Sevin Turan
Lezizz YazarıSevin Turan
Çok güzel yemek yapan bireylerle dolu bir ailenin en küçüğü olarak babaannesinin mutfağında büyüdü. İlk yemeğini Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler okumak için evden ayrıldığında yaptı, o günden beri de mutfaktan hiç çıkmadı. Yemek sevgisini ve becerisini bir kariyere dönüştürmek amacıyla Hürriyet’in yemek dikeyi Lezizz’in kuruluşunu üstlendi ve aşçılık okumaya başladı. Yemekle gıdanın ilişkisini çok önemsiyor, yazılarında yemeğin bilimine, kültürüne, tarihine değiniyor.

Tüm Yazıları


Bir karnabaharı kaç farklı şekilde pişirebilirsiniz?

Bir karnabaharı kaç farklı şekilde pişirebilirsiniz?

Kıymalı karnabahar yaparsınız, fırında karnabahar yaparsınız, kızartırsınız, buharda pişirip salata yaparsınız, taş çatlasın haşladıktan sonra glutensiz bir pizza tabanı ya da bulgursuz kısır yaparsınız. Ama eğer Michelin yıldızlı bir şefseniz, bir...

08.02.2020
Aşçılık öğrencileri için bir dönem böyle geçti

Aşçılık öğrencileri için bir dönem böyle geçti

Belki hatırlayanlar olacaktır; birkaç ay önce yazdığım bir yazının sonunda minik bir kişisel duyurum vardı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi bünyesinde yer alan Açık Öğretim Fakültesi'nin İkinci Üniversite uygulamasıyla Aşçılık bölümüne kayıt olduğumu...

08.02.2020
Herkesin işini çok kıskandığı bir adam Karl de Smedt

Herkesin işini çok kıskandığı bir adam Karl de Smedt

Meslekleri 180 derecelik bir skalaya yerleştirsek, hayalinizdeki işle hayatınızı kazandığınız iş arasında kaç derece vardır? Ben bu aralığı kapatabilmiş kişilere çok özeniyorum. Sanıyorum birçok kişi de benimle aynı fikirde. En azından Konfüçyüs’ün...

08.02.2020
'Kullanmıyorsan söndür'den buzdolaplarına, fırınlara

'Kullanmıyorsan söndür'den buzdolaplarına, fırınlara

Son birkaç senedir bazı kavramlar hayatımızdan çıkmaz, dilimizden düşmez oldu. Farkındalıklar, sürdürülebilirlikler havalarda uçuyor. Tabii bundan mutfaklarımız da payını alıyor. Sıfır atık hedefi, sürdürülebilir gıda, iyi tarım uygulamaları, yerel...

08.02.2020
Dünyanın en eski yemeği sizce nedir?

Dünyanın en eski yemeği sizce nedir?

Şöyle bir yemek tarifi düşünün: “Et kullanılır. Su hazırlayın. İnce çekilmiş tuz, kurutulmuş arpa kekleri, soğan, arpacık soğan ve süt ekleyin. Pırasa ve sarımsağı ezin ve ekleyin.” Miktarlar yok, nasıl pişirileceği yok ama daha da önemlisi tarifin...

08.02.2020
Bizi daha çok gururlandıracak gencecik bir şefle tanışalım mı bugün?

Bizi daha çok gururlandıracak gencecik bir şefle tanışalım mı bugün?

A Milli Futbol Takımımızın İzlanda’yla berabere kalarak 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na gitmeye hak kazandığı akşamı, ülke olarak ne kadar sevindiğimizi hatırlıyor musunuz? O müsabakanın ertesi günü bir Türk, Avrupa Futbol Şampiyonası kadar değerli...

08.02.2020
Karabiber değirmenini kim icat etti?

Karabiber değirmenini kim icat etti?

Restorana gidersiniz, menüye bakarsınız, siparişinizi verirsiniz, biraz bekledikten sonra garson tabağınızı getirir önünüze koyar. Bazen servisi yapan garsonun yanında elinde ufak bir ağaç ölçülerindeki karabiber değirmeniyle bir garson daha olur....

08.02.2020
Diyabet ve yeme bozuklukları üzerine bazı rahatsız edici gerçekler

Diyabet ve yeme bozuklukları üzerine bazı rahatsız edici gerçekler

Bu köşenin uzun süreli takipçileri artık biliyorlar ki yemeği gıda ve beslenmeden, lezzeti sağlık ve doğallıktan ayrı tutmuyorum, tutamıyorum. Nitekim son dönemlerin trendi de bu yönde. Gerçi trend dediğimiz şeyler genellikle aslında geçmişte...

08.02.2020