GeriKurabiye Tarifleri Tahinli kurabiye tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tahinli kurabiye tarifi

Tahinli kurabiye tarifi

Tahinli kurabiye, Ortadoğu'da çok sık karşımıza çıkan ve helva kurabiye de denen nefis bir lezzet. Gerçekten de helva tadında olan tahinli kurabiye, sizin çay saatlerinize de keyif katmaya aday. Malzemeleri oldukça az, yapılışı da oldukça kolay olan tahinli kurabiyenin malzemelerini aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun...

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz ya da fındık
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Kabartma tozu
  • Vanilya
  • 3,5 su bardağı un

Tahinli kurabiye tarifi Nasıl yapılır?

  • Tahin, sıvı yağ, ceviz içi ve pudra şekerini yoğurma kabında karıştırın.
  • İçine kabartma tozu, vanilya ve unu ilave edip yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verin ve üstleri çatlayıp kızarana kadar pişirin.
  • 15-20 dakika kurabiyelerinizin pişmesi için yeterli olacaktır.
  • Tepsiden almak için iyice soğumasını bekleyin. 
  • Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tahinli Kurabiye Çeşitleri

Kış aylarının gelmesiyle birlikte sofralarda yerini almaya başlayan tahin, doğal ve sağlıklı bir tatlandırıcı olarak çok farklı kurabiye tariflerinde kullanılabilir. Hem sağlığını korumak hem de şeker ihtiyacını karşılamak isteyenlerin vazgeçemediği malzemelerden olan tahin, kurabiyelerde mükemmel tada ulaşmanızı sağlıyor. Çay saatlerinin vazgeçilmez sağlıklı tatlılarından olan tahinli kurabiye, pek çok farklı çeşitte yapılabilen oldukça kolay bir tatlı olarak öne çıkıyor.

Tahinli kurabiyenin en sağlıklı ve en bilindik hali sofralardan eksik olmaması gereken çatlak kurabiyedir. Tahin ve kakaonun birlikteliğinden doğan kakaolu tahinli kurabiye de enfes ve sağlıklı tatlardan biridir. Bunun dışında tahinli kurabiye en sağlıklı şekilde; tahin, pekmez, bitter çikolata ve yulafla yapılabilir. Farklı bir tahinli kurabiye çeşidi de bisküvi ve tahinin pişirilmeden buzdolabında dondurulmasıyla yapılan fit ve sağlıklı tahinli kurabiye çeşididir.

Tahinli Kurabiye Püf Noktaları

Tahinli kurabiye çeşitli tarifler uygulanarak yapılan çok yönlü bir tatlıdır. Bu nedenle en iyi kurabiyeyi yapmak için uygulayacağınız yöntemler farklı olabilir.

Hangi tarifi uyguluyor olursanız olun dikkat etmeniz gereken en temel şey, bütün malzemeleri oda sıcaklığında bulundurmaktır.

Klasik tahinli kurabiye tarifinde pudra şekeri kullanarak kurabiyenizin pürüzsüz bir dokuya sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Tahinli kurabiyenizi fırına vermeden önce üzerine susam ekleyerek ufak bir dokunuşla harikalar yaratabilirsiniz.

Tahinli kurabiyenin üzerine veya içine ceviz ekleyerek tadını zenginleştirebilirsiniz. Hamura ekleyeceğiniz cevizi öğüterek kullanabilirsiniz.

Tarifte kullanacağınız tahini mutlaka sıvı formda kullanmalısınız. Diğer türlü malzemelerle karışmasında ve kıvam yakalamakta zorlanabilirsiniz.

Kurabiyelerinizi pişirdikten hemen sonra servis etmemeniz gerekiyor. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktığınız kurabiyelerin kıvamı kıtır kıtır olur.

Tahinli Kurabiyeyi Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Tahinli kurabiyenin, içerisine ceviz ekleyerek çok daha enfes kurabiyeler elde edebilirsiniz. Dilerseniz cevizi kurabiyenin üzerine bütün halde de ekleyebilirsiniz. Susama bulayarak da enfes tahinli kurabiyeler yapabilirsiniz. Tahinli kurabiyenize sıra dışı ve enfes bir tat vermek istiyorsanız hamura pekmez ve kakao ekleyebilirsiniz. Böylelikle hamura eklediğiniz rafine şeker miktarını azaltarak daha sağlıklı kurabiyeler elde edebilirsiniz. Tahinli kurabiye tarifinde her zaman esmer şeker kullanarak da sağlık oranını yükseltebilirsiniz.

Tahinli Kurabiye Sunumları

Tahinli kurabiye, kışın çay eşliğinde yazınsa ev yapımı limonatayla birlikte mükemmel giden oldukça hafif ve sağlıklı bir tatlıdır. Tatlı ihtiyacını karşılarken formunu korumak isteyenlerin ilk tercihi olan tahinli kurabiye, üzerine eklenen cevizle fazlasıyla yakışır. Bu nedenle tahinli kurabiye sunumlarında ceviz başrolü oynar. Tahinli kurabiye üzerine pekmez gezdirerek de servis edebilirsiniz.

Tahinli Kurabiye Faydaları

Tahinli kurabiye içinde tahin kullanıldığı için sağlıklı ve hafif tatlılardandır. Bu tatlıyı sağlıklı unlar ve pekmez gibi doğal şekerlerle daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Tahin;

Vücutta grip, nezle gibi salgınlara karşı koruyucu etki yaparak vücut direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kalsiyum, protein ve B vitamini bakımından oldukça zengindir.

Kas ve kemik sağlığını korur.

Hücre yenilenmesini sağlar.

Karaciğer hastalıklarından korunmayı sağlar.

Kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasına engel olur.

Kolesterolü düzenler.

Tahinli Kurabiye Kaç Kalori?

Tahinli kurabiye, kalorisi çok yüksek olmayan tatlılardandır. Tahinli kurabiye sağlıklı unlardan ve pekmez gibi doğal şekerlerden yapıldığındaysa çok daha düşük kalori değerine sahip olur. Klasik tarifle yapılmış 1 porsiyon tahinli kurabiye 150 kaloriye denk gelir. 1 adet orta büyüklükteki tahinli kurabiyede yaklaşık 80 kalori bulunur. 1 porsiyon tahinli kurabiyeden aldığınız kaloriyi; 25 dakika yürüyerek, 11 dakika koşarak, 21 dakika bisiklet sürerek ve 15 dakika yüzerek yakabilirsiniz.

Tahinli Kurabiye Kilo Aldırır mı?

Tahinli kurabiye, kalori değeri yüksek olmayan sağlıklı tatlılar arasında yer alır. Bu nedenle diyet yapanların ve formunu korumak isteyenlerin rahatlıkla tüketebileceği tatlılardandır. Ancak her şeyde olduğu gibi tahinli kurabiyenin de fazla tüketimi kilo alımına sebep olur. Bu nedenle kalorisi düşük ve sağlıklı bir lezzet olan tahinli kurabiyeyi sık tükettiğinizde de kilo alırsınız. Düzenli spor ve sağlıklı beslenme alışkanlığıyla birlikte normal porsiyonlar halinde tükettiğiniz tahinli kurabiye kilo almanıza neden olmaz.

Tahinli kurabiye klasik tarifiyle bile düşük kalorili ve sağlıklı bir tatlıdır. Tahinli kurabiyenin çok daha sağlıklı ve fit hale gelmesi için tereyağsız, rafine şekersiz ve beyaz unsuz hazırlanan tahinli kurabiye tariflerini deneyebilir ve 1 adet kurabiyeden aldığınız kalori miktarını ciddi oranda düşürebilirsiniz. Gün içinde aldığınız kalori hesabını düzgün yaparak formunuzu koruyabilirsiniz.