu sınıfta satılan SUV sayısı ise 1370 olarak gerçekleşti. Sonuç olarak E sınıfında satışlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 29 artarken, F sınıfında bu artış oranı yüzde 52’yi buldu.

AUDI LÜKSÜN LİDERİ OLDU

Peki ilk 7 ayda kim ne kadar sattı ve hangi marka artış rekoru kırdı. Öncelikli olarak Audi’nin lüks sınıfta ilk kez liderliği ele geçirdiğini söylemekte fayda var. Audi bu yılın ilk 7 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 2 bin 28 adet satış gerçekleştirerek, lüks sınıfının lideri oldu. Audi’yi yüzde 32’lik büyümeyle Mercedes takip etti. Mercedes geçtiğimiz yıl Ocak-Temmuz döneminde 1516 adet otomobil satarken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 2 bin 10 adedi buldu.

2005 yılının lüks sınıf lideri olan BMW ise bu yılın ilk 7 ayında satışı düşen tek lüks marka oldu. BMW, ilk 7 ayda 1849 araç satarak geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük bir kayıp yaşadı. BMW, bir başka değişle ekonomideki dalgadan etkilenen tek lüks marka oldu. Ama bu düşüşte bazı modellerinin yenilenecek olmasınında da etkisi büyük.

JAGUAR REKOR KIRDI

Lüks segmentte Chrysler 693 adetli geçtiğimiz yıla göre satışlarını yüzde 41 artırırken, Jaguar lüks sınıfın artış rekortmeni oldu. Jaguar geçtiğimiz ilk 7 ayda sadece 74 adet otomobil satarken, bu yılın aynı döneminde satışlarını 449’a çıkardı. Bu da tam yüzde 506’lük bir artışı beraberinde getirdi. Jaguar’ın satışlarını artırmasında X-Type modelinin dizel versiyonunda yapılan indirimler etkili oldu. Lüks pazarda Porsche geçtiğimiz yıla göre yüzde 150’lik artışla satışlarını 140 adede çıkartırken, Saab yüzde 62’lik büyümeyle 127 adetlik bir satışa ulaştı.

Lüks sınıfta kim

ne kadar sattı

Marka20062005Değişim

Ocak-Temmuz(%)

Audi2.0281.8638

Mercedes2.0101.51632

BMW1.8492.171-14

Chrysler69349141

Jaguar44974506

Porsche14056150

Saab1277862

Bir otomobil programında neler görmek istiyorsunuz

Eylül ayı sonunda ’Türkiye’nin en beğenilen otomobilleri yarışması’ Otobil’in üçüncüsünü düzenlemeye hazırlanıyoruz. Yarışmada yer alan segment sayısının artışı Türkiye’de otomotiv pazarının gelişimini net bir şekilde ortaya koyuyor. Otobil’i ilk düzenlediğimiz yıl 11 olan segment sayısı geçtiğimiz yıl hafif ticari araç sınıfının öneminin artmasıyla 12’ye yükseldi. Bu yıl ise segment sayısı tam 17 oldu. Bu artış dünyadaki rekabete bağlı olarak bir çok yeni segmentin doğması ve model sayısındaki artıştan kaynaklandı. Bir de buna Türkiye’de üretilen araç sayısının artması eklenince doğal olarak bizde segment sayısını 12’den 17’e çıkarmak durumunda kaldık.

Uzun lafın kısası bugün Türkiye’de yeni segmentler ve yeni modellerle birlikte otomotiv sektöründe çok büyük bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabette tüketicilerin de haklı olarak kafası karışıyor. Yazılı basın gerek uzmanlaşan otomotiv editörleriyle, gerek özel sayfaları ve gerekse dergilerle tüketicilere sektör hakkında tüm bilgi akışı sağlanıyor. Ama ya televizyonlar. İşte bu noktada doğru programı yapmak tamamen tüketicilerin beklentilerine bağlı.

6-7 aydır yılan hikayesine dönen televizyon maceram Eylül ayı itibariyle CNN Türk’te başlayacağı için, otomobil severlerin bir otomobil programında en çok neleri görmek istediğini merak ediyorum. Sizlerin fikirleri benim için çok önemli. Bu konudaki düşüncelerinizi eozpeynirci@hurriyet.com.tr’ye gönderirseniz sevinirim.
Yazarın Tüm Yazıları