Dışarıda yediğiniz çıtır tavukları unutun! Tarhanalı çıtır tavuk tarifi

Hepimizin ortak tercihi tavuk, hem öğlen hem akşam yemeklerinde keyifle tükettiğimiz bir lezzet şüphesiz. Tavuğun onlarca türde pişirme versiyonu olduğundan sıkılmadan her öğünde farklı bir çeşidini hazırlayıp sofralarımıza konuk edebiliyoruz. Bu hafta paylaşacağım reçetede tavuğun çıtır versiyonunu deneyimleyeceğiz, hem de Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzeti tarhana ile. Evet, yanlış duymadınız; tarhanalı çıtır tavuk. Altın sarısı çıtır dış kaplamanın altında ağızda dağılan enfes bir tavuk düşünün; ya da düşünmeyin direkt mutfağa geçin.😊

Haberin Devamı

Bugün gittiğimiz hemen hemen tüm mekanların menüsünde kendine yer bulan çıtır tavuk, esasen oldukça ilginç bir tarihe sahip. Çünkü özellikle tavuk kanatları 60’lı yıllarda pek de tercih edilmeyen hatta oldukça değersiz görülen bir yiyecekti. New York’lu bir mekan sahibi olan Teressa Bellissimo, restoranına yanlışlıkla sipariş ettiği tavuk kanatlarını satabilmek için çıtır kıvamını bulmuş. O gün bugündür de tüm dünyada çıtır tavuğun farklı alternatifleri deneniyor. Bense tarhana ile panelemeyi tercih edenlerdenim.

Mutfaklarımızın mucize lezzetlerinden biri olan tarhana, yöresine ve türüne göre domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yoğurt, maydanoz, dere otu, süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber gibi çeşitli malzemeler içerdiğinden, hem probiyotik hem de prebiyotik özelliklere sahip fermente bir ürün. Tarhana, ülkemizin en doğusundan tutun da en batısına kadar her bölgede hatta her ilde farklı çeşitlerde yapılıyor. Çoğunlukla yazın yapılarak kış için saklanıyor. Gıda saklama koşullarının günümüzde olduğu kadar kolay olmadığı çok eski dönemlerde keşfedilen tarhana, yine ülkemizde en fazla çorba şeklinde tüketiliyor.

Tavuğun da protein açısından ne kadar değerli olduğunu artık bilmeyenimiz yoktur sanıyorum. Bu nedenle mutfağımda farklı tarifler ve yöntemler denemeyi seven biri olarak bu kez tarhanayı suyla değil tavukla buluşturdum. Tavuğun dış kaplamasında kullandığım toz tarhana, kendiliğinden çeşnili bir aromaya sahip olduğu için de dışarıda restoranlarda yediğimiz tavuk parçalarının hem çok daha sağlıklı hem deçok daha lezzetli bir versiyonunu elde ettim. Ve tabii ki sizinle de paylaşmak istedim.

Tarhanalı çıtır tavuk, hem hazırlaması pratik hem de içerdiği az malzeme ile mutfak dostu bir tarif. Özellikle hafta sonu davet masalarınızda ya da çocuklarınızla bir araya geldiğiniz keyifli yemek öğünlerinde hızlıca hazırlayıp ikram edebilirsiniz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun 😊

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dışarıda yediğiniz çıtır tavukları unutun Tarhanalı çıtır tavuk tarifi


Malzemeler

500 gr kemiksiz tavuk eti

1 kase tarhana

2 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karbonat

Haberin Devamı

1 limonun kabuğu

Kızartmak için;

1 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı

. İnce ince doğradığınız tavukları ve tarhanayı iki ayrı kaseye alın.

. Diğer bir kasade yumurta, karbonat, tuz ve rendelediğiniz limon kabuğunu güzelce çırpın.

. Kızartma yağını ocağa alarak kızdırın.

. Tavukları önce yumurtalı sosa daha sonra kasedeki tarhanaya iyice bulayıp
ısınmış ve kızmış yağa atın. Her iki tarafını da eşit şekilde kızartın.

. Kızaran tavukları kağıt havlu üzerinde fazla yağlarını çektirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 😊

 

Yazarın Tüm Yazıları