Lezzet peşinde

Kitabım için Anadolu’da çıktığım yolculuktan bahsederken "Gözüm arkada kaldı" dedim dün.

Evet bu gezi sırasında gittiğim her yaylada, köyde ya da şehrin yüksek bir tepesinde aynı şeyler geçti aklımdan: "Keşke burada da bir evim olsaydı". Anadolu’nun değişik iklimlerinde dolaşırken, oraları sık sık ziyaret edip o insanlarla birlikte tarhana yapmayı, salça karıştırmayı ve kayısı kurutmayı hayal ettim. Dağlar, yaylalar, ovalar arasında kalıp yüzyıllarca içe kapanık yaşamış olan bu Anadolu şehirlerinin keşfettikçe artan güzelliklerini hepinizin görebilmesini çok isterdim. Keşke bir geziye çıkarken rotanızı Konya’ya, Çankırı’ya ya da Kastamonu’ya çevirip güveç, bamya çorbası ya da hoşmerim gibi muhteşem lezzetleri tatma şansınız olsa. Dilerim hepiniz bir gün Anadolu’da hálá yaşamakta olan asırlık lezzetlerin peşine düşme şansı elde edersiniz.

Kıymalı Ali Nazik kebabı

Malzeme listesi

á 250-300 gr orta yağlı kıyma

á 1-2 adet orta boy domates

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

ya da 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 adet orta boy kemer patlıcan

(ince uzun patlıcan)

á 1 su bardağı dolusu süzme yoğurt

á 1 su bardağı tatlı yoğurt

á 3-4 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Patlıcanları ocakta ya da fırında iyice yumuşayıncaya kadar közleyip kabuklarını bıçak yardımıyla veya elle yukarıdan aşağıya doğru soyun. Akan suyun altında yıkayıp avuçlarınız arasında sıkarak süzdükten sonra, saplarını kesin. Diğer taraftan, 1 limonun suyunu geniş bir kaseye aktarıp üzerine 1/2 su bardağı zeytinyağını ekleyin. Suyu süzülmüş patlıcanları bu limonlu sosa batırın. (Böylece patlıcanlar kararmaz.) Zeytinyağını (tereyağı da kullanılabilir) ve kıymayı teflon tavaya aktarıp tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, 5-6 dakika kavurun.

Kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri kıymanın içine ekleyin. Tuz ve karabiberi serpip 5-6 dakika daha, kıyma iyice kavruluncaya kadar pişirin. Suyunu çeken kıymayı ocaktan alın. Süzme yoğurt ve normal yoğurdu geniş bir kasede karıştırdıktan sonra patlıcanları ilave edip çatalla ezin. Üzerine dövülmüş sarmısak, tuz ve pul biberi aktarın. Bu patlıcanlı yoğurtlu sosu orta boy teflon bir tavaya aktarıp kısık ateşte iyice ısıtın. Kaynamasına fırsat vermeden ocaktan alın ve sıcakken servis tabağına aktarın. Üzerine kavrulmuş kıyma yayıp maydanoz ve domatesle süsleyerek ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları