Libyalı Türkler İzmir’de dernekleşti

Kimisi Libya doğumlu, kiminin annesi Libyalı, kiminin babası.. Libyalı esmer vatandaşlarımız uzaktaki topraklara hizmet etmek istiyor.

Haberin Devamı

LİBYA kökenli Türklerin kendine özgü örf, adet, dil, tarih ve kültürlerini tanıtmak, bunlarla ilgili eğitim çalışmaları hazırlamak, hoşgörü, sevgi ve saygı, dostluk, karşılıklı anlayış bağlarını güçlendirmek, dayanışmayı sağlamak, Libya’daki akrabalarla işbirliğini sağlamak, Türkiye-Libya ilişkilerini sağlamlaştırmak amacıyla, “Libya Kökenli Türkler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” kuruldu.
Hem de nerde?
İzmir’de.. Eşrefpaşa’da.. Osman Öksüz Parkı’nın yanıbaşında..
Derneğin başkanı Vedat Özkol. Yönetim kurulu üyeleri ise Coşkun Abidin, Hasan Karaoğlu, Hasan Burgu ve Murat Abidin. Ataları Libya’dan Girit’e, oradan İzmir’e göçmüş olan avukat Levent Baghaki ile kardeşi Dr. Mehmet Ali Baghaki, bu örgütlenmenin en büyük yaratıcı ve destekçileri durumunda. Denetleme kurulu başkanı ise meşhur Arap Muzaffer.
Türkiye’deki tek Libya Derneği böylece Ege’mizde boy atmış oluyor.
İlginç değil mi?..
Arap Muzaffer
Bu derneğin lokomotiflerinden, sevgili dostum, meşhur Arap Muzaffer (Muzaffer Kayıhan) ile buluştuk. Ege’nin en renkli simalarından olan Arap Muzaffer her zamanki koyboy şapkası, kravat ve kemeriyle, filinta gibi buluşmaya geldi. Mübarek adam, Kaliforniya’da, Teksas’ta, Arizona’da, Oregon’da “Bolatay” denilen metalik kravat ve kemer takımıyla çalımla dolaşan kovboylara tıpatıp benziyordu. Karavat ve kemer üzerinde, atnalı içinde atbaşı kabartması olduğunu unutmayalım. Sorduk:
Muzaffer abi, nedir bu Libya işi?
Fatma anam Libyalı Arap’tır. Aydın’da doğmuş, ama anası Bingazili’dir, yani atalarım Trablus kökenlidir. Babam Ömer, Çankırı Ilgaz kazasının Kayı köyünden, halis Türk’tür. Oğuzlar’ın Kayı boyundandır. Ben 1928’de Aydın Germencik’e bağlı Hıdırbeyli köyünde doğdum. Kundakta Göztepe’ye getirilmişim. Eşim rahmetli Nuriye Hanım da Libyalı Arap’tır. Atatürk ile Trablus’tan kabilesiyle kaçıp İzmir’e gelen Eşrefpaşa Beştepeler’e yerleşen Hacı Barko Zubi’nin kızıdır. Hacı Barko, Afrika’nın Zubi kabilesindendi ve İzmirli Araplar’ın lideriydi. 110 yaşında öldü.
Neler oluyor?
İtalyan sömürgecilerin 1911 yılında Libya’yı işgal etmek için geldiklerinde Libyalı Türkler’in, Atatürk’ümüzle başlattıkları direniş hareketi büyük istiklal mücahidi Ömer Muhtar ile devam etti. Kral Sunusi ile özgür Libya devleti kuruldu. Sonra 42 yıllık Kaddafi diktatörlük dönemi geldi. Kaddafi’nin yıkılması ile yeni bir dönem başladı. Bu dönemde Türkiye-Libya ilişkilerinin sağlamlaştırma yönünde üzerimize düşen görevleri yapacağız. Sayın Başbakanımızdan, Libya’ya iş adamlarımızı götürürken bizi de götürmesini istiyoruz. Çünkü Türkiye’de tek Libya derneği bizleriz. Libya kökenliler bizi arasın. (İletişim: .Levent Baghaki: 0232.483 56 84)
Önce Göztepeliyim
Libyalılar ne zaman gelmişler?
Çoğunluğu Atatürk’ün önderlik ettiği Trablusgarp savaşından sonra göç etti. Örneğin İzmir’e gelenler tümüyle Eşrefpaşa’ya yerleşti. Yine, bizden ayrı Sudan, Tunus, Fas, Cezayir, Mısır, Yemen, Suriye Arapları da var. Torbalı Çaybaşı, Subaşı köyleri, Dalaman bunlarla doludur.
Muzaffer abi, sen öncelikle kimsin?
- Önce Göztepeli’yim. 1940’lı yıllarda bu şanlı kulüpte yüzme, yelken, kürek sporu yaptım. Yelkende önderdim. Celal Bayar bizim kulübe tekneler verdi, böylece körfeze açıldık. Müfit Yılmaz, Müjdat Yemişçi, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir’in oğlu rahmetli Suat, körfezde fink atardık, tüm yarışları kazanırdık.
Sonra?
Sonra Hakimiyeti Milliye İlkokulu’ndanım. Bu okulun kültürünü aldım. Babam ölünce hayata atıldım, şimdi Amerika’da olan iki kızkardeşimi yetiştirdim. Kızkardeşlerimden Müzeyyen Kayıhan, Osman Kibar’ın Güneş Sabun-Yağ şirketlerinde sağ kolu idi.
Bir hatıra?
Halikarnas Balıkçısı İzmir’e ilk göç ettiğinde, Vali Konağı ile Göztepe arasındaki Danış Bey Sokağı’ndan tepeye yokuş yıkarı çıkınca, ‘Danış Bey’in evleri’ diye bilinen bir evde oturdu. Rahmetli Halikarnas, Göztepe’de Mez ve İskele gazinolarına iner ve keyifle içerdi. Bir gün Nurullah Ataç ile içiyorlar, ‘gel yanımıza’ deyip beni çağırdılar, çocuğum o sıralar. Yanlarına oturttular, ikramda bulundular. Efes’ten, mitolojiden, tanrılardan bahsediyorlar, kafam kazan gibi oldu, sanki patlayacak. Demokrasi yeni gelmişti ülkeye, demok
rasiyi konuşmaya başladılar. Nurullah Ataç patladı: “Neden demokrasi derler?. Doğrusu Budun Buyruğu demektir” diye bağırmaya başladı. Cevat Şakir’e eğilip sordum, “Dede, budun ne demek?” diye.. Başımı okşayıp, “Halk demek oğlum, halk!..” dedi.. Ne güzel bir hatıra..

Haberin Devamı

Abdülcelil, İzmirliler arasında

Haberin Devamı

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Abdülcelil, İzmirli Libya kökenli yurttaşlarımızla birlikte. İzmirli gruba büyük ilgi gösteren Abdülcelil, Libya-Türkiye dostluğunun devamını diledi. Sağdan itibaren Dr.Mahmut Ali Baghaki, Arap Muzaffer, Libya lideri Abdülcelil ve Levent Baghaki.

İzmir’in renkli siması

Her zaman başında olan Indiana Jones kovboy şapkaları, boynundaki kovboy kravatı ve belinde büyük tokalı kemerleriyle Arap Muzaffer, İzmir’in en renkli simalarından biridir.

Libyalı Türkler Derneği’nde buluşma

Libya Kökenli Türkler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Eşrefpaşa lokalinde örgütlenen vatandaşlardan bir gurup. Av.Levent Baghaki, Vedat Özkol, Murat Abidin, Libyalı Rüstem, Muzaffer Kayıhan (Arap Muzaffer), Ertuğral Atayayardımcı, Arap Hasan, Hasan Karoğlu, Coşkun Abidin.

Göztepe sporcusuyum

Haberin Devamı

1940’lı yılların Göztepe Kulübü’nün yelken, kürek ve yüzme dalında aktif bir spor hayatı geçiren 83 yaşındaki Arap Muzaffer (Muzaffer Kayıhan) hala koyu bir Göztepe taraftarı. Yelkende önder olduğu günleri unutamıyor.

Yazarın Tüm Yazıları