Lozan'dan günümüze adalet ve basını tartıştılar

Güncelleme Tarihi:

Lozandan günümüze adalet ve basını tartıştılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 16:08

Lozan'dan günümüze adalet ve basını tartıştılar

Haberin Devamı

DİKİLİ Belediyesi '94'üncü yılında Lozan'dan günümüze adalet ve basın' konulu panel düzenledi.

İzmir'in Dikili ilçesinde bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda temel unsur olan Lozan Barış Antlaşması'nın 94'üncü yıldönümü nedeniyle dün (pazartesi) Dikili Atatürk Meydanı'nda 'Lozan'dan günümüze adalet ve basın' başlıklı panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Dikili Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Elibol'un yaptığı panele, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, FOX TV Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk'le İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan konuşmacı olarak katıldı. Açık havada yoğun katılımla gerçekleşen panelin açılışını, CHP'li Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun yaptı. Lozan Barış Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bağımsızlığının en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu hatırlatan Başkan Tosun, "Lozan Antlaşması yiğitlik destanıdır, emperyalizme diz çöktürülen gündür. Lozan ulusal kimliğimizdir, bağımsızlığımızdır, misak-ı millidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onurlu duruşudur. Şanlı Türk halkı ne Lozan'dan, ne Atasına bağlılığından, ne de Cumhuriyet sevdasından asla ödün vermez" dedi.

Panelde söz alan FOX TV Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk de, Lozan Barış Antlaşması'nı itibarsızlaştırmaya çalışanların tarih bilinçlerinin olmadığını belirterek "Hepimiz Cumhuriyetin ilanı olarak 29 Ekimi biliriz. Oysa 24 Temmuz 1923'tür Türkiye'nin doğumu. Çünkü İsmet Paşa sadece bir antlaşmaya imza atmamıştır, ümmetten millete, tebaadan bireye geçişin miladıdır Lozan. 24 Temmuz'da gazeteciler haber yaptığı için yargılanıyor. Şaka gibi. Basın bayramında sansürü tartıştığımıza göre, hala sansürü ve oto sansürü yaşadığımıza göre hani bir söz vardır ya, cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla örülüdür. Bende diyorum ki, Lozan'ı eleştirmeye giden yol ve sansüre giden yol kötü niyet taşlarıyla örülüdür" diye konuştu.

"HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ise, Lozan'ın Anadolu'da başlayan şanlı mücadelenin tapusu olduğunu belirterek, "Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan kurtuluş mücadelesi ışığıdır Lozan Barış Antlaşması. Ve bu ışık hiç sönmeyecektir. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün hemşerisiyim. Batı Trakyalıyım, azınlık çocuğuyum. Azınlık olarak yaşamak ne demek en iyi ben bilirim. Lozan'ın ışığı Anadolu'yu  aydınlattığı gibi bizim de geleceğimizi aydınlatmıştır. Lozan inançtır, kararlılıktır. Asla vazgeçmeyiz. Bugün 24 Temmuz, bu anlamlı günde ifade etmek isterim ki mücadelemiz hukukun üstünlüğünden, yargı bağımsızlığından, basın özgürlüğünden, demokrasinden, ifade ve iletişim özgürlüğünden yana olacak. Hep birlikte mücadele edersek kazanabilir ve ülkenin daha aydınlık olmasını sağlayabiliriz" dedi.

Panelin ardından Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen tarafından katılımcılara günün anısına plaket ve çiçek takdim edildi.

DİKİLİ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!