Lübbey Köyü artık tescilli

Güncelleme Tarihi:

Lübbey Köyü artık tescilli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2016 12:21

Lübbey Köyü artık tescilli

Haberin Devamı

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ndeki, tarihi antik çağlara kadar uzanan ve kamuoyunda 'satılık köy' olarak anılan Lübbey Köyü'ndeki minaresiz cami ile 54 ev tescillendi.

Ödemiş'in toplam 100 hanesi bulunan ve 1950'li yıllarda terkedilen Lübbey Köyü'nde önemli bir gelişme yaşandı. Birçok evin zamanla yıkıldığı ve bir kısmının ise zamana direnen Lübbey'de bir elin parmağını geçmeyecek kadar az sayıda insan yaşarken, köy, 'hayalet kent', 'terkedilmiş köy', 'kartal tepesi' gibi isimlerle anılmaya başlanmıştı. Osmanlı döneminde askerlerden kaçan eşkıyaların saklandığı bölge olması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken Lübbey mahallesinde, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu köydeki minaresiz camisiyle ile birlikte 54 evi tescillendi.

ÇEKÜL Vakfı Batı Anadolu Koordinatörü Emin Başaranbilek, Lübbey'e en kısa zamanda el atılması gerektiğini söyledi. Başaranbilek, "Ülkemizde kırsal alanlar, değişen yaşam koşulları karşısında çeşitli nedenlerle eski canlılığını yitirmekte, yöreye özgü yapım teknikleri ve mimari doku da giderek yerini betonlaşmaya bırakmaktadır. Temel bir sorun olarak karşımıza çıkan kırsal alanların nüfus kaybetmesi sorunu, bazı köylerin tamamen boşalması ya da terkedilmesi sonucunu ortaya koymaktadır. İnsanlık tarihi açısından kırsal yerleşimlerdeki yaşantının ve özgün mimari dokunun gelecek kuşaklara aktarılması son derece önemlidir. 1930 yılında adı Çamyayla olarak değiştirilen Lübbey'de günümüzde yalnızca 5-10 hane ikamet ediyor. Lübbey gibi, eski Lidya uygarlıklarının kalıntıları olan Datbey ve Neikaia gibi kentlerin de gün yüzüne çıkarılabilmesi için üniversite ve sivil topluk örgütleri ile ortak çalışma yürütülmeli" dedi.

Lübbey Köyü'nün tapularının daha önce köyü turizme açacak bir şirkete devredilmesi kararlaştırılmştı. Basında adı "satılık köy"e çıkan Lübbey'e bir İngiliz şirket talip olmuştu. ŞŞirket, koyun ve ineklerle köyün nostaljik havasının korunacağını, sokaklarda at ve eşeklerle dolaşılacağını duyurmuştu. Ancak köyün son sakinleri Mehmet Yavuz, Ali Öztürk, Hamide Bostan, Havva ve Hüseyin Suncazoğlu ile Ayşe Dağlı "Burası ata yadigarı. Çocukluğumuz bu köyde geçti. Köy bizim, nasıl satılır? Ölünceye kadar burayı terk etmeyiz" diyerek, bu dudruma tepki göstermişti. Ödemişli emekli öğretmen Osman Berber'in senaryosunu yazıp Mehmet Genç'in yönettiği "Terkedilmiş Bir Kartal Yuvası Lübbey" adlı belgesel de köye ziyaretçi akınına yol açarken, son olarak da Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Elçin Akçora bitirme tezi için Lübbey'i seçmişti. Akçora, yalnız yaşayan ve elektriği olmayan evinin bahçesindeki yeiştirdiği ürünleri satarak geçimini sağlayan Ali Öztürk'ün (83) Lübbey'deki yaşantısını belgesel yapmıştı.

Faruk ÇARK / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!