Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Ayın vazgeçilmez tatlısı: Ramazan Güllacı

Ayın vazgeçilmez tatlısı: Ramazan Güllacı

Bir Ramazan ayıyla daha buluşmanın sevincini yaşıyoruz, fakat bu yıl başka. Bu yıl buruk sevinçle yaşıyoruz Ramazan’ı. Bereketiyle birlikte gelen bu ay, yakın zamanda yaşadığımız deprem felaketi sebebiyle biraz kederli geçse de Ramazan ayının sahip...

04.04.2023
Tahin bu kez pekmezle değil elmayla buluşuyor: Tahin ezmeli elmalı tart

Tahin bu kez pekmezle değil elmayla buluşuyor: Tahin ezmeli elmalı tart

Kış gelince, tezgâhları çeşit çeşit elmalar sardığında elim hemen elmalı tariflere gidiyor. Elmalı turta, elmalı kek derken tabii ki yetmiyor ve daha farklı arayışlara yöneliyorum. Tam da bu noktada imdadıma kış mevsiminin vazgeçilmez lezzeti olan...

25.01.2023
Minik sağlık topları: Ayvalı terbiyeli Brüksel lahana

Minik sağlık topları: Ayvalı terbiyeli Brüksel lahana

Standart yemek çeşitlerinden sıkılan, akşam yemekleri için farklı bir tarif arayan okuyucularım için yepyeni bir tarifle geldim bu hafta; ceviz büyüklüğünde ufak yumrular şeklinde büyüyen, katmanlı yapıya sahip bir sebze desem? Evet, bildiniz!...

11.01.2023
2023 Yılbaşı Menüsü: 5 Leziz Tarifle Kocaman Bir Yeni Yıl Sofrası

2023 Yılbaşı Menüsü: 5 Leziz Tarifle Kocaman Bir Yeni Yıl Sofrası

Merhabalar sevgili dostlar. Acısıyla tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle, hüznüyle mutluluğuyla bir senenin daha sonuna geldik. Eminim ki aramızda yılbaşını sıradan bir gün sayanlarımız ve herhangi bir özel hazırlığa gerek duymayanlarımız da vardır fakat...

27.12.2022
Dışı çıtır çıtır, içi lokum gibi: Susamlı patlıcan pane

Dışı çıtır çıtır, içi lokum gibi: Susamlı patlıcan pane

Herkese merhaba sevgili dostlarım. Bu hafta patlıcanseverleri çok mutlu edecek bir tarifle geldim, üstelik galeta unu ve susamla buluşturduğum enfes bir versiyonu ile: susamlı patlıcan pane. Patlıcan, birçok yemek çeşidi çıkarılabilen,...

19.12.2022
Türk ve dünya mutfaklarının ortak lezzeti: Yahni tarifi

Türk ve dünya mutfaklarının ortak lezzeti: Yahni tarifi

Yahninin, Osmanlı mutfağının vazgeçilmez reçetelerinden biri gibi görünse de aslında tüm dünya mutfaklarının ortak lezzeti olduğunu biliyor muydunuz? Evet, çok iddialı gibi görünse de hiçbir konu hakkında fikir birliği sağlayamayan dünya, söz konusu...

06.12.2022
Bu dolmanın sırrı, iç harcında saklı: İç pilavlı kabak

Bu dolmanın sırrı, iç harcında saklı: İç pilavlı kabak

Yine koştur koştur başlayan bir haftadan herkese merhaba. Kasım ayını yavaş yavaş geride bırakıp çetin geçen kış aylarını karşılamaya hazırlanıyoruz. Tabii ki İstanbul yine bir sıcak, bir serin ve kararsız. Hala baharın o tatlı günlerini yaşıyorken...

24.11.2022
Bu köfteler denizden: Palamut köftesi

Bu köfteler denizden: Palamut köftesi

Bu hafta yine dolu dolu geçen bir hafta sonu orgnizasyonunda yer aldım. Pazar günü, yoğun bir katılımla gerçekleşen Şile Palamut Festivali’nin konuğuydum. Söyleşiler, dans gösterileri ve müzik dinletilerinin yer aldığı festivalde,birbirinden değerli...

15.11.2022