GeriLezizz Tirsi Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Tirsi Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tirsi Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Tirsi Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Tirsi Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Tirsi Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Sağlıklı beslenmeye önem veren kişilerin tercih ettiği besin türlerinden biri de balık çeşitleri olmaktadır. Balıklar içerdikleri zengin omega 3 sayesinde sıklıkla tüketilmesi gereken yiyeceklerden biri olarak belirtilmektedir. Son zamanlarda uzmanların tüketilmesini özellikle tavsiye ettiği balıklar vücudu birçok hastalığa karşı korumaktadır. Tirsi balığı da bir balık türü olarak insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Peki, Tirsi balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tirsi balığının faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Tirsi balığı, yaşam alanı oldukça geniş olan bir balık çeşidi olmaktadır. Bu balıklar tuzlu ve sodalı sularda yaşayamayan balıklar olarak belirtilmektedir. 

 Tirsi Balığı Nedir? 

 Tirsi balığı sardalya balığına benzetilen bir balık türü olarak ifade edilmektedir. Karın kısmı açık gümüş renginde olan tirsi balığına bütün denizlerde rastlamak mümkündür. Türkiye'de en çok Karadeniz bölgesinde yaşayan bir balık olan tirsi balığı sürüler halinde yaşayan bir kıyı balığı olarak bilinmektedir. Tirsi balıklarının üreme zamanı ilkbahar mevsimi olmaktadır. 

 Tirsi Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Tirsi balığı sardalya balığına benzetilen bir balık olduğu için bu balık türü ile karıştırılmaktadır. Tirsi balığına halk arasında verilmiş olan özel bir isim bulunmamaktadır.

  Tirsi Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Tirsi balığı, tatlı sularda yaşamayı seven bir balık çeşidi olarak ifade edilmektedir. Bu balıklar suların denize dökülen kısımlarında fazlaca bulunmaktadırlar. Tirsi balıkları pullu bir balık olarak belirtilmektedir. Büyük ve sık pullarla vücutları kaplı olan tirsi balıkları aynı zamanda kılçıklı bir balık da olmaktadır. Tirsi balıkları hem pullu hem de kılçıklı olmalarından dolayı sardalya balığı ile benzerlik göstermektedir. Tirsi balıkları istedikleri zaman pullarını atma özelliğine sahip olmaktadır. Vücut renkleri birbirinden farklı olan bu balıkların ağızları büyük ve dudakları kalın olarak belirtilmektedir. Göz yapıları orta büyüklükte ve yuvarlak olmaktadır. Tirsi balıkları yumurtalarını bırakmak için sığ suları tercih etmektedirler. Derin sularda sürüler halinde dolaşan bu balıklar gündüzleri suyun derinliklerinde dolaşıp avlanırken geceleri ise su yüzeyinde dolaşarak avlarını yakalamaktadırlar. 

 Tirsi Balığının Eti Yenir mi? 

 Tirsi balığı pullu ve kılçıklı bir balık olmasına rağmen eti lezzetli olan bir balık türü olmaktadır. Tirsi balığının etini kızartarak ya da ızgara şeklinde yemek tercih edilmektedir.

  Tirsi Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında Ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Tirsi balığı pişirilmeden önce pullarının iyice temizlenmesi gerekmektedir. Pulları temizlendikten sonra baş kısımları kesilen tirsi balıklarının iç kısımları temizlenerek yıkanır ve bir müddet kurumaları beklenir. Tavada pişirilmek istenirse bir miktar sıvıyağ tavaya konur ve ısıtılır. Tirsi balıkları ister sade istenirse de una bulanarak kızgın yağda kızarana kadar pişirilir. Izgara olarak yapılmak istendiğinde ateş kor haline geldikten sonra tel ızgaraya yerleştirilen tirsi balıklarına bir miktar tuz serpilir ve mangalın üzerine yerleştirilir İki taraflı olarak kontrollü bir şekilde pişirilir. Tirsi balıkları fırında yapılmak istenirse tepsinin altına bir miktar sıvıyağ konur ve balıklar tepsiye dizilerek kızarıncaya kadar pişirilir. 

 Tirsi Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Tirsi balığı beyaz etli ve lezzetli bir balık olmaktadır. Bu balık türü kılçıklı olmakla beraber iyice pişirildiği zaman kılçıklarından kolay bir şekilde ayrılabilmektedir. Tirsi balığını tavada, fırında ya da ızgarada sade bir şekilde pişirmek oldukça lezzetli olmaktadır. 

 Tirsi Balığı Kılçıklı Mıdır? 

 Tirsi balığı sardalya balığına benzetilen oldukça kılçıklı bir balık türü olmaktadır. 

 Tirsi Balığı Nasıl Temizlenir Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Tirsi balığı pullu bir balık olduğu için pullarını bıçakla ya da el ile sıyırmak gerekmektedir. Pulları temizlenen balığın başını temizlerken balığı sol avuç içine alarak sağ elin işaret ve başparmağıyla kafasını koparıp iç kısmını da temizlemek mümkün olmaktadır. Tirsi balıkları küçük balıklardan biri olduğu için bu balıkları ortadan ikiye ayırmak gerekmemektedir.

  Tirsi Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Tirsi balıkları gündüzleri suların derinliklerinde dolaştığı için bu balıkları derin yerlerde aramak gerekmektedir. Sürüler halinde dolaştıkları için aynı anda birçok tirsi balığı yakalamak mümkün olmaktadır. Ağ atarak yakalamanın daha kolay olduğu tirsi balıkları karanlıkta su yüzeyinde dolaşmaktadır. Bu balıkları avlamak için özellikle bir oltaya ihtiyaç duyulmamaktadır. 

 Tirsi Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Tirsi balığı beyaz etli bir balık olmakla birlikte içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde çocuklar başta olmak üzere her yaştan kişilerin tüketmesi gereken bir protein kaynağı olarak belirtilmektedir. Kalp ve beyin sağlığına iyi gelen bu balık türünü haftada 2 kere tüketmek tavsiye edilmektedir. Büyüme çağındaki çocukların balık tüketimine ağırlık vermeleri tavsiye edilmektedir. 

 Tirsi Balığının Zararları Var mıdır? 

 Tirsi balığının bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. 

 Tirsi Balığı Besin Değerleri?

  Tirsi balığı iyi bir protein kaynağı olmaktadır. Omega 3bakımından da zengin sayılmaktadır.

  Tirsi Balığının Türleri Var mıdır? 

 Tirsi balığının dişli ve dişsiz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Bu balığın dişsiz olanları iri olurken dişli olanları ise daha küçük olmaktadır.

False