Lucescu'nun Fred'i oynatması etik değil ama yasal

Güncelleme Tarihi:

Lucescunun Fredi oynatması etik değil ama yasal
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2015 00:32

Shakhtar’ın F.Bahçe’ye karşı ilk doping numunesi pozitif çıkan Fred’i oynatması Ukrayna ekibinin 3-0 hükmen yenilgisi tartışmasını gündeme getirdi. Ama hukukçular, “Tedbir kararı ve bunun resmi tebligatı yoksa oynaması etik olmasa da yasaldır” diyor.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE-Shakhtar Donetsk maçında rakibin Copa America’da dopingli çıkan Fred’i oynatmasının yankıları sürüyor. A numunesi pozitif çıkan oyuncunun B numunesi beklenirken F.Bahçe, UEFA’ya dopinge karşı ‘0’ toleransı hatırlatıp, sözlü uyarıya rağmen Fred’in oynatılmasına itiraz etti. Peki sonuç ne olur? Genel görüş tebliğ edilmiş tedbir kararı olmadığı için Shakhtar’ın ceza alamayacağı yönünde. Aksi halde oyuncunun uygunluğu sorunu olur, bu da rakibin 3-0 hükmen yenilgisi demek.

HÜKMEN GALİBİYET İSTİYOR

Spor hukukçuları, Fred’in oynatılmasının etik olmadığı konusunda hemfikir olurken, F.Bahçe’de ise B numunesinin pozitif çıkması halinde hükmen galibiyet umudu ağır basıyor. Doping konusunda uzman olan atletizm antrenörü Ertan Hatipoğlu da A numunesinin pozitif çıkması halinde otomatikman tedbir başladığını belirterek, “B numunesi negatif çıkarsa ancak tedbir kalkar” diyor. Spor hukukçusu Emin Özkurt ise, “İlk testi pozitif çıkan oyuncunun oynatılması etik değil ancak hukuki açıdan oyuncu için verilmiş bir karar olmadığından oynatılması yasaldır” diye konuşuyor.

HUKUKTA TARTIŞMA YARATACAK

Haberin Devamı

Fred’in durumu ileride UEFA içtihatlarına girecek bir tartışmayı yaratabilir. UEFA’ya yakın kaynaklar da bu konuda Avrupa futbolunda net bir hukuksal açıklama olmadığını belirterek, kesin bir yanıt vermekten kaçınıyorlar. Fred konusunda alınacak karar UEFA’nın gelecek yıllarda buna benzer konularda nasıl bir yöntem izleyeceği konusunda da yol gösterici olacak. Shakhtar kötü niyetli bulunursa sarı lacivertlilerin 3-0 hükmen galibiyeti söz konusu olabilir. UEFA tersi karar alırsa maç 0-0 olacak ve Fred’in dün açılan B numunesi de pozitif çıkarsa cezayla karşı karşıya kalacak.

UEFA: B SONUCUNU BEKLİYORUZ

FRED için UEFA yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı. Buna karşın B numunesinden çıkacak sonucu beklediklerini açıklayan yetkili, sonuca göre değerlendirmeyi paylaşacaklarını belirtti. Fred’in menajeri ise doping haberleri nedeniyle Brezilya Milli Takımı’nın doktoruna dava açacağını söyledi. Fred’de rastlanan Hidroklorotiyazid adlı yasaklı madde doping amacıyla kullanılan ilaçların kanda saklanmasını sağlıyor.

HÜKMEN GALiBiYET OLMAZ

Emin Özkurt
Spor Hukukçusu

Haberin Devamı

Adı dopingle anılan bir oyuncuyu Shakhtar’ın oynatması sportif ahlakla bağdaşmıyor. Hukuksal yöne bakarsak, Fred’in bundan bir kaç ay önce oynadığı müsabakada dopingli olduğu tespit edilmiş olsa da ne FIFA, ne de UEFA disiplin kurullarında bir yasal süreç henüz işletilmiş ve oyuncuyla ilgili bir karar verilmiş değildir. Fred için geçici süre için dahi olsa men kararı bulunmadığından, F.Bahçe’nin hükmen galip kabul edilmesini beklememeli.

TEBLiGAT YAPILMASI ŞART

Yunus EGEMENOĞLU
Eski TFF yön. -Hukukçu

Futbolcu için yapılan doping testinin ikinci yani B numunesinin sonucu önemlidir. Belirleyici olan budur. UEFA, Fred’in A numunesinin sonucuna dayanarak önceki akşam oynanan futbol maçının sonucuna dair herhangi bir işlem yapamaz. B numunesinde futbolcu için olumsuz bir sonuç çıkmazsa zaten bir işlem yapılmaz. Ancak UEFA tarafından kulübe yapılmış bir tedbir tebligatı varsa Fenerbahçe’nin hükmen galibiyet isteme hakkı oluşuyor. Ayrıca oyuncuya da ceza gelir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!