GeriTatlı Tarifleri Un helvası tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Un helvası tarifi

Un helvası tarifi

Un helvası tarifi içerisinde mutfağımızın zamansız tatlılarından biri olan biri yer alıyor. Mis kokulu tereyağında kavrulduktan sonra şerbetle birleşen bu güzel tatlı özel günlerde ya da ansızın gelen misafirler için nefis bir kurtarıcı. Ayrıca kolay bir şekilde ve kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Peki, un helvası nasıl yapılır? Cevabı un helvası yapımı ve malzemeleri içeriğimizde.

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 250 gram tereyağı
  • 2 buçuk su bardağı su
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker

Un helvası tarifi Nasıl yapılır?

  • Basit bir şekilde un helvası yapmak için önce su ve şekeri bir tencerede karıştırın ve kısık ateşte kaynatın.
  • Tereyağını tavaya alın ve eritin.
  • Unu da ilave edip yaklaşık 15-20 dakika karıştırarak orta ateşte kavurun.
  • Unun rengi değişince hafif soğumuş şerbeti yavaş yavaş ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • Helvanız şerbetini çektikçe koyu bir renk almaya başlayacaktır.
  • İstenilen kıvama gelince servis edin.
  • Afiyet olsun.

Un Helvası Çeşitleri

Un helvası her evde bulunan malzemeler ile çok kolay bir şekilde yapılabilir. Yapılışı son derece kolay olan un helvası ile ilgili bazı pratik detaylar bilinir ise çok kolay bir şekilde un helvası yapılabilir. Un helvası yapılırken şekerli şerbet yerine pekmez de kullanılabilir. Bu şekilde de un helvası oldukça lezzetli ve kıvamlı olacaktır. Kültürümüzde önemli bir yeri olan un helvası cenazelerde ve mevlitlerde de yapılmaktadır. Genellikle çok miktarda yapılan un helvasının ölçülerini tutturmak için de dikkat edilmelidir.

Un Helvası Püf Noktaları

Un helvası yapılırken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Özellikle de un kavrulurken çok temkinli olmak gerekir.

Un helvası yapılırken un rengi dönene kadar kavrulmalıdır. Un kokusu çıktığı anda ocağın altı kapatılabilir. Çünkü un çok kavrularak yanmamalıdır. Unu kavurmak için yaklaşık 15 dakika yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra un kavrulurken tahta kaşık ile sürekli karıştırılmalıdır.

Un helvasına su eklendikten sonra mutlaka karıştırmaya devam edilmeli. Çünkü topaklanma oluşabilir. Un helvasının topaklanmamasına dikkat edilmelidir.

Un helvası yapılırken şerbeti süt ile ve ya su ile yapılabilir. Bu tamamen tercihe bağlı olacaktır.

Un Helvasını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Her evde az malzeme ile yapılabilecek bir tatlı olan un helvasının daha lezzetli olması için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle un ocakta iyice kavrulmalıdır. Unun rengi değişene kadar kavurmak yeterli olur. Un helvası için kavrulan un asla yanmamalıdır. Un helvası yapılırken topaklanma olmaması için mutlaka iyice karıştırmak gerekir. Ayrıca un helvasını sütlü şerbet ile yapmak çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Un helvasının daha lezzetli olması için içerisine kırılan ve doğranan cevizler eklenebilir. Un helvasının daha lezzetli olması için helva ocakta sürekli karıştırılmalıdır. Bu sayede un helvası da çok lezzetli bir hale gelebilir. Yapılışı oldukça kolay olan un helvası için un kavrulduktan sonra şerbet mutlaka yavaş yavaş eklenmelidir. Bu sayede un helvası da çok daha lezzetli olabilir. Un helvası şekillendirilerek servis edilebilir.

Un Helvası Sunumları

En bilinen tatlılar arasında yer alan un helvasının sunumu yapılırken çok dikkat edilmelidir. Özellikle de un helvası genellikle sıcak servis edilir. Kaşık yardımı ile şekillendirilen un helvasının üzerine toz ceviz ve ya toz antep fıstığı eklenebilir. Bu şekilde hazırlanan un helvasının yanında meyve dilimleri servis edilebilir. Ayrıca damak zevkine bağlı olarak un helvasının yanında süt de ikram edilebilir.

İsteğe bağlı olarak un helvasının yanında dondurma da ikram edilebilir. Bu şekilde un helvası oldukça şık ve zarif bir görünüme sahip olacaktır. En güzel tatlılardan birisi olan un helvası şık ve zarif bir şekilde sunulmalıdır. Servis tabağına alınan un helvasının yanında sorbe ve ya kaymak da sunulabilir.

Un Helvasının Faydaları Var mıdır?

Lezzeti ile ön plana çıkan un helvasının bilinmeyen pek çok yararı vardır. Yüksek enerji veren un helvasının balgam söktürücü bir etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendiren un helvası aynı amanda kişiyi hastalıklardan da korumaktadır. Kemik sağlığını destekleyen un helvası kansere yakalanma riskini de azaltmaktadır. Un helvası tokluk hissi vererek mideyi rahatlatmaktadır. Kırıkları de önleyen un helvası hücreleri onararak organların yenilenmesini de sağlar. Un helvası kansızlığı gidererek anemi tedavisinde de destekleyici olabilir. Un helvasının sağlığa pek çok önemli faydası da bulunmaktadır.

Un Helvası Kaç Kalori?

Un helvası genel olarak yüksek kaloriye sahip bir tatlıdır. Buna göre ortalama bir yemek kaşığı un helvası yaklaşık 65 kaloridir. Un helvasına eklenen malzemelere göre un helvasının kalorisi de yükselebilir. Un helvasının kalorisi yüksek olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

Un Helvası Kilo Aldırır mı?

Geleneksel Türk tatlıları arasında yer alan un helvası yüksek bir kaloriye sahiptir. Kalorisi yüksek olan un helvası bu nedenle kilo aldırır. Un helvasının da dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler un helvasını dikkatli bir şekilde tüketmeliler. Bunun yanı sıra un helvası küçük porsiyonlar halinde uzun aralıklar ile tüketilmelidir. Özellikle zayıflamak isteyen kişiler de un helvasını tüketmemeye özen göstermeliler. Çünkü un helvasının kilo aldırma özelliği bulunmaktadır.