Türk mutfağında sofraların olmazsa olmazı pirinç pilavı, sade haliyle bile yemeklere eşlik eden en temel lezzetlerden biri. Kusursuz pilav yapmak; pirincin cinsini doğru seçmekten, su oranını dengelemeye kadar dikkat ve özen istiyor. Lapa olmadan tane tane dökülen bir pilav için pirinç iyi yıkanmalı, kavurma süresi doğru ayarlanmalı, dinlendirme aşaması atlanmamalı....

Her tanesi ayrı ayrı dökülen, parlak görünümlü ve lezzetli bir pilav yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı incelikler var. Öğreneceğiniz püf noktalarıyla pilavınızdan bir tabak yiyen ikinci tabağı isteyecek.
PİRİNÇ PİLAVI PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
Pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin, ardından duru su akana kadar yıkayın.
Pirinçleri yağda saydamlaşıncaya kadar kavurun.
Su oranını ayarlarken ölçülü yapın. 1 su bardağı pirince 1,5 su bardağı sıcak su ideal.
Piştikten sonra tencerenin kapağını kapatıp 10-15 dakika dinlendirin.
Servis öncesi tahta kaşıkla alt üst ederek taneleri kırmadan karıştırın.
İşte pirinç pilavını farklı yorumlarla denemek isteyenler için dört özel tarif: Domatesli pilav, davet sofralarının yıldızı kapama pilavı, etli Özbek pilavı ve saray mutfağından gelen şehzade pilavı…
DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
- 1 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet olgun domates
- 1,5 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:
- Domatesi rendeleyin.
- Tereyağı ve zeytinyağını tencerede eritin.
- Yıkanmış pirinci ilave edin, saydamlaşana kadar kavurun.
- Rendelenmiş domatesi ekleyip birkaç dakika kavurun.
- Sıcak suyu ve tuzu ekleyin.
- Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirin.
- 10 dakika dinlendirip servis edin.
- Afiyet olsun!
![Tane tane dökülen pirinç pilavı nasıl yapılır Birbirinden lezzetli 4 farklı pilav tarifi]()
KAPAMA PİLAVI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 1,5 su bardağı et suyu
- 200 gram kuşbaşı dana eti
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- YAPILIŞI:
- Etleri sıvı yağda kavurun.
- Soğanı ekleyin kavurmaya devam edin.
- Pirinci karışımın üzerine yayın. Üzerine tereyağını parça parça bırakın.
- Et suyunu ekleyin.
- Tuz ve karabiberi ekleyip ağzı kapalı şekilde kısık pişirin.
- İster kaselere ister genişçe bir tabağa ters çevirerek servis edin.
- Afiyet olsun!
![Tane tane dökülen pirinç pilavı nasıl yapılır Birbirinden lezzetli 4 farklı pilav tarifi]()
ÖZBEK PİLAVI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
- 1,5 su bardağı pirinç
- 250 g kuşbaşı dana eti
- 1 adet büyük soğan
- 2 adet havuç
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
YAPILIŞI:
- Eti yağda kavurun.
- Sırasıyla doğranmış soğanı ve havucu ekleyin, karıştırarak pişirin.
- Pirinci ekleyip birkaç dakika kavurun.
- Baharatları ve sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Dinlendirdikten sonra karıştırmadan servis edin.
- Afiyet olsun!
![Tane tane dökülen pirinç pilavı nasıl yapılır Birbirinden lezzetli 4 farklı pilav tarifi]()
ŞEHZADE PİLAVI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
- 1 su bardağı pirinç
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı soyulmuş badem
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:
- Kuş üzümlerine, üzerlerine geçecek kadar su ekleyip 5-10 dakika kadar bekletin.
- Bademler soyulmamışsa bademleri de sıcak suda bekletin. 10 dakika sonra kabukları kolayca ayırın.
- Tereyağı ve zeytinyağında bademleri kavurun.
- Pirinci ekleyip saydamlaşana kadar kavurun.
- Üzüm, tuz, tarçın ve sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte pişirin.
- 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.
- Afiyet olsun!
![Tane tane dökülen pirinç pilavı nasıl yapılır Birbirinden lezzetli 4 farklı pilav tarifi]()