Yılbaşı hindisi yapmanın püf noktaları
Yılbaşı yemeklerinin olmazsa olmazı çıtır çıtır kızarmış hindiyi yapmak sanıldığı kadar zor değil. İşte püf noktaları...
Her yıl olduğu gibi yılbaşı yemeklerinin yıldızı bu yıl da hindi olacak. Nar gibi kızarmış, içi iyi pişmiş bir hindi hazırlamak maalesef pek kolay değil. Ancak tüm uğraşınıza değecek, sizi ailenize ve misafirlerinize mahçup etmeyecek bir yılbaşı hindisi pişirmenin püf noktalarını sizin için hazırladık.
İlk önce buzunu çözün
Pişirmeye başlamadan önce hindinin buzunun tamamen eridiğinden emin olmak çok önemli. Buzluktan çıkan hindinin tamamen çözülmesi buzdolabında 24 saat sürer. İşlemi hızlandırmak isterseniz donmuş hindiyi su dolu kapta bekletebilirsiniz. Suyu yarımşar saat arayla değiştirerek tamamen çözüldüğünden emin olana kadar işlemi tekrarlayabilirsiniz. Ancak kesinlikle sıcak su kullanmayın. Bu etin bozulmasına neden olur.
Marine kısmı en önemli aşama
Marine etmek etin daha sulu ve lezzetli olmasını sağlar. 1 litre suya bir tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı sirke ve bir çay kaşığı şeker koyarak sosunuzu hazırlayın ve hindiyi 12-24 saat bu suyun içerisinde buzdolabında bekletin. Bunu yaparken sağlam bir poşet kullanırsanız hindiyi kolaylıkla sıvı karışımı içinde döndürebilir ve her tarafının marine olduğundan emin olabilirsiniz. Arzu ederseniz sosunuza defne yaprağı, kekik gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz. Marine ile hem et daha yumuşak olacak hem de dışı daha iyi kızaracaktır.
Yağlamadan pişirmeyin
Marine işleminden sonra hindiyi buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığına gelmesi için bekleyin. Tereyağının da oda sıcaklığında erimesine izin verin. İçine dövülmüş sarımsak, arzu ettiğiniz baharatları ekleyerek bir karışım hazırlayın. Hindinin derisini elinizle yırtmadan yavaşça kaldırın ve et ile deri arasına bu karışımı doldurun. Zeytinyağı, su, baharatlar ve biber salçasından oluşan bir karışım daha hazırlayın. Salçanın su-zeytinyağı karışımı içinde mümkün olduğunca erimesini sağlayın ve bunu da derinin üzerine sürün. Et hem daha lezzetli olacak hem de daha iyi kızaracaktır.
Garnitür hazırlayın
Hindinizi pişireceğiniz tepsinin tabanına soğan, sarımsak, havuç, patates, biber gibi sebzeler koymanız hem yemeğinizin lezzetini arttırır hem de fırın içindeki havanın dolaşımını kolaylaştırır. Bu sebzeleri yemeği servis ederken garnitür olarak da kullanabilirsiniz. Fırın torbası kullanacaksanız sebzeleri de tabii ki hindi ile aynı torbaya koyarak pişirin.
Pişirirken bunlara dikkat edin!
Bütün bir hindiyi fırında pişirmek zordur. Hindinin fırının tavanından en az 10 cm uzakta olması önemli yoksa tepe noktası hızla yanacaktır. Pişirme torbası veya folyo kullanırsanız etin her tarafının pişmesi daha kolay olur. Fırını, fırın torbası veya folyo kullanmadan pişirmek için 180, kullanacaksanız 200 dereceye ayarlayabilirsiniz. Orta büyüklükte bir hindinin pişmesi için fırında en az 3 saat kalması gerekir. Hindiniz çok büyükse bu süre 4 saate uzayabilir.
İç pilavsız olmaz
İç pilavda kuş üzümünün yanında kestane de kullanırsanız yılbaşı hindiniz daha lezzetli ve gösterişli olacaktır. Kestaneleri önceden biraz haşlarsanız hem daha kolay soyulur hem de pilavın içinde daha yumuşak ve lezzetli görünür. Soğan, kestane, kuş üzümünü biraz kavurduktan sonra hindinin ciğerini de güzelce temizleyip içine küçük küçük doğrayın. Bu pilavınızın lezzetini artıracaktır. Son olarak pirinci ve suyu ekleyerek normal pilav pişirir gibi pilavınızı hazırlayın.
Malzemeleri birleştirin
Çiğ hindinin içine az pişirilmiş bir iç pilav doldurarak fırına verirseniz başarısız olma ihtimaliniz artar. Hindi hafif soğuduktan sonra içine hazırladığınız pilavı doldurun ve tekrar fırına verin. Zaten pişmiş olan hindi kısa süre içinde ısınacaktır. Kalan iç pilavı servis tabağının tabanına yayın üzerine iç pilavlı hindinizi yerleştirin. Tabağın kenarlarını yine hindi ile beraber pişirdiğiniz soğan, havuç ve patatesler ile süsleyin.
YILBAŞINDA HİNDİ YERİNE ET TERCİH EDENLERE DE BİR TARİFİMİZ VAR