Türk mutfağının kalbinde, her sofrada kendine yer bulan bir klasik lezzet kuru fasulye. Sade, etli, pastırmalı ya da sucuklu fark etmez; kuru fasulye, hem nostaljik bir ev yemeği hem de geleneksel Türk mutfağının zamansız bir simgesi. Evde lokum gibi kuru fasulye pişirmek istiyorsanız bu tüyoları kaçırmayın.

Kuru fasulyenin, yumuşacık taneleri, kıvamlı sosu ve pilavla kurduğu kusursuz uyum, onu neredeyse milli bir lezzet haline getirir. İşte mutfağınızda her seferinde nefis, lokum gibi kuru fasulye pişirmenizi sağlayacak püf noktaları ve klasik bir tarif...
KURU FASULYE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
- Fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Suyuna bir çay kaşığı tuz veya birkaç damla limon ekleyebilirsiniz. Bu hem kabukların soyulmasını engeller hem daha kolay pişmesini sağlar.
- Soğuk suyla haşlamaya başlamayın. Ilık veya sıcak su, fasulyenin daha kıvamlı pişmesini sağlar.
- Düdüklü tencere hızlı çözüm sağlar ama taş fırın lezzetini yakalamak istiyorsanız kısık ateşte ağır ağır pişirin.
- En iyi kuru fasulye şeker fasulyesi ve İspir fasulyelerinden yapılır. Fasulyeyi satın alırken bu iki türden tercih edebilirsiniz.
ETLİ KURU FASULYE NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 250 g kuşbaşı dana eti
- 1 büyük kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI:
- Fasulyeleri bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün süzüp yeniden yıkayın.
- Tencereye zeytinyağını alın, etleri ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun.
- Yemeklik doğranmış soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
- Salçaları ekleyin, birkaç dakika kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Fasulyeleri tencereye alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
- Kısık ateşte, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Gerekirse pişme sırasında sıcak su ekleyin.
- Fasulyeler pişmeye yakın tereyağını ekleyin ve karıştırın. 5 dakika daha pişirin.10 dakika dinlendirip sıcak servis edin.