GeriMutfak Tüyoları Turşu kurmanın incelikleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Turşu kurmanın incelikleri nelerdir?

Turşu kurmanın incelikleri nelerdir?

Turşu Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir ve birçok dünya mutfağına da ilham vermiştir. Lezzeti kadar faydaları ile de bilinen turşu, tüm fermente gıdalarda olduğu gibi probiyotik özelliğiyle mutfağımızın olmazsa olmazları arasında yer alır. Hepimizin zevkle tükettiği turşuyu hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını USLA Akademi Baş Şefi Fehmi Samancı anlattı...

Turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve meyvelerin sert, taze ve diri olmalarına özen gösterin. Kabukları parlak ve zedelenmemiş olan malzemeleri seçin. Turşu için en bilinen alternatifler lahana, salatalık, yeşil domates, yeşilbiber, pancar, kelek gibi sebzeler olsa da kırmızı soğan, erik, çağla badem gibi farklı sebze ve meyvelerin de turşusu yapılır.

İyi bir turşu yapmak için tuz oranı çok önemlidir, mutlaka iri taneli kaya tuzu kullanmanızı tavsiye ederim. Tuzu az olursa turşu yumuşak olur ve içinde zararlı bakteriler oluşabilir. Tuzu fazla olursa da tadı keyif vermez. Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz veya yumurta ile ölçebilirsiniz. Tuzlu suya atılan taze yumurta suyun üstüne çıkarsa tuz miktarı turşu için yeterli demektir.

Eğer kesin bir tuz ölçüsü isterseniz turşu yaparken genel kural, sebzeleri yüzde 4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakmaktır. Sebzelerin üzerine tuzlu su döküldüğünde, tuzun bir kısmı sebzeye geçeceği için tuzlu sudaki tuz oranı azalır. Bu yüzden hazırlanacak salamuranın başlangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalı. Yüzde 8 tuzlu su turşu için uygun olur. Bunun için suyun her 1 litresi için 80 gram kaya tuzu eritebilirsiniz.

Turşu kurmanın incelikleri nelerdir

Turşu yaparken mutlaka kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanın. Yıkanmış sebze veya meyveleri mutlaka iğne ile birkaç yerinden delin. Böylece sebzelerin içine turşu suyu girer ve turşu diri olur.

Kullanacağınız cam kavanozları sterilize edin. Turşunun daha çabuk olmasını isterseniz fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut ekleyin. Sonra 5 litre tuzlu su için 1 şişe (500 ml) üzüm sirkesi koyun. 5 litre su için isteğe bağlı olarak 1 çay bardağı toz şeker ekleyebilirsiniz. 5 litre su için 1,5 baş sarımsak ekleyin.

Turşu kurmanın incelikleri nelerdir

Turşu yaparken sebzeleri sık ve güzel dizerseniz ve aralara sarımsak koyarsanız hem görüntü hem de tat olarak istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Tuzlu suyu sebzelerin üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin. Suyu döktükten sonra, kavanozun ağzı yarı açık şekilde, tüm malzemeleri 7-8 saat bekletirseniz sebzeler dibe çöker ve kavanozdaki hava boşaldığı için su seviyesi de azalır. Kapağı kapamadan önce bir miktar daha tuzlu su ilave edin. Tane karabiber, defne yaprağı, taze tarhun, karanfil veya hardal tohumu gibi seçenekler de turşunuza hoş bir aroma ve lezzet verir. Ayrıca görsel olarak da kavanozunuzun daha şık görünmesini sağlar. Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz. Asma yaprağı içindeki tenin maddesi, sebzelerin daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca hava almasını da engelleyip güzel bir tat ve koku verir. Hatta belki turşunun üzerine bir salkım üzümü elinizle hafif ezerek koyabilirsiniz. Hem ağırlık yapar hem de turşuya lezzet verir.

En son kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Serin ve güneş almayan bir yere koyarak her gün çalkalayın. 1-2 hafta içinde turşunuz hazır.

Turşuyu mutlaka cam kavanozlarda kurun, kullanılmış pet kavanozlardan uzak durun. Çünkü turşunun içinde kullandığımız asidik malzemeler yüzünden plastikten suya bir takım kimyasal salınımlar gerçekleşir. Bu durum da sağlığımızı ciddi anlamda tehdit eder. Turşu kavanozlarına elinizi sokarken mutlaka eldiven kullanın veya turşuyu maşa ile çıkarın. Turşu kavanozları açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

YANINDA TURŞUYLA ÇOK GÜZEL GİDER: MERCİMEK KÖFTESİ

False