Lezzet basitlikte saklı

Dünyadaki tüm mutfakların aynı temel prensibe dayanarak evrim geçirdiğine inananlardanım.

Bu prensip; elinde, yanında, yörende etrafında ne varsa onunla yemek yapmak. Daha da açık söylemek gerekirse; esas marifet, evinde buzdolabında ya da kilerinde var olanla en lezzetli yemeği yaratabilmektir. Lezzetli yemek yapabilmenin ikinci şartı yemeğin sade ve basit olmasıdır. Siz bakmayın; benim arada sırada uzun ve karışık tarifler verdiğime. Bir yemekçi olarak size her türlü seçeneği sunmalıyım. Ama benim favori yemeklerim hep basit ve lezzetli olanlardır. Yemeğin tabağa konuş şekli, malzemelerinin renk uyumu, tabak süslemelerinin güzel olması yemeğin bütün duyularınıza hitap edip gerçek bir ziyafete dönüşmesini sağlayan şeylerin sonuncusudur. Günümüz mutfağında çok popüler olan baharat ve diğer aromalı bitkilerin de yemeğin lezzetini artıran unsurlar arasında olduğunu söylemeden geçemeyiz. Tıpkı yeşil mercimeğe yakışan reyhan, makarnaya eşsiz bir lezzet katan fesleğen ve patatesle dans eden nane gibi.

Beyaz soğan dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

1 kg orta boy beyaz soğan

25-30 gr tereyağı

(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

İçi için;

1/2 kg orta yağlı dolmalık dana kıyma

1/2 su bardağı haşlanmış pirinç

1 adet orta boy kuru soğan

1 demet maydanoz

1 demet dereotu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Dolmanın içini hazırlamak için; soğanlardan birini incecik doğrayıp derin bir kaba koyun. Üzerine kıymayı ve ayıklayıp incecik kıydığınız maydanoz ve dereotunu ilave edin. Kaynar suda 10 dakika kadar haşladığınız pirinci katıp tuz ve karabiberi ilave edin. Karışımı bastıra bastıra yoğurup bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, soğanları soyup baş kısımlarından en az 1 santim kadar derin olacak şekilde kesin. Alt taraflarından da en az 0,5 santim kadar kesip çıkarın.

Derin bir kabı sıcak suyla doldurup soğanları bu suda en az 10 dakika bekletin.

Başparmağınızla altlarından yukarıya doğru iterek ortalarını çıkarın. Hazırladığınız kıymalı harcı soğanların içine bastırarak doldurun. Hazırladığınız soğan dolmalarını geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Tencerenin kenarından 3 su bardağı sıcak su aktarın. Yağı da fındık büyüklüğünde parçalara ayırarak soğan dolmalarının üzerine dağıtın. Tencerenin kapağını kapamadan önce dolmaların üzerini bulabilirseniz yağlı kağıt ya da fırın kağıdıyla kapatın. Orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Soğanlar iyice yumuşadığında yemek pişmiş demektir. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.

Yoğurtlu mercimek salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı yeşil mercimek

2 adet orta boy kuru soğan

1 adet orta boy kereviz

1 adet orta boy havuç

2 adet yeşil biber

(Tatlı biber ya da çarliston biber kullanabilirsiniz.)

6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

2-3 dilim kepekli tost ekmeği

(Lavaş ekmeği ya da pita ekmeği de kullanabilirsiniz.)

Sos için;

3 su bardağı yoğurt

4 diş sarmısak

2 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

Yeşil mercimeği yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik incecik doğrayın. Biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra incecik dilimleyin. Kerevizi ve havucu soyup rendeleyin.

Zeytinyağı ve soğanları orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Yeşil biberi, rendelenmiş havucu, kerevizi ve süzdüğünüz yeşil mercimeği de ilave edip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi serpip 4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu ilave edin.

Ocağı kısıp yemeği kısık ateşte arada sırada karıştırarak mercimek iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Kuşbaşı doğrayıp fırında 15 dakika kızarttığınız ekmekleri servis tabağına yerleştirin. Üzerine sıcak haldeki mercimeği aktarın. Sosu hazırlamak için; yoğurt, dövülmüş sarmısak, nane ve fesleğeni derin bir kaba koyup karıştırın. Tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpıp mercimeklerin üzerine aktarın. İsterseniz en üste ince kıyılmış maydanoz serpiştirip ılık olarak da servise sunabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları