Londra’ya gidemiyorsanız Londra size gelsin

Modayla ilgilenen her aklı başındaki insan gibi sizin hayallerinizi de Londra’da moda okumak süslüyor.

Fakat vaziyet ve şartlar buna elverişli değil. O halde size Londra yerine Nişantaşı verelim. İstanbul Moda Akademisi’nde (İMA) "London College of Fashion" eğitmenlerinden Moda Tekstil Yönetimi Programı başlıyor.

İçinizdeki Stella Mc Cartney’yi, Hüseyin Çağlayan’ı ve Alexander McQueen’i uyandırmaya hazır mısınız? İngiltere’nin ünlü moda okulu London College of Fashion ve Boğaziçi Üniversitesi’nin eğitmenleri, İstanbul Moda Akademisi’nin (İMA) çatısı altında, Türkiye’deki moda yeteneklerini ortaya çıkarmak için birleşti.

İMA ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ortaklığıyla 18 Kasım’da başlayacak program; 6 ana ders modülü ve London College Of Fashion eğitmenlerinin verdiği kısa ve yoğun derslerden oluşuyor.

Sektörde yer alıp bu alanda yöneticilik yapmak isteyen, kariyerinde daha hızlı ilerlemek arzusunda olan ya da sektöre ilk defa adım atacak olanlara da açık olan bu programa, öğrenciler mülakat yoluyla kabul edilecek ve eğitim sonunda sertifika almaya hak kazanan katılımcılara staj imkanı da sunulacak.

MARKA GURUSUNDAN DERSLER

London College Of Fashion eğitmenlerinden Bill Webb, "Çağdaş Moda Pazarlama Stratejileri" ve "Moda Marka Yaratma Esasları" dersleriyle Aralık ayında İMA öğrencileriyle bir araya gelecek. The University of the Arts London öğretim görevlisi olan Bill Webb, Londra Moda Üniversitesi’nde Perakendecilik ve Marka Yönetimi üzerine, Oxford Perakendecilik Yönetimi Enstitüsü’nde ise perakende üzerine verdiği dersleriyle tanınıyor. Perakendecilik danışmanlığı üzerine 30 ülkeden 100’ün üzerinde müşterisi bulunan Bill Webb, konusunda dünyada bir guru olarak nitelendiriliyor. ABD, Çin, Almanya, Hollanda, İsveç, İsviçre, Avusturya, Fransa ve Singapur’da çeşitli üniversitelerde bu konuda dersler veren Webb, tecrübesini İstanbul’da İMA katılımcılarıyla Aralık ayı içerisinde paylaşacak.

Kreatif perakende danışmanlığı, üretim yönlendirme, görsel mağazacılık, tasarım ve ürün geliştirme alanlarında deneyimli olan Tony Morgan ve serbest perakendecilik danışmanı olarak çalışan aynı zamanda Londra Moda Üniversitesi’nde ve Westminster Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Sue Dean’in vereceği derslerle zenginleştirilen Moda ve Tekstil Yönetimi programı 6 aylık bir süreci kapsıyor.

Moda ve Tekstil Yönetimi programı dahilinde hazırlanan ana dersler "Moda Marka Yönetimi ve Finansal Planlama", "Moda Pazarlaması", "Moda Perakende Yönetimi", "Modada İletişim ve Görsel Mağazacılık", "Profesyonel Gelişim ve İnsan Kaynakları Yönetimi" ve "Moda ve Tekstil Genel Kültürü" olarak belirlendi.

HEM OKUYUN HEM ÇALIŞIN

IMA’nın Nişantaşı binasında 6 ay boyunca sürecek toplam 144 saatlik program, haftada 2 akşam (salı-perşembe) 3’er saat (18.30-21.30 arası) olarak düzenlendi. Bunun dışında haftada bir gün workshop yapılacak ve 4 gün de LCF eğitmenlerinden yoğunlaştırılmış eğitim alınacak. Eğitimin mesai saatlerinin dışında olmasının temel nedeni çalışanlara kendilerini geliştirme imkanı sunmak. Eğitimin 6 aya yayılması ise katılımcıların edindikleri teorik bilgileri sindirmeleri ve yoğun iş temposu içinde haftada iki akşamlarını ayırarak kişisel gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor.

Ayrıca belli oranlarda burs imkanı var ve programı başarıyla tamamlayan öğrenciler İTKİB bünyesinde staj yapabiliyor.

Sevdiğimiz Kadınlar Beğendiğimiz Hareketler

Leyla Halid

Fotoğrafını gördüğünüz güzel ve ciddi genç kadının adı Leyla Halid. 70’li yıllarda binlerce insanın duvarına asılan bu simge fotoğraf çekildiğinde 25 yaşında bile değil. Filistin hareketinin efsane isimlerinden Leyla Halid’in boynundaki şalsa artık hepimizin çok iyi tanıdığı poşu.

Bağdat Caddesi’nden İstiklal Caddesi’ne kadar bütün gençlerin boynunda göre göre artık iyice gözümüz alıştı poşuya. Poşu esasen başta Araplar ve Kürtler olmak üzere Ortadoğu halklarının geleneksel giysisi. Folklorlerinin ayrılmaz bir parçası. Arap erkeklerinin başında gördüğümüz özel kullanım biçimine ise "kefiye" deniyor.

Poşu ne kadar Ortadoğulu olursa olsun, pek çok trend gibi bizim topraklara H&M, Zara ve Topshop üzerinden geldi. Aksi takdirde Türk gençlerine Japon, İngiliz ve Danimarkalı yaşıtları, özellikle de dünya güzeli modeller takmaya başlamadan önce poşu giydirmek pek de mümkün olmayacaktı galiba.

Poşuyu hálá "radikal şıklık" kavramıyla özdeşleştirmeye kalkışanlar da çıkıyor tabii. Ancak kanaatimizce ne bir siyaset ne de moda terimi olarak bu sözcükle pek bir ilişkisi kalmadı poşunun. Pek güncel olmayan ama yerinde bir örnek verelim: Amerikalıların Esra Ceyhan’ı denilebilecek Rachael Ray, herhalde moda rüzgarlarının etkisinde kalarak bir reklam filmine boynuna poşu dolayarak çıkar.

Domestik kraliçe olarak nitelendirilen ve yemek programlarıyla ünlenen Ray derhal yaylım ateşine tutulur. Çünkü Ortadoğulu teröristlerin poşusunu takmıştır! Cahil fakat sevimli Ray bütün Ortadoğuluları terörist olarak gören zihniyete ağzının payını vermeyi ve Ortadoğulu kardeşlerini savunmayı beceremez elbette. Nihayetinde reklam geri çekilir, tartışma unutulur.

Leyla Halid’e gelince. Halid artık boyu kadar iki çocuğu olan bir anne. O da en az Rachael Ray kadar yemek yapmayı seviyor ama hálá aktif hálá politik...

MODA AJANS

Erkek modası yazan bir erkek

Kendi ifadesine göre erkek modası hakkında yazan tek erkek Eymen Topçuoğlu. Ayrıca da en genci, henüz 18 yaşında imiş çünkü. Topçuoğlu hep kadın modası üzerinde yazıldığı için erkek modası konusunda bir eksik olduğunu düşünmüş. Ki, haksız da sayılmaz. Bu eksikliği gidermek isteyen Topçuoğlu her türlü görüş ve önerilerinize açık. http://eymentopcuoglu.blogspot.com/

Evren Hanım’ın takım yıldızları

Evren Kayar kimdir? Genç, pek güzel ve iddialı bir takı tasarımcısı. Kayar kendi adını taşıyan ilk mağazasını, yani Evren Kayar Jewelery Desing Studio’yu Süzer Plaza’nın içinde açtı. Mağazada tasarımcının "Takım Yıldızları", "Ottoman Remix" ve "Flower Power" adlı koleksiyonları bulunuyor.

Dorothy’nin ayakkabılarıyla dans

Oz Büyücüsü’ndeki Dorothy’nin ayakkabılarını anımsatıyor bu kırmızı ayakkabılar. Tasarımcısıysa kişiye özel dans ayakkabıları hazırlayan Handan Tanır. Tam bir dans (özellikle de tango) tutkunu olan Tanır’ın Moda’da bir atölyesi ve mağazası var. Dans ayakkabılarına meraklı olanları çıldırtabilecek bu markanın adıysa "Tanguera".

Çalışan kadına itina ve ihtimam

Her sabah işe giderken "Bugün ne giysem" diye düşünmek ev kadınlarının "Bugün ne pişirsem?" çilesini aratmaz. Stefanel’in Astoria Alışveriş Merkezi’ndeki mağazası iş kadınlarına özel. "Executive" koleksiyonların bulunduğu mağazaya uğrayan çalışan kadınlar uzmanların yönlendirmeleriyle, tarzlarına ve işlerine uygun kıyafet alternatiflerini seçebiliyor.
Yazarın Tüm Yazıları