Pirinçlerin kraliçesi: Zahterli basmati pirinci

Bu hafta sizinle neredeyse her yemeği taçlandıran, ana yemeklerin bir numaralı tamamlayıcısı olan pilavın sağlık açısından oldukça faydalı bir çeşidiyle tanıştırmak istiyorum; basmati pirinç pilavı. Mutfaklarımızda kullandığımız baldo pirinçlere oranla daha uzun ve iri taneli bir şekle sahip olan basmati pirinci, genellikle Hindistan ve Pakistan’da üretilir. Himalaya Dağları’nın eteklerinde yetişen bu pirincin en çok tüketilen bölgesi de Orta Doğu’dur.

Haberin Devamı

Özelliklerinden biraz bahsetmem gerekirse basmati, diğer pirinçlere göre daha mat yapıya ve aromatik bir kokuya ve tada sahiptir. Bu pirince adını veren basmati kelimesi ise Sankritçede “parfüm, parfümlü” anlamına gelir. Bolca B1, B6, E, K vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum ile çinko içeren basmati pirinci, lifli özelliğiyle de uzun süreli tokluksağlarken, sindirim sistemini de düzenler. Gluten içermeyen basmati pirinci çölyak hastaları ve gluten intoleransıbulunanlarda oluşabilecek alerjik reaksiyonları önler. Kilo vermek isteyenler için de iyi bir alternatiftir. Ayrıca glisemikendeksi düşük olması sebebiyle diyabet hastaları da gönül rahatlığıyla tüketebilir.

Bu enfes mi enfes, sağlıklı mı sağlıklı pirinç ile çok çeşitli tarifler yapabilirsiniz. Bunların başında da tabii ki ana yemeklerin bir numaralı eşlikçisi pirinç pilavı gelir. Sebzelerle buluşturulduğunda tadına doyum olmayan bir lezzetin ortaya çıktığı basmati pirinci sade pilav olarak hazırlanabildiği gibi çeşitli garnitürlerle de kombinlenebiliyor. Hatta zerdeçal, körive zahter gibi baharatlarla da pişirilebiliyor. Siz dilerseniz evde önceden haşlayıp buzluğa attığınız nohut, bezelye, kuş üzümü, mısır hatta çam fıstığı gibi seçeneklerle de hazırlayabilirsiniz. Ben basmati pirinç pilavımı Hatay’ın dağlık bölgelerinde yetişen zahter yani dağ kekiği ile hazırladım. Zahter, bizim mutfağımızdan hiç eksik olmayan aromatik bir lezzettir. Genellikle baharat olarak bilinse de doğada kendi kendine yetişen bir bitki olduğu da söylenebilir.Basmatiyi ve zahteri şimdiye kadar kullanmadıysanız mutfağınızda mutlaka bir şans verin derim.😊 Eğer siz de denemek isterseniz buyrun tarifi…

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Malzemeler

2 su bardağı basmati pirinci

3,5 su bardağı su

4 dal taze yeşil soğan

2 adet domates

2 adet sarımsak

2 adet yeşil biber

1 adet havuç

Yarım demet maydanoz

3 yemek kaşığı ufalanmış ceviz

2 yemek kaşığı susam

2 yemek kaşığı toz zahter

1 yemek kaşığı kuş üzümü

3 yemek kaşığı zeytinyağı

3 dilim limon

Haberin Devamı

1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

Haberin Devamı

Havuç, biber ve soğanları küp küp doğrayın. Derince bir tencerede zeytinyağını kızdırın ve doğradığınız sebzeleri ekleyip hafifçe kavurun. Sarımsakları çok ince kıyın ve pişen sebzelerin üzerine ilave ederek çok az soteleyin. Domatesleri de küp küp doğrayıp ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin.

Ceviz, kuş üzümü ve susamı ayrı bir tavada hafifçe kavurun.Daha sonra zahterle beraber pişen sebzelerin üzerine ekleyip karıştırın. İyice yıkadığınız basmati pirinçlerini ve tuzu ekleyerek kısık ateşte kavurmaya devam edin.

Pirinçler yeterince kavrulduktan sonra suyunu ekleyin ve dilimlediğimiz limonları üzerine dizerek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Suyunu çeken pilavın altını kapatıktan sonra on dakika kadar dinlendirin. İnce kıydığınız maydanozları ilave ederek servis edin. Afiyet olsun!

Yazarın Tüm Yazıları